Julkaistu: 02.04.2009

Villit lapset

Monoteatterilaiset esittävät kolme puhuttelevaa tarinaa autismista. Esitys on nähtävissä Valtimonteatterissa huhtikuun ajan, ohjaajana Satu Mäkinen.

Autismi on mielen sairaus, jonka tärkein tunnusmerkki on vuorovaikutuksen katkeaminen ulkomaailmaan. Autistinen ihminen elää kuin omassa maailmassaan, ja kontaktin saaminen puolin ja toisin on vaikeaa ja kärsivällisyyttä vaativaa. Joskus esiintyy harvinaislaatuista lahjakkuutta esimerkiksi matemaattisella alueella. Tätä kuvattiin Dustin Hoffmanin tähdittämässä Rain Man -elokuvassa.

Kielellisen tason puuttuminen on antanut autismille synkän leiman, ennen sairaita kohdeltiin lähes eläiminä. Koskettavaa on myös se, että juuri eläinten parissa autistit saattavat löytää vuorovaikutuksellisen kontaktin.

Vuonna 2007 perustetun Monoteatterin jäsenistö koostuu ammattilaisista ja teatterialan opiskelijoista. Nyt ryhmä on tarttunut rohkeasti ja ennakkoluulottomasti autismin teemaan ja aiheesta on valmistunut esitys nimeltä Villit lapset. Esityksen nimi sisältää julman sanaleikin: Ennen autismia sairastavia ihmisiä kutsuttiin villeiksi lapsiksi. Esityksen synnystä kertoo Monoteatterin ohjaaja Satu Mäkinen.

- Halusimme yhdessä purkaa autismiin liittyviä ennakkoluuloja ja myyttejä. Myös autismista dokumentoidut tapaukset tuntuivat kiehtovilta. Absurdit ja järkyttävät tarinat herättivät paljon teatterillisia mielikuvia, niin päätimme ryhmänä lähteä työstämään teemaa, Mäkinen kuvailee.

Erilaiset rajatilapersoonallisuudet ja vahvat kontrastit ihmismielessä ovat aina olleet teatterin tekemisen kiinnostuksen kohteita. Millä keinoin ja mitä moraalisia haasteita autismin tuominen näyttämölle asettaa?

- Olemme luonnollisesti tietoisia haasteista, esimerkiksi siitä, jos yleisöön tulee autismia sairastava henkilö tai hänen lähiomaisensa. Siksi olemme yrittäneet tuoda esityksen mahdollisimman lähelle kaikkia ihmisiä. Provosoiden voisi kysyä, kuka vetää rajan persoonallisuuden ja yhteiskunnan määräämien normien välille. Työtapana olemme kokeilleet paljon improvisaatioita ja liikettä, eräänlaista tanssia, jota myös esityksessä nähdään.

Monoteatterilaiset ovat löytäneet Satu Mäkisen johdolla kolme koskettavaa tarinaa, jotka näytetään viiden näyttelijän ja muusikon tukemana katsojille. Tarinat perustuvat tositapahtumiin, mutta työryhmä on itse kirjoittanut dialogin.

- Ensimmäinen tarina sijoittuu 1700-luvun Ranskaan. Metsästä löytyi eläinten parissa kasvanut ”villilapsi”, joka ristittiin Victoriksi. Idiootin leiman saanut kummajainen diagnostisoitiin autistiksi vasta paljon myöhemmin.

Toinen tarina kertoo 1960-luvulla paljon huomiota herättäneistä autistisista veljeksistä, joita kutsuttiin ”kalenterinlukijapojiksi” heidän hämmästyttävän matemaattisen lahjakkuutensa takia.

Kolmas tarina on selviytymiskertomus. Amerikkalainen Temple Grandin taisteli tiensä autismin mykkyydestä kohti tunnustettua tiedenaisen uraa. Hänen tarinassaan korostuu koskettavasti yhteys eläimiin ja sitä kautta vuorovaikutuksen luominen ihmisiin, Mäkinen kertoo.

Villit lapset sai ensi-iltansa Annantalossa 28.3. Samassa yhteydessä oli keskustelutilaisuus, jossa puhujina olivat mm. Katri Kuikka Autismisäätiöstä, elokuvantekijä Mikko Toiviainen ja musiikkikerhon ohjaaja Ville Putro. Nyt esitys siirtyy Valtimonteatteriin Aleksis Kiven kadulle. Miten esitys tulee muuttumaan ja jatkuuko vuorovaikutuksellisuus yleisön kanssa?

- Valtimonteatteri on intiimimpi tila kuin Annantalo, ja se asettaa meille haasteita. Uskon kuitenkin, että esityksen intensiteetti tästä vain kasvaa. Varsinaisia keskustelutilaisuuksia ei ole kaavailtu, mutta olisi hyvin mielenkiintoista laatia esityksen pohjalta työpaja. Se riippuu kuitenkin yleisön kiinnostuksesta ja on jo oma projektinsa. Tällaisen aiheen kanssa myös tekijöiden vastuu korostuu toisella tavalla, kuin perinteisessä teatterissa, Mäkinen sanoo.

Tiedot

Villit lapset

Monoteatterin vierailu Valtimonteatterissa

OHJAUS: Satu Mäkinen
ESIINTYJÄT: Jukka Heiskanen, Ossi Hirvikoski, Irene Kajo, Suvi Leppänen, Heli Väätäinen
VALOSUUNNITTELU: Kare Markkola
MUSIIKKI: Sami Laitinen

Esitykset Valtimonteatterissa 2.4, 4.4, 6.4, 8.4, 16.4, 19.4, 22.4, 23.4, 25.4 ja 26.4 aina klo 19.00