Julkaistu: 12.03.2009

Kalavale

Arto Salmisen ironisen ja pessimistisen yhteiskuntakuvauksen on näytelmäksi ohjannut Pekka Milonoff. KOM-teatterin esityksessä on paljon kieroa huumoria, mutta sanoman ydin keikkuu kalavaleen rajoilla.

KOM-teatterissa juhlitaan kansalliseepostamme Kalevalaa Arto Salmisen romaanista dramatisoidulla teoksella, jonka on näyttämölle saattanut Pekka Milonoff yhdessä Aleksi Milonoffin kanssa. Vuonna 2005 edesmennyt Salminen tulitutuksi tiukasta, yhteiskuntakriittisestä tyylistään ja mm. Varasto-näytelmästä, jota esitettiin Kansallisteatterissa.

Kalavaleeseen on sovitettu väljästi ja vertauskuvallisesti Kalevalan tärkeimpiä hahmoja ja tilanteita. Alaotsikossa todetaan provosoivasti, että kyseessä on kaikkien lähiöluusereiden ja tosi-tv-ihmisten kansalliseepos. Näytelmän tematiikka kertoo viiltävästi ja ironisesti nyky-Suomen moraalisesta alennustilasta. Näytelmän hahmot ovat valmiita myymän itsensä ja arvomaailmansa saadakseen kuuluisuutta ja rahaa. Teoksen nimi on enne. Näytelmä keikkuu kalavaleen rajalla.

Pekka Valkeejärven esittämä ”Fisu-Hanski” on rikas mediamoguli, vanhanajan viihdetietäjä. Pellenenässään hahmo tuo herttaisesti mieleen Vesku Loirin Nasse-sedän. Marja Packalén näyttelee varmalla ammattitaidolla Hanskin kotiapulaista, rouva Vihkoa, joka on juuri niin luotettava kuin pitääkin. Lottapukuinen Packalén pitää huolen Hanskin lompakosta varastaen säännöllisesti itselleenkin.

Juho Milonoffin tulkitsema Kasperi edustaa viihdebisneksen uusia tuulia. Hän räätälöi Hanskille uutta tosi-tv-ohjelmaa, joka toisi korkeat katsojaluvut ja eurot firmaan. Lipeväsuinen Kasperi takoo mielikuvien Sampoa. Kyykytysohjelma kantaa lopulta kuuluisan keskitysleirin nimeä. Milonoffin hahmo on mainio bisneskielensä kanssa.

KOM-teatteriin on saatu vetonaulaksi Laura Malmivaara. Hän tulkitsee lähiömissi Oonaa, joka on valmis tekemään mitä vain päästäkseen parrasvaloihin. Malmivaara tekee tarkkaa työtä, seksistinen hahmo on hallussa pienintä piirtoa myöten eleineen ja puhetyyleineen.

Niko Saarelan tulkitsemasta kaksoisroolista tulevat mieleen Kalevalan miehet Lemminkäinen ja etenkin Kullervo. Kullervon symbolina näyttämöllä heiluu Herlevi, joka on uskomattomimpia näyttämöllä näkemiäni hahmoja. Saarelan tulkitsema karikatyyri on painajaismaisen hauska ilmestys.

Vilma Melasniemi tulkitsee koskettavasti Minttua, sekaisin olevaa narkomaania. Eeva Soivio kuljettaa Suomineitona tarinaa ja esittää mielenkiintoista lähiörouvaa, Sauna-Kukka Parantaista. Hahmoon on ujutettu tosi-tv-viihteen karmeimmat piirteet.

Juonirunko kiertyy Auswitch- nöyryytysohjelman ympärille. Kuinka paljon kukin on valmis tekemään saadakseen edes vähän julkisuutta. Saarelan ja Soivion hahmot nöyryyttävät itseään niin, että katsomossakin alkaa hävettää. Malmivaara kannustaa vieressä koppalakki päässä, piiska kädessä hokien v-sanaa. ”Kukaan ei muista enää oikeita sanoja!” parahtelee Valkeejärvi pihalla olevana Väinämöisenä, kun Kasperi kieputtaa ja kyykyttää bisnesjargonillaan. Tunnelmaa tukevat kymmenet tv-monitorit, joissa vilisee sekä live-kuvaa että kuvia lähiöistä.

Pekka Milonoffin ohjaus nojaa tuttuun kuvastoon ja kyyniseen kerrontaan. Brechtiläisen, poliittisen teatterin malli on hallussa. Yleisölle näytetään alleviivaavasti, mikä yhteiskunnassa mättää. Silti yleisössä ei herää oivallus tai barrikadihenki, vaan pikemminkin väsymys ja turtumus. Kyllä se on tiedossa, että fyysinen ja henkinen huoraaminen ei kannata. On myös tiedossa, että elämme informaatioyhteiskunnassa, jossa vallitsee ahneus, sekavuus ja pelko. Esityksen lukihäiriöinen nimi on muuttumaisillaan todeksi: onko kyseessä kalavale, eli suuri huijaus? Pessimismi ja rivo ironia ovat todellisuutta, mutta samalla ne vetävät mattoa alta samaistumiselta ja positiivisilta tunteilta.

Näyttelijäntyössä ei ole mitään vikaa. Kaikki toimii Kalle Chydeniuksen hauskaa musiikkia myöten. Ja totta kai teatterin tulee olla yhteiskunnan peili, mutta yhteiskunnan näyttäminen jatkuvasti irvokkaana ja pessimistisesti alkaa vähitellen väsyttää. Kalavaleen sanomaa peräänkuulutan.

Tiedot

Arto Salminen: Kalavale

NÄYTTÄMÖSOVITUS: Pekka ja Aleksi Milonoff
OHJAUS: Pekka Milonoff
ROOLEISSA: Pekka Valkeejärvi, Laura Malmivaara, Juho Milonoff, Marja Packalén, Niko Saarela, Vilma Melasniemi, Eeva Soivio
LAVASTUS: Eeva Ijäs
PUKUSUUNNITTELU: Niina Pasanen
MUSIIKKI JA ÄÄNISUUNNITTELU: Kalle Chydenius
VALOSUUNNITTELU: Kari Vehkonen
VIDEOSUUNNITTELU: Pauli Ojala
MASKEERAUS: Leila Mäkynen

Ensi-ilta KOM-teatterissa 4.3.2009