Julkaistu: 02.04.2009

Elina Försti

Toisenlainen latomaalari
Elina Förstin ladot kylpevät upeissa, kirkkaissa väreissä. Silti niiden tunnelma kohtaa suomalaisen mielenmaiseman.

Taidemaalariliiton tm galleriassa on esillä Elina Förstin (s.1971) suurikokoisia teoksia. Värikkäät ja energiaa tihkuvat maalaukset sopivat kuin nappi silmään aurinkoiseen kevätpäivään. Kesää kohti ollaan menossa, ja mikäs sen kesäisempää kuin heinälato ja viljapellot suomalaisessa maisemassa!

Förstin maalaukset poikkeavat kuitenkin edukseen suomalaisen latomaalauksen perinteestä. Se on nimittäin aika synkkävoittoista, usein talvista tummaa maisemaa kuvaavaa hiljaista nostalgiaa. Myös Elina Försti on Pohjanmaalta, mutta hänen otteensa on tyystin toinen. Kirkkaat ja energiset värit luovat maisemasta jotain aivan uutta, mutta silti jotain hyvin suomalaisuuteen sopiva ja tuttua.

Pidän myös Förstin maalauksellisesta otteesta. Hän yhdistelee nykymaalaukselle tyypillisiä trendejä, mutta ei kuitenkaan anna niiden hallita kokonaisuutta. Lopputulos onkin sopusuhtainen ja silmää miellyttävä. Värit, geometriset elementit ja abstrahoiva ilmaisu yhdistyvät selkeän esittävään aiheeseen. Maiseman ja latojen voi nähdä olevan Förstille tuttuja.

Kyseessä on myös katoavan maiseman ja perinteen tallentaminen. Kaikki maalausten ladot ovatkin enemmän tai vähemmän hajoamispisteessä. Pienemmissä maalauksissa näkyy muovitettuja heinäpaaleja, jotka ovat lähes täysin syrjäyttäneet ladot. Kohta meillä ei ole enää maisemaa, jossa vanhat romanttiset puiset rakennelmat kertoisivat menneestä elämästä.

Tämä näyttely kannattaa käydä katsomassa. Keväinen energiapaketti on taattu!

Tiedot

Elina Försti

tm galleria
1. - 19.4.2009
Erottajankatu 9 B
ti-pe 11-17, la 11-16, su 12-16
vapaa pääsy
p. (09) 68110550