Julkaistu: 08.01.2009

The Tremolo Beer Gut

Kaikukitarakylläiset instumentaalikappaleet kajahtavat keskelle sydäntalvea, kun tanskalainen The Tremolo Beer Gut saapuu pääkaupunkiin.

Surf-musiikki nousi kertarysäyksellä uuden sukupolven tietoisuuteen Quentin Tarantinon elokuvassa Pulp Fiction (1994) soineen kitaristi-lauluntekijä Dick Dalen Misirloun myötä. Tremoloon, sähköiseen samaa nuottia toistavaan ääniefektiin perustuva surf-musiikki syntyi 60-luvulla USA:n länsirannikolla. Valtameren pauhunaa jäljittelevä sähkökitaran jousikaiku ympättynä rock´n´rolliin ja nopeatempoiseen bluesiin on surfin peruskaava, jolle myös Suomeen minikiertueelle saapuva tanskalainen The Tremolo Beer Gut on perinteikkäällä tavalla uskollinen.

Kolme pitkäsoittoa julkaissut The Tremolo Beer Gut on neljän miehen orkesteri, joilla on taustallaan vuosien kokemus musiikin eri osa-alueilla - niin soittamisessa ja säveltämisessä kuin tuotantopuolella.

Taiteiljanimien Yebo ja Nalna takaa löytyvät veljekset, Jesper Reginal sekä Ulrik Petersen, jotka kummatkin ovat soittamisen lisäksi tuottaneet ja miksanneet useita artisteja ja yhtyeitä niin kotimaassaan Tanskassa kuin ulkomailla.

Rumpali Yebo on myös toinen The Tremolo Beer Gutin perustajajäsenistä. Bändi syntyi yhdessä Sune Rose Wagnerin kanssa vuonna 1998 kiertuebussissa kuunneltujen surf-kasettien tuoman innostuksen pohjalta.

Sittemmin Wagner keskittyi maailmanmaineeseen pongahtaneeseen The Raveonettes-bändiinsä ja pääasiassa tuottajan roolissa aikaisemmin toiminut Nalna astui pysyvästi kitaristin paikalle. Basisti Per Sunding ja kitaristi Jengo ovat pysyneet The Tremolo Beer Gutin rivistössä alusta alkaen.

Surf ja western -termeillä musiikkiaan kuvaileva yhtye on viehättynyt menneen maailman tavoista työstää ja tuottaa musiikkia, josta kielii vahvasti toisen pitkäsoiton Under The Influence of The Tremolo Beer Gut julkaiseminen mono-äänitteenä vuonna 2000.

Lähes kaikki yhtyeen teokset ovat instrumentaalikappaleita, joita höystävät ihmisäänet enemmän huudahdusten kuin laulun muodossa. Lukuisat, mm. Kraftwerkiltä, Sonic Youthilta ja Beach Boysilta lainatut cover-kappaleet on sovitettu täysin uuteen uskoon. The Tremolo Beer Gutin levyillä on myös laaja skaala vierailijoita, joista nimekkäimpien joukkoon lukeutuu Jon Spencer.

Viimeisimmällä, vuonna 2008 julkaistulla Nous Sommes The Tremolo Beer Gut. Qui Le Fuck Êtes-Vous? -albumilla kahteen kappaleeseen on oman panoksensa antanut kuopiolaisyhtye The Micragirls, joiden kanssa Yebo ja Nalna ystävystyivät kiertäessään Heavy Trash -bändin soittajina.

The Tremolo Beer Gutin levynkansigrafiikka, jonka pääasiallisena luojana on toiminut Yebo, on pysynyt samanlaisena kautta yhtyeen julkaisujen, ainoastaan pohjaväri on vaihdellut. Tähän bändillä on selkeä selitys – pienessä humalatilassa levyn väri on helpompi muistaa kuin itse albumin nimi.

Kotikuuntelussa kitararämistely toimii varmana nostalgian nostattajana riippumatta kuulijan ikävuosista, mutta kappaleiden samankaltaisuudesta syntyvän puuduttavuuden takia The Tremolo Beer Gut toiminee paremmin energisessä live-tilanteessa. Helsingin keikkaa lämmittelee kotimainen garage-kokoonpano Sky Dee & The Demons.

Tiedot

The Tremolo Beer Gut ja Sky Dee & The Demons

Bellyssä 17.1.2009
Liput 7 e

www.fullsteamagency.com
www.thetremolobeergut.dk