Julkaistu: 24.03.2009

Sonia Sabri

Intialaisen kathak–tanssin taitaja Sonia Sabri vierailee Helsingissä 31.3.-6.4.

Brittiläissyntyinen Sabri esittää ja edistää tuhansia vuosia vanhaa pohjoisintialaista kathak–tanssiperinnettä. Tanssin nimi tulee sanskriitin sanasta katthaka, joka tarkoittaa tarinankerrontaa. Tarinoita kertovat tanssijan eleet ja ilmeet ja käsien, jopa sormien asennot. Lisäksi rytminen jalkatyö, jota korostetaan kelloista tehdyillä nilkkarenkailla, on osa tanssia.

Sabri on omassa lajissaan yksi merkittävimmistä tanssijoista, joka myös itse luo koreografioitaan. Vuonna 2006 hänet kutsuttiin mukaan kilpailemaan the Place - palkinnosta. Kahdeltakymmeneltä valitulta koreografilta tilattiin esitykset The Place –teatteriin. Vaikkei häntä valittukaan viiden finalistin joukkoon, on kutsu jo merkittävä huomionosoitus. Samana vuonna hän sai Laban Centren hallinnoiman Bonnie Bird
–palkinnon uudesta koreografiasta(samalla kertaa koreografi Jenni Kivelä palkittiin kansainvälisellä Bonnie Bird- palkinnolla). Sabri on esiintynyt ja opettanut Suomessa aikaisemminkin, viimeksi vuosituhannen alkupuolella.

Sabri haluaa tuoda esiin menneen ja nykyisen dialogia sulattamatta niitä yhteen, niinpä hän esittää yleensä sekä traditionaalista kathak–tanssia, että länsimaisesta modernista tanssista vaikutteita ottaneita teoksia. Helsingissä hän esittää perinteisiin perustuvaa kathak–tanssia. Illan yhteisnimi on Ekalya, sanskriitiksi soolo. Teoskokonaisuudessa Sabri keskittyy kathakin täsmälliseen jalkatyöhön, nopeisiin pyörimisiin, vaihteleviin rytmeihin ja tarkkoihin eleisiin ja ilmeisiin.

Tanssijaa säestää tablarummun soittaja, aviomies Ustar Sarvar Sabrin johtama bändi, jossa on mukana ainakin sitarin soittaja sekä laulaja.

Kathak–tanssia voi nykyään opiskella intialaisen tanssin kouluissa niin Intiassa, mutta myös esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä Euroopassa Ranskassa ja Iso-Britanniassa.

Tiedot

Sonia Sabri Helsingissä 31.3.-6.4.2009

Sonia Sabri, tanssi
Ustad Sarvar Sabri – tabla
Sanchita Pal – baja & vocals
Carl Pebbardy – sitar
Manveer Singh - Vocal & harmonium

ti 31.3. klo 19 Malmitalo
ke 1.4. klo 19 Kanneltalo
to 2.4. klo 10 Kanneltalo
to 2.4. klo 19 Caisa
ma 6.4 klo 10 Caisa

Liput Kanneltalo ja Malmitalo 15/10 e (ilta), 5 e (aamu), Lipunmyynti puh. (09) 310 12000

Lippuja myös
Lippupalvelun myyntipisteistä ja nettikaupasta www.lippupalvelu.fi

Liput Caisa: 10/7 e ovelta (ilta), 6.4. aamuesitys ilmainen koululuokille