Julkaistu: 20.05.2009

Circus Maximus -festival

Toukokuun viimeisen viikon ajan vietetään Teatteri Universumin tiloissa Circus Maximuksen teatterifestivaalia. Teemana on arki, tunnelma rento ja esitykset korkeintaan tunnin mittaisia. Uudella festivaalilla nähdään lähes kaikkea muuta paitsi perinteistä puhedraamateatteria.

- Tämän tyyppistä ohjelmistoa ei ole missään muualla Suomessa festareilla tarjolla, sanoo Circus Maximuksen toiminnanjohtaja, valosuunnittelija Tomi Suovankoski.

Ja oikeassa hän taitaa olla. 25.5. alkavat festivaalit tarjoavat muun muassa seuraavaa: pornotähti Jenna Jamesonin päiväkirjojen lukupiirin, jossa vieraat kommentoivat lukemaansa omilla kirjoituksillaan ja tanssillaan sekä Mies joka halusi viitata -nimisen sooloteoksen, jonka kuuleva näyttelijä Eero Enqvistin esittää viittoen. Kuuleville se tulkataan suomeksi. Circus Maximus halusi tuoda kuulovammaisten teatterin mukaan muiden esitysten joukkoon, sillä liian usein kaikki viittomakieliset esitykset eristetään vain vammaistaiteen puolelle.

- Osa esityksistä on omien jäsenten tekemiä, mutta osan tekijöitä olemme kutsuneet, kuten esimerkiksi tanssija-koreografi Liisa Risun ja muusikko-huutaja Iiro Ollilan, joiden yhteisteos Mikäs tämä on? saa festivaalilla kantaesityksensä.

Lähes kaikki muutkin esitykset ovat kantaesityksiä. Ammattilaisista koostuva Circus Maximus halusi myös antaa festivaalillaan areenan mahdollisille tuleville ammattilaisille. Siksi ohjelmistoon valittiin myös Q-teatterin nuorisoryhmän esitys Huone 657.

Festivaalin teemaksi täsmentyi arki, koska Suovankosken mukaan helposti ajatellaan, että arki tarkoittaa jotain hyvin epäkiinnostavaa.

- Tässä festivaalissa arkea pidetään taiteen lähtökohtana. Halusimme tehdä eräänlaista lähiteatteria, jossa yksityisen kokemuksen kautta avaamme näkymiä yleisempään.

Circus Maximuksen riveihin kuuluu hyvin heterogeeninen taiteentekijöiden kirjo. Teatterintekijöitä, kuvataiteilijoita, muusikkoja, graafikkoja, performanssitaiteilijoita...eikä minkäänlaista selvää taiteellista linjaa noudateta.

- Tarjoamme vapaan foorumin omaan tekemiseen. Useimmat meistä tekevät muualla niin sanottua puhedraamaa, joten näissä Circus Maximuksen jutuissa suurin osa haluaa kokeilla jotain muuta.

Circus Maximuksen festivaali Arkipäivän elämää Helsingissä sisältää korkeintaan tunnin mittaisia esityksiä. Pituusrajoitus herätti myönteistä mielenkiintoa esiintyjissä. Kenenkään ei tarvinnut tehdä kokoillan näytelmää päästäkseen festivaalille.

Joka päivä nähdään eri ohjelmaa, ja taukojen ajan voi seurata performanssitaiteilijoiden, saksalaisen Club real -ryhmän ja Tuire Tuomiston, esiintymistä.

- En osaa nimetä ohjelmastamme mitään yksittäistä suosikkia, mutta jos jotain poimisin, niin vaikkapa Mikko Kannisen teoksen Fragmentierungskunstwerk. Richard Wagnerin päämääränä oli luoda oopperasta kokonaistaideteos (Gesamtkunstwerk), jossa runo, musiikki ja visuaaliset tekijät täydentävät toisiaan yhtä merkittävinä elementteinä. Fragmentierunskunstwerkissa taas jokainen esityksen osa-alue esiintyy itsenäisenä.

Tiedot

Circus Maximus -festival

25.5.-31.5.2009

Esitykset Universumissa (Perämiehenkatu 13, Helsinki). Jokaisena iltana on kaksi eri esitystä. Myös väliajalla on ohjelmaa. Lisäksi performansseja eri puolilla kaupunkia ja festivaaliklubi lauantaina 30.05.