Julkaistu: 15.01.2009

Kiinalainen uusivuosi

Pekingistä saapuu runsas esiintyjäjoukko värikkääseen kaupunkitapahtumaan. Ohjelmassa on mm. lohikäärmetanssia, wushua ja Pekingin oopperaa. Kiinalainen kevätjuhla huipentuu ilotulitukseen Töölönlahdella.

Lasipalatsin aukio Helsingissä muuttuu tammikuun 25. päivä kiinalaiseksi toriksi lyhtyineen ja koristeineen. Kiinan ja koko Itä-Aasian suurin vuosittainen, nykyään nelipäiväinen juhla on luonteeltaan yhdistelmä suomalaisen joulun ja uudenvuoden juhlintaa. Perheen ja suvun juhlaan kuuluu mm. yhteinen perheateria ja lapsille jaettavat uuden vuoden lahjat. Perinteisesti uusi vuosi otetaan vastaan kiinanpommien paukkeella ja ilotulituksilla.

Tänä vuonna Lasipalatsin tapahtumassa on huomioitu erityisesti lapsiperheet, mutta ohjelmasta löytyy jotain mielenkiintoista kaikille. Aukiolla on esiintymislava ja jättiscreen, jolta myös voi seurata katkelmia lavalta sekä suoraa lähetystä Kiinan television uudenvuoden gaalasta.

Tämän vuoden tapahtumassa on useitakin kohokohtia.
– Kiinan kansallisen nukketeatterin kymmenhenkisen ryhmän esitykset ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Lohikäärme- ja leijonatanssit, akrobaattinen wushu ja 16 taidokkaan pekingiläistanssijan esittämät numerot ovat nekin tietysti nähtävä. Suomalaisista esityksistä mainittakoon Antti Silvennoisen Peking-oopperakatkelma. Ja yksi kohokohta on myös heti tapahtuman alkupuolella, jolloin lavalle nousevat Meilahden ala-asteen kaksikielisen opetuksen pienet kuorolaiset, laulukielinä siis suomi ja kiina, listaa tuottaja Johanna Rissanen lavan ohjelmaa.

Ohjelman ohella Rissanen hehkuttaa erityisesti tapahtuman ruokatoria.
– Juhla on ainutlaatuinen tilaisuus kokeilla erilaisia eksoottisia, pääasiassa kiinalaisia herkkuja,
joita Suomessa ei muuten pääse maistelemaan.

Tapahtuma huipentuu paukkeella, joka varmasti karkottaa pahat henget ja demonit uuden vuoden vastaanotosta. Lohikäärmekulkue johdattelee juhlaväen parhaille katselupaikoille Töölönlahdelle, jossa kiinalaistyyppinen ilotulitus alkaa klo 18.15.

PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN

Lasipalatsin ohjelmassa on mm. leijona- ja lohikäärmetanssia, jotka perinteisesti kuuluvat olennaisesti uudenvuoden juhlintaan. Kiinalaisessa traditiossa lohikäärme on mm. sateen jumalhahmo ja vuoden alussa sen juhlinta liittyykin maanviljelyn kevätriitteihin Etelä-Kiinassa. Leijonan tehtävä juhlassa on pelottaa demonit ja pahat henget tiehensä. Lasipalatsin tapahtumassa leijonatanssia esittää Pekingistä tuleva ryhmä. Lohikäärmetanssia esittävät suomalaiset wushu-harrastajat sekä ryhmä Suomessa asuvia kiinalaisia.

Pekingin keskikoulu numero 2 tuo juhlaan värikkäitä, taitavia esityksiä. Koulun palkittu tanssiryhmä esittää yangge-tanssia sekä viuhka- ja lyhtytanssia. Lisäksi kuuden hengen akrobaattinen ryhmä esittää vaativaa wushua taistelulajinäytöksessä.

Tänä päivänä mm. taide- ja tanssiopetusta runsaasti tarjoava koulu – ja sen ensimmäinen tanssiryhmä – perustettiin Pekingiin jo vuonna 1724 keisari Yongzhengin hallintokaudella. Lasipalatsin aukiolla esiintyvä tanssiryhmän nuoret, 11–17-vuotiaat tanssijat ovat jo ehtineet voittaa lukuisia palkintoja niin Kiinassa kuin ulkomaillakin. Ryhmä esittää värikkäitä viuhka- ja lyhtytansseja.

Yanggen historia ulottuu keskisessä Pohjois-Kiinassa noin tuhannen vuoden taakse. Sen juuret ovat peltotyölauluissa, joihin vähitellen liittyi mukaan tanssi. Samoin kuin Peking-oopperaa, yanggea esittivät alun perin naisiksi pukeutuneet miehet. Naisryhmien esittämänä uusi yangge-tanssi on tullut viimeisen kymmenen vuoden kuluessa erittäin suosituksi Pekingissä. Naisryhmät käyttävät rekvisiittana viuhkoja, silkkikukkia, koristeellisia sauvoja, nenäliinoja tai päivänvarjoja. Pekingissä näkeekin joka puolella iltaisin kadunkulmiin ja puistoihin kerääntyviä yangge-ryhmiä harjoittelemassa. Syntysijoillaan miesryhmien esittämä yangge-rumputanssi on edelleen suosittua.

