Julkaistu: 12.03.2009

Slummien miljonääri

Ohjaaja Danny Boyle palaa mestariluokkaan vahvalla elokuvalla.
Slummien miljonääri pokkasi tämän vuoden Oscar-jaossa peräti kahdeksan patsasta. Määrää voisi pitää liioiteltuna, mutta näin ei ole: elokuva ansaitsee näistä jokaisen.

Shallow Grave- (1994) ja Trainspotting (1996) -elokuvilla hehkunut Danny Boyle on tehnyt vahvan paluun ohjaajien A-luokkaan. Brittiohjaaja sai vahvojen elokuviensa ansiosta mahdollisuuden tehdä elokuvaa Hollywoodissa, jossa hän teki ensitöikseen sympaattisen rikoskomedian, A Llife Less Ordinary (1997). Beachin (2000) jälkeen hän jatkoi ihan kelvollisilla kauhuelokuvilla (28 päivää, 2002 ja 28 viikkoa, 2007), mainiolla komedialla Millions (2004) ja scifityylittelylle Sunshine (2007).

Voi hyvin sanoa, että Slummien miljönäärissä (2008) on samaa särmää, vauhtia ja kerronnan iloa kuin Boylen varhaisissa elokuvissa.

Slummien miljonääri kertoo Jamal Malikista, slummien kasvatista, joka yllättäen voittaa 10 miljoonaa rupiaa paikallisessa Tahdotko miljonääriksi -visailuohjelmassa. On selvää, että tapauksessa on jotain epäilyttävää. Miten muka Mumbain slummeissa ja kaduilla kasvanut nuorukainen muka voisi tietää vastaukset, joista eivät ole selvinneet kirjaviisaatkaan. Mutta Jamal on kerännyt tietonsa vaiherikkaan elämänsä sävähdyttävissä käänteissä.

Elokuva kiertyy auki kolmella aikatasolla. Tapahtumat starttaavat hetkestä, jossa nuorukainen on juuri vastannut viimeiseen tv-visan kysymykseen ja riippuu nyt, yllättävän menestyksensä takia, poliisiaseman seinällä "kuulusteltavana". Jamal alkaa kertoa poliiseille knoppi-tietojensa taustoista: väliin leikataan kohtauksia Jamalin lapsuudesta ja nuoruudesta sekä tv-kisailun kohtalokkaista hetkistä. Kerrontatekniikka on huikea, jännittävä ja pitää katsojan herkeämättä hyppysissään.

Jamalin tarinaan kietoutuu tuhansien intialaislasten todellisuus. Hän on yksi niistä lapsista, jotka hankkivat elantonsa kaatopaikalta. Uskonnollisissa mellakoissa Jamal ja tämän veli Salim menettävät traagisesti äitinsä, ja heidän seurueeseensa hakeutuu orpo tyttörukka, Latika, kolmas muskettisoturi.

Eräänä päivänä Pyhimys saapuu kaatopaikalle ja kerää mukaansa joukon lapsia, antaa heille kokista ja riisiä. Pyhimys, rikollisliigaa johtava Maman kouluttaa lapsista kerjäläisarmeijan, joissa jokaiselle on määritelty oma arvokas roolinsa. Veljekset pakenevat paratiisista ja päätyvät Taj Mahalin turistirysään. Täällä he löytävät monia eri tapoja hyödyntää rahaa höllästi käsitteleviä turisteja ja elävät hetken leveästi. Mutta sitten Jamal haluaa lähteä takaisin Mumbaihin etsimään Latikaa. Intian sykkivässä miljoonakaupungissa veljesten – ja Latikan – polut lopulta erkanevat, monellakin tavalla. Kunnes lopulta kaikki kietoutuu hetkeen, jossa Jamal on voittanut miljoonia.

Tässä vaiheessa elokuva palaa takaisin studioon ja nykyhetkeen. Jamalilla on mahdollisuus korjata haltuunsa jättipotti, 20 miljoonaa rupiaa, jos hän tietää vastauksen yhteen ainoaan kysymykseen.

Elokuva on samaan aikaan viihdyttävä ja raastavan realistinen. Slummien miljonääri yhdistää taitavasti kaksi varsin erilaista maailmaa toisiinsa: soljuvasti etenevän kerronnan kautta viihteellisen maailman ja toisaalta vakavasävyisen, tärkeitä teemoja käsittelevän todellisuuden. Tarinan vastaanottoa pehmentää lapsinäkökulman käyttäminen. Lapsikokija suhtautuu moniin asioihin huolettomasti, leikinomaisesti ja näkee joskus kovatkin asiat toisin kuin aikuinen. Ja vaikka suuri osa tapahtumista sijoittuu slummeihin ja rähjäisille kaduille, katsoja ei välttämättä näe kaikkein kamalinta – siitä pitää huolen Anthony Dod Mantlen tyylikäs kuvaus ja komeat, värikkäät kuvat.

Silkkaa Bollywoodia elokuvassa on sen riemukas ryysyistä rikkauksiin -tarina sekä ikuisen rakkauden nimeen vannova teema. Danny Boylen käsissä <>ISlummien miljonääri on kuitenkin vakaasti kiinni länsimaisessa elokuvakerronnassa. Yltiöromanttisen juonenkäänteen lisäksi yleisölle suodaan pieni myönnytys ja lopputekstien aikana kiitävä, kepeä Bollywood-kohtaus kruunaa kokonaisuuden.

Tiedot

Slummien miljonääri (Slumdog millionaire)

ENSI-ILTA 13.3.2009

OHJAAJA Danny Boyle
APULAISOHJAAJA Loveleen Tandan
KÄRIKIRJOITUS Simon Beaufoy Vikas Swarupin Q&A -romaanin pohjalta
PÄÄOSISSA Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Irrfan Khan, Anil Kapoor, Azharuddin Mohammed Ismail, Ayush Mahesh Khedekar, Tanay Chheda, Ashutosh Lobo Gajiwala
TUOTTAJA Christian Colson
MUSIIKKI A.R. Rahman
KUVAUS Anthony Dod Mantle
LEIKKAUS Chris Dickens
TUOTANNON SUUNNITTELU Mark Digby
TAITEELLINEN JOHTO Abhishek Redkar
IKÄRAJA K15
KESTO 123 min