Julkaistu: 14.05.2009

Anssi Törrönen

Kuvia kaoottisuudesta
Anssi Törrösen suurikokoiset öljymaalaukset esittävät sotkuisia tiloja ja päihteitä käyttäviä syrjäytyneitä nuoria miehiä.

Anssi Törrösen (s.1970) maalaukset ovat siirtyneet lähes abstrakteista maailmoista esittävän kuvan puolelle. Silti hänen maalauksissaan on vielä ei-esittävän ja esittävän taiteen väliseen problematiikkaan liittyvää jännitettä. Vahva tunnelma on muutenkin yksi dominoivimpia Törrösen maalausten elementtejä.

Törrösen kuvien aiheina ovat syrjäytyneet nuoret miehet, ja erityisesti heidän sotkuiset elinympäristönsä. Kuviensa mallit Törhönen on löytänyt nettisivuilta, mutta hän on työstänyt ne omiin tarkoitusperiinsä sopiviksi. Maalausten tunnelma onkin hyvin voimakas, intensiivinen ja uhkaavakin. Törrösen vahva maalauksellinen ote, joka on samaan aikaan vapaan ulospäinsuuntautunut ja osin yksityiskohtaisen tarkka, saa teokset liikkumaan jossain toden ja fiktion välimaastossa.

Törrösen maalauksissa on parhaimmillaan jotain francisbaconmaista henkeä, joka olisi varmasti vielä voimakkaampi jos Törrönen käyttäisi enemmän ihmisfiguuria. Nyt miljööt ottavat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ylivallan. Näyttelyssä on esillä myös ulkokuvia, jotka kuvaavat tavaran ja jätteiden täyttämää maailmaa. Niiden tunnelma on lähes apokalyptinen, ennustaen Maan tuhoutumista ja autioitumista.

Synkistä aiheistaan huolimatta Törrösen maalausten perustunnelma ei ole kielteinen. Se on jollain tapaa voimakkaan energinen. Jotenkin teoksista välittyy usko johonkin parempaan, vaikken osaa tarkemmin määritellä millä tavoin. Törrösen voimakas värimaailma, joka välillä loistaa intensiivisenä ja välillä hehkuu hillityn hienovireisenä, saattaa myös lisätä myönteisiä fiiliksiä.

Muutamat teokset ovat vaarassa mennä hieman tukkoon ja tarvitsisivatkin varmasti enemmän tilaa ympärilleen. Pidän erityisesti teoksista, joissa paljouden vastakohtana on tyhjää, mutta elävää pintaa.

Tiedot

Anssi Törrönen

Galleria heino
9.-31.5.2009
Uudenmaankatu 16-20
ti-pe 11-17, la-su 12-16
Vapaa pääsy
www.galleriaheino.fi
p. 09-672 678