Julkaistu: 05.03.2009

Cats on fire

Kansainvälistä suitsutusta keräävän Cats on firen toinen pitkäsoitto Our Temperance Movement osuu ja uppoaa kitarapopin ystävien sydämiin. Nelikon levynjulkaisukiertue alkaa kotimaassa Helsingistä.

Espanjassa tehdyltä kiertueelta juuri palanneen yhtyeen tarina alkoi vuonna 2001 Vaasassa. Muutamien miehistövaihdoksien ja ensimmäisten omakustanteisten vinyylisinglejulkaisujen jälkeen bändin ytimeksi vakiintui vuoden 2004 aikana neljän taidokkaan miehen kokoonpano. Laulaja-kitaristi Mattias Björkasin, kitaristi Ville Hopposen, basisti Kenneth Höglundin ja rumpali Henry Ojalan muodostamalla Cats on firella kului muutama vuosi kunnes seuraava julkaisu, EP Draw in the Reins ilmestyi ruotsalaisen Fraction Discsin kautta.

Noin vuosi myöhemmin yhtye nousi ansiokkaasti The Province Complains -esikoislevyn (2007) myötä kansainvälisen indiekentän tietoisuuteen. Saksalaisella Marsh Marigold -pienmerkillä julkaistu debyytti poiki bändille keikkoja muun muassa Iso-Britanniassa. Kotimaassa huomio jäi marginaaliin, mutta sitäkin vahvemmaksi.

Vuoden 2008 keväällä Cats on fire aloitti yhteystyön Johanna Kustannus -levy-yhtiön kanssa ja kesän konserttimatkat veivät yhtyeen niin New Yorkiin kuin ristiin rastiin Eurooppaa. Uuden Our Temperance Movement -levyn pääasialliset äänitykset tapahtuivat kesän lopulla Vaasassa.

Kitarapohjaista poppia tekevän yhtyeen kappaleet saattaisivat taitojen ja luovuuden puutteessa jäädä vain useiden indiesuuruuksien pastisseiksi, mutta Cats on firen kohdalla tutuista kaiuista syntyy uutta, taidokkaasti soljuvaa ja kaikista tärkeimpänä: koskettavaa musiikkia.

The Smiths, Belle & Sebastian, R.E.M. ja useat muut nimet vilahtelevat mielessä Our Temperance Movementia kuunnellessa. Avausraita Horoscope koukuttaa heti ensi kerralla ja Cats on firen keikoilla kuullut Leevi & The Leavings -encore-coverit avautuvat uudella tavalla – kappale lainaa nöyrästi ja tyylikkäästi nyansseja esikuvaltaan. Samoilla linjoilla toimii myös mm. Lay Down Your Arms Morrisseyn hengessä. Kappaleiden sanoitukset vaativat pääasiassa useamman kuuntelukerran, jotta niiden tarinoihin pääsee kiinni. Lyriikoissa otetaan niin kantaa (The Borders Of This Land) kuin kerrotaan perinteisimmin elämän tuomista pettymyksistä (Garden Lights).

Vaikka albumilla käytetystä instrumenttiarsenaalista löytyy niin mandoliinia, banjoa, kellopeliä, haitaria kuin ukuleleäkin, pysyy paketti miellyttävän yksinkertaisena ilman turhia erikoisvirittelyitä tai keinotekoisia revittelyitä. Lopputulemaksi levystä jää tasapainoinen ja monivivahteinen tunnelma, joka houkuttaa uusintakuunteluun.

Cats on firen konserteissa laulaja Mattias Björkasin persoonallinen, vaikeasti kuvailtava ääni sekä lavapersoona solmukkeineen on jäänyt ja jää helposti mieleen. Yhtyeen biografiaan tutustuessa mielikuva Björkasin määrätietoisuudesta vahvistuu ja tuntuukin, että miehen näkemys on avainasemassa Cats on firen toiminnan kannalta. Tämä selittänee myös miehen laajan panoksen Our Temperance Movementilla – sävellys, sanoitus, laulu sekä akustinen kitara ovat kaikki Björkasin käsialaa.

Maaliskuun 13. päivänä Cats on firea kuullaan Helsingissä kahteen otteeseen: ennen virallista levynjulkaisukeikkaa Bellyn Image-klubilla voi yhtyeen soinnin käydä tarkastamassa Stupido-Shop levykaupassa Iso-Roobertinkadulla.

Tiedot

Cats on fire

Levykauppa Stupido Shopissa ja ravintola Bellyssä 13.3.2009
Liput Bellyyn 7 e

Cats on fire: Our Temperance Movement (Johanna Kustannus)
www.netikka.net/catsonfire/