Kiinassa on satoja erilaisia wushu-lajeja. Näistä perinteikkäistä itsepuolustus- ja kuntoilulajeista on vähitellen kehittynyt myös itsenäisiä kilpailulajeja. Wushu-esitykset ovat kuuluneet jo pitkään kiinalaisen uudenvuodenjuhlien numeroina.

Suomalainen Antti Silvennoinen esittää tapahtumassa Peking-oopperaa. Kolmen tien risteyksessä on kuuluisa katkelma pidemmästä historiallisesta näytelmästä. Näytelmän kohokohta on noin 20 minuuttinen pantomiimi-kohtaus, jossa kaksi taistelutaitoja osaavaa näyttelijää taistelee toistensa kanssa pimeässä huoneessa. Vaativaa taidemuotoa Pekingissä, perinteisessä teatteriakatemiassa ainoana suomalaisena opiskellut Silvennoinen esittää soolonumerossaan toisen sankaritaistelijan sisääntulon. Silvennoinen on mm. esiintynyt Tanssiteatteri Raatikossa ja Hurjaruuthissa ja opettanut kotimaassaan näyttämötaistelua sekä Peking-oopperan perusteita.

Lapsiyleisölle on tarjolla perinteistä kiinalaista nukketeatteria, esittäjänä Kiinan kansallinen nukketeatteri. Pekingissä toimivan nukketeatteritalon palveluksessa on yli sata perinteisen kiinalaisen nukketeatterin taitajaa. Esitykset esitetään isoilla, noin metrin korkuisilla sauvanukeilla. Lasipalatsin aukiolla on luvassa mm. tarina epäonnisesta apinakuninkaasta ja perhosrakastavaisista.

Lisäksi uudenvuoden kuvia Lasipalatsin galleriassa 20.–25. tammikuuta ja kiinalaisia horoskooppieläimiä Lasipalatsin aukion julistetelineissä 16.–25. tammikuuta. Aukiolla nähdään myös Pekingin uudenvuoden juhlallisuudet suorana lähetyksenä.

Kiinalaista uutta vuotta on juhlittu Helsingissä suuren kaupunkitapahtuman muodossa vuodesta 2007 lähtien. Juhla on otettu hyvin vastaan.
– Erityisen hienoa tapahtumassa on ollut se, että juhlan ovat löytäneet niin monenlaiset ihmiset. Juhlan ovat kokeneet omakseen niin kaikenikäiset kaupunkilaiset kuin Suomessa asuvat kiinalaiset ja muutkin ulkomaalaistaustaiset, kertoo Rissanen, joka on ollut tekemässä tapahtumaa alusta alkaen.

Tapahtuman järjestävät Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa, Suomi–Kiina-seura ry ja Kiinan kansantasavallan suurlähetystö.

Tiedot

Kiinalainen uusivuosi

Ohjelma Lasipalatsin aukiolla su 25.1.2009
Klo 14–18 Kiinalaisen uudenvuoden suurtapahtuma
Klo 13.45 Uudenvuoden kulkue lähtee Rautatientorilta
Klo 18.15. Suuri kiinalainen ilotulitus Töölönlahdella

Muita tapahtumia:

Su 25.1. klo 15
Up the Yangtze
Ohjaus Yung Chang (Kanada 2007, 93 min)
Elokuva elämästä Kiinaa halkovan joen varrella. Jangtsea valjastetaan parhaillaan maailman suurimman patoprojektin käyttöön, ja veden pinnan noustessa monien ihmisten elämä muuttuu dramaattisesti.
Bio Rex, Mannerheimintie 22 - 24, Helsinki
DocPoint -festivaali

Ma 26.1. klo 16–18
Naisten kansainvälinen olohuone:
vieraana Kiinan kansantasavallan suurlähettiläs Ma Keqing
Suurlähettiläs puhuu naisten ponnisteluista Kiinan talouden hyväksi sekä naisten asemasta Kiinassa. Kansainvälisen kulttuurikeskus Caisan järjestämä tilaisuus on maahanmuuttajanaisten ja suomalaisten naisten vapaamuotoinen tapaaminen. Naisten kansainvälisessä olohuoneessa on ohjelmassa keskustelua, kulttuuriohjelmaa ja ruokaa.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ilmoittautumiset oge.eneh(at)hel.fi.
Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa

Ti 27.1.
Uudenvuoden lastentapahtuma
Klo 9.15–10 päiväkotiryhmille, klo 10.15–11 koululuokille
Värikkään tapahtumassa leijonatanssijat johdattavat kiinalaisten satujen ja perinteiden maailmaan. Ohjelmassa myös perinteinen nukketeatteriesitys Pekingistä.
Ilmoittautumiset ja lisätietoa johanna.rissanen(at)hel.fi tai puh.
Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa