Julkaistu: 12.12.2008

The Five Corners Quintet

Kotimaisen modernin jazzin kärkiryhmä juhlistaa toisen pitkäsoittonsa julkaisua Tavastialla joulukuun 19. päivä.

Vuonna 2003 samplauskokeiluina alkanut The Five Corners Quintet -projekti on kasvanut vuosien myötä mantereelta toiselle keikkailevaksi ”oikeaksi yhtyeeksi”, jonka julkaisut kirvoittavat suitsuttavia arvioita alan kriitikoilta ympäri maailman. Tuomas Kallion ja Antti Eerikäisen alkuperäinen ajatus ja tavoite tehdä 1960-luvun jazzilta kuulostavaa ja silti modernia klubikelpoista musiikkia on säilynyt läpi vuosien jalostuen muotoon, joka kuuluu uudella Hot Corner -albumilla.

Nuspirit Helsinki -kollektiivista ponnistava The Five Corners Quintet julkaisi kaksi singleä ja ep:tä ennen vuoden 2005 debyyttialbumia Chasin´The Jazz Gone By. Jo ensimmäinen single Trading Eights/ Blueprint (2003) ennusti yhtyeen menestystä Suomen rajojen ulkopuolella, sillä kappaleet päätyivät useille kokoelmalevyille maailmalla.

Kallio – Eerikäinen ydinkaksikko kokosi ympärilleen ensi kokeiluista lähtien osaavia ammattimuusikkoja, joista osa jatkaa edelleen yhteistyötä yhtyeen innovatiivisen musiikin tekemisessä. Varsinaista pysyvää miehistöä ei yhtyeelle ole rajoitettu, mutta livesetin muusikkoina toimivat parhaillaan rumpali Teppo Mäkynen, pianisti Mikael Jakobsson, trumpetisti Jukka Eskola, saksofonisti Timo Lassy sekä basisti Antti Lötjönen.

The Five Corners Quintetin selkeänä vahvuutena on sen luoman musiikin helposti lähestyttävyys, jota kuulee harvemmin todettavan jazz-genrestä puhuttaessa. Niin jazz-allergiaan taipuvaiset kuin genreen vihkiytyneet löytävät kokoonpanon teoksista aineksia joihin ihastua. Edesmenneiltä jazzin ja sen eri alalajien mestareilta saadut vaikutteet maustavat musiikkia, joka huomaamatta aiheuttaa jalkojen naputusta. Stereotypiset kuvat savuisista jazzluolista pysyvät kaukana, mikä mahdollistaa musiikille ennakkoluulottomasti antautumisen. Ensimmäiselle levylle Chasin´The Jazