Julkaistu: 26.02.2009

TusovkaRock 2009

Kymmenettä toimintavuottaan juhlivan Tusovka ry:n vuosittainen musiikkifestivaali jatkaa tutulla ohjelmakonseptilla, jossa pääroolissa ovat persoonalliset venäläisyhtyeet.

Venäjän kevyen musiikin kentältä on jäänyt viime vuosina kansainvälisen yleisön muistiin lähinnä Euroviisuedustajia T.A.T.U:sta Dima Bilaniin. Musiikin nykyisistä nopeista julkaisukanavista huolimatta vain harva pystyy nimeämään yhtäkään venäläistä pop- tai rock-yhtyettä.

Tilannetta Suomessa pyrkii paikkaamaan Tusovka ry, jonka toimintamuotona on vuodesta 1998 ollut venäläisen popkulttuurin maahantuonti pääasiassa bändien muodossa. Helsingin kulttuuritarjontaa rikastuttaneet konsertit ja tapahtumat ovat tarjonneet yleisölle mahdollisuuden tutustua itärajan takaa tulevaan tuoreeseen musiikkiin ja muihin taiteenlajeihin

Kulttuurikeskus Korjaamolle tänä vuonna muuttanut TusovkaRock kertaa omaa historiaansa tapahtumaan kiinnitettyjen bändien kautta – useimpia yhtyeistä on kuultu vuosien varrella samaisilla festivaaleilla.

Tunnetuimpiin nimiin maailman mittapuussa lukeutuu aloituspäivä perjantaina lavalle kapuava, usemapaan otteeseen Suomessa vieraillut Tequilajazzz. 90-luvun alkupuolella perustettu, varsin laajaan musiikkiskaalaan omat teoksensa perustava pietarilaisyhtye henkilöityy pitkälti sen laulaja-säveltäjä-sanoittaja Jevgeni Fjodoroviin. Rockpainotteinen, mutta välillä melko haikeaan poppiinkin taipuva kokoonpano on julkaissut kuusi pitkäsoittoa ja omaa vahvan suosion kotimaassaan. Keikkailu ei ole jäänyt vain Venäjän ja Suomen varaan – Tequilajazzz on esiintynyt myös Japanissa ja Yhdysvalloissa. The Pixies ja Sonic Youth ovat kuulema Beatles-covereita harrastavan yhtyeen esikuvien joukossa ja jonkinlaisen kuvan bändin omasta musiikkilinjasta saakin yhdistelmällä näitä aineksia.

Persoonallista otetta edustaa myös perjantain toinen itäslaavilaispumppu I Drug Moi Gruzovik, joka on niin ikään Suomen konkari. Rumpalista, basistista ja laulajasta muodostuva voimatrio on tunnettu huippuenergisistä live-esiintymisistä ja yhtye onkin kolunnut lukemattomia festivaaleja yli kymmenenvuotisen olemassaolonsa aikana. Bändin syntykin linkittyy festivaaleihin, sillä suomennettuna Minä ja ystäväni, kuorma-auto -nimeä kantava kokoonpano perustettiin vain yhtä festivaalikeikkaa varten vuonna 1997 Ukrainan Dnepropetrovskissa. Suosio yllätti kolmikon ja kertakäyttöajatus sai väistyä vakavamman musiikinteon alta.

Perjantain kotimainen edustaja, Cleaning Women on vaivuttanut yleisönsä hurmokseen jo vuodesta 1996 valloittavalla tee-se-itse-soitin -pohjaisella instrumentaalirockilla. Melko harvakseltaan viime vuosina esiintynyt yhtye Women on linkittynyt Tusovka ry:n toimintaan sen alkuajoista lähtien.

Lauantaina festivaalin musiikkityyli siirtyy rock-osastolta skan ja hiphopin puolelle. Venäläisen kahdeksanhenkisen ska-yhtye Skalpel´in viimeisin albumi julkaistiin keväällä 2008. Englanniksi ja venäjäksi esiintyvä bändi yhdistelee musiikissaan skata reggaeen, punkiin ja swingiin. Illan hip hop -tarjonnasta vastaa helsinkiläinen Giant Räbät, jonka ominaispiirteisiin kuuluu marssittaa lavalle laaja joukko genren eturivin edustajia – näin myös TusovkaRockissa. Estardilla kuullaan mm. Teosto-palkittua Asaa, tuoreen soololevyn julkaissutta Puppa J:tä ja kotimaisen rap-piirien naispuolista piristysruisketta, Rauhatätiä.

Omanlaisen lisäyksen illan kattaukseen tuo pietarilainen sooloartisti Assai, jonka rytmisen puhelaulun merkityksistä saa eniten irti venäjää osaavat.

TusovkaRockin perinteisiin kuuluu myös venäläinen ruoka, jota on tarjolla paikan päällä ainakin pelmenien ja borssikeiton muodossa.

Tiedot

TusovkaRock 2009

Kulttuurikeskus Korjaamolla 6.-7.3.2009
Liput 10 e/pv tai 17 e/ 2 pv

Ohjelmisto:

Perjantai 6.3.
I Drug Moi Gruzovik (UKR)
Cleaning Women (FIN)
Tequilajazzz (RUS)
DJ Bronski (FIN)
VJ:t Master and Margarita (PT)

Lauantai 7.3.
Assai (RUS)
Skalpel (RUS)
Giant Räbät feat. Suomi-hiphopin ykkösnimet (FIN)
DJ Kiilo (FIN)

www.tusovka.fi