Julkaistu: 19.03.2009

Anu Tuominen

Puunuket taidematkalla
Anu Tuominen on riehaantunut uusissa esinekollaaseissaan ja tehnyt suuren joukon töitä pienistä oivalluksista.

Anu Tuomisen taide ilahduttaa. Hänen virkkauksensa ja käsityönsä ovat aiemmin olleet iloisia värikkäitä teoksia, jotka ovat kommentoineet arjen elämää ja ihmisen suhdetta luontoon ja ympäristöön. Nyt Tuominen tuntuu entistä vahvemmin viittaavan taiteeseen itseensä ja sen sisäiseen maailmaan. Mukana ovat edelleen arki ja ympäristö, koulumaailma tulee myös esille muutamana suorana aiheena ja viittauksena väreihin ja materiaaleihin.

Hämmentävää on teosten suuri määrä, kaikkiaan 68 teosta täyttää galleria Anhavan tilan. Tungos ei ole aivan yhtä mittava kuin miltä se kuulostaa, useat teoksista ovat hyvin pienikokoisia. Monet teoksista muodostavat myös laajempia teemallisia sarjoja, ja tietyt läpi näyttelyn kulkevat materiaalit ja muodot tekevät siitä hyvin yhtenäisen kokemuksen. Jotain kaoottista lopputuloksessa kuitenkin on. Toisaalta se ehkä vain korostaa töiden hieman ironistakin maailmaa.

Tuominen on nimittäin hyvin selkeiden perusesineiden maailmassa. Hän käyttää paljon puunukkea, joka on kuin erilaisissa materiaaleissa ja elementeissä seikkaileva ihmisen proto- tai perustyyppi. Myös muut esineet ja materiaalit ovat hyvin pelkistettyjä; pyöränkumeja, tikkatauluja, kirjoja. Mukana on myös muutama Tuomiselle niin tyypillinen virkattu lankateos. Ne loistavat edelleen nerokkaina; yksinkertaisina, mutta samalla monimutkaisina kudoksina.

Koulun pinaattikeitto (2009), jossa lautasella on liitumaalia ja vieressä pyyhekumi, saa vatsan todella kääntymään. Voiko enää visuaalisemmin ilmaista ja yhdistellä tunteita, muistoja ja peruskliseitä? Oivaltava ja visuaalisesti hieno on myös teos Yhtä (2009), jossa hihansuu on vain jäljellä ja toisessa päässä on paidan loppupää leikattuna ja kerälle kerittynä. Joidenkin teosten ensisijainen viittauskohde taisi kyllä jäädä itselleni hieman hämäräksi.

Tuntuu, että Tuominen on tämän näyttelyn kohdalla antanut palaa, tehnyt sydämensä kyllyydestä teoksia. Hyvä niin, mutta toivottavasti tätä runsautta seuraa myös seestyneempi ideoiden ja toteutusten jäsentyminen.

Tiedot

Anu Tuominen

Galleria Anhava
12.3.-5.4.2009
Mannerheiminaukio 3
p. 09-669989
ti-pe 11-17, la-su 12-16
vapaa pääsy
www.anhava.com