Julkaistu: 19.03.2009

Whispering Cosmos

Joona Halosen Whispering Cosmos ohjaa katsojaa keskittymään tanssijoiden lisäksi myös omaan kehoonsa. Esitys on nuoren koreografin kiinnostava kokeilu, joka haastaa aistit.

Joona Halonen on monen eturivin koreografin teoksessa mukana ollut tanssija, joka nyt ottaa ensi askeliaan koreografina. Hän oli viime syksynä Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Valon koreografi. Ensimmäinen ryhmäkoreografia ammattitanssijoille on Whispering Cosmos, jossa tanssivat Satu Elovaara, Mirva Mäkinen, Sakari Saikkonen ja Reija Wäre.

Tanssijat täyttävät vauhdikkaasti liikkuen pienehkön mustan tilan, jota rajaavat neljään nurkkaan sijoitetut erilliset katsomot. Jokaisen katsojan tuolilla odottavat omat kuulosuojaimet. Ohjelmalehtisessä koreografi ohjastaa pitämään suojaimet päässä koko teoksen ajan. Koska kuulemista on näin rajoitettu, muut aistit terästyvät. Tanssijoiden aiheuttama ilmavirta tuntuu iholla, joku katsojista on ollut tupakalla ennen esitystä, ja myös katsojan kinesteettinen aisti aktivoituu.

Tanssijat liikkuvat nopeasti pienessä tilassa. Kukin heistä tekee siltakaadon ja sen jälkeen taipuu toiseen suuntaan kaksinkerroin. Näyttämön lattia joustaa ja tömähdykset ja hypyt tuntuvat katsojan jalan alla. Tuoli ei sentään tärise.

Uudenlaisessa katsojakokemuksessa tanssijoiden seuraamisen intensiteetti vaihtelee. Tiukat kuulosuojaimet saavat keskittymisen hajoamaan tanssijoista omaan itseen. Omassa kuiskailevassa mikrokosmoksessa istuva katsoja muuttuu toden teolla ulkopuoliseksi tarkkailijaksi. Johanna Stormin kohiseva äänimaailma kuulostaa verenkohinalta ja tanssijat muuttuvat ajatuksissa sinne tänne pomppiviksi valkosoluiksi.

Etäännyttävä vaikutus tuntuu lähes konkreettiselta lasiseinältä. Naapurin yskähdys kuulostaa kummalliselta ja omakin asennonvaihdos kuuluu. Kun omat sydämenlyönnit voimistuvat hakkaavaksi rytmiksi, keskittyminen tanssijoihin herpaantuu.

Halosen koreografinen suunta tai ominainen kädenjälki eivät vielä tässä esikoisteoksessa selviä. Liikemateriaalissa toistuu muutama tanssijoiden notkeutta vaativa temppu. Eniten Halonen tuntuu hakeneen inspiraatiota erilaisista kehollisista kokemuksista, kuten vapaan pudotuksen tunteesta ja ihastumisesta. Pyrkimys luoda katsojalle kehollinen, kinesteettinen katsojakokemus on kiinnostava, vaikkei ihan jaksakaan kantaa koko iltaa. Teos on kuitenkin merkittävä koreografinen alku, joka jättää mieleen odotuksen Halosen seuraavista teoksista.

Tiedot

Whispering Cosmos

Koreografia Joona Halonen
Tanssi Satu Elovaara, Mirva Mäkinen, Sakari Saikkonen ja Reija Wäre.
Teoksen tilaratkaisut Salla Salin
Äänisuunnittelu Johanna Storm.
Ensi-ilta 12.3.2009 klo 19
Muut esitykset
14.3. klo 19, 15.3. klo 15, 18.3. klo 19, 2.4. klo 19, 4.4. klo 19, 5.4. klo 15
Zodiak, Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1, Helsinki)
Liput 17/10 €