Julkaistu: 05.02.2009

Underneath

Belgiassa asuva suomalaiskoreografi luo Stoan näyttämölle merellisiä tunnelmia, joita tulkitsevat Teatterikorkeakoulun valmistuvat tanssinopiskelijat.

- Teokseni on hyvin liikkeellinen, haluan nähdä liikkeen hurmaa, kertoo koreografi Riina Saastamoinen teoksestaan Underneath.

Yleisölle koreografi lupaa tarjota visuaalisia maisemia ja tunnelmallisia mielikuvia, joiden universumiin katsoja voi heittäytyä mukaan.

- Elämys on esityksessä tärkeää, en vetoa katsojan intellektuaalisuuteen, vaan luotan liikkeeseen ja siitä generoituvaan maailmaan. Lisäksi mukana on selkeästi myös ulkopuolinen silmä, joka on teoksen visuaalinen aspekti.

Saastamoisen lähtökohtina ovat olleet luonto ja erityisesti vesi. Nimeen asti on suodattunut pohdinta veden alla olemisesta. Koreografi on tutkinut, minkälaista dynamiikkaa veden alla liikkumiseen voi liittyä. Teoksessa vedenalaisuus näkyy artikuloivana liikekielenä. Sitä toteuttavat tanssijat Janne Aspvik, Anu Castren, Sonya Lindfors, Mika Raitanen, Eeva Rantala, Sulevi Sihvola ja Pauliina Virkamäki, joille kaikille työ on kandidaatin tutkinnon taiteellinen näyte. Pari viikkoa ennen ensi-iltaa prosessi on vielä kesken, vaikkakin loppuvaiheessa.

- Olen tuonut opiskelijoille tuulahduksen siitä maailmasta, jonka he kohtaavat koulun ovien pian sulkeutuessa. Minulla on erilainen estetiikka ja tyyli, kuin mihin he ovat tottuneet, kertoo Brysselissä sijaitsevan P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) – koulun ensimmäiseltä vuosikurssilta vuonna 1998 valmistunut Saastamoinen.

Saastamoinen on kymmenen vuoden ajan työskennellyt Belgiassa tanssijana ja koreografina sekä myös tuottajana kollegalleen. Hän näkee suomalaisten oppilaitten tanssivan sisulla, kun hän itse etsii enemmän liikkeellistä analyysiä.

- Uskon tämän kokemuksen räjäyttäneen opiskelijoiden maailman.

Teoksen toteutuksen on mahdollistanut nuorten taiteilijoiden kansainvälinen residenssiohjelma Pépinières européennes pour jeunes artistes, jonka turvin Saastamoinen on talven aikana työskennellyt Helsingissä. Mukana ovat Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitos, Helsingin kaupunki ja Taiteen keskustoimikunta.

Esitysperiodin jälkeen 35–vuotias Saastamoinen palaa Belgiaan, mutta on jo hakemassa uusia haasteita. Eurooppaa ja jonkun verran Aasiaakin tunteva tanssitaiteilija aikoo seuraavaksi jatkaa töitä Etelä-Amerikassa.

Tiedot

Underneath

Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus
Turunlinnantie 1, Itäkeskus
Ensi-ilta 20.2.2009 19.00
Muut esitykset: la 21.2. klo 19, ma 23.2. klo 19, ti 24.2. klo 19, ke 25.2. klo 19, to 26.2. klo 19
Liput 10/5 € Lipunmyynti Lippupalvelu ja Stoa

Koreografia Riina Saastamoinen
Tanssi Janne Aspvik, Anu Castren, Sonya Lindfors, Mika Raitanen, Eeva Rantala, Sulevi Sihvola, Pauliina Virkamäki
Valosuunnittelu Tomi Suovankoski
Äänisuunnittelu Johanna Storm
Pukusuunnittelu Anne Jämsä / TaiK
Lavastus Juhana Hirvonen / TaiK

Pepiniers–ohjelmasta Teakin sivuilla:
www.teak.fi/pepinieres
Pepiniers –ohjelma: www.art4eu.net/en/home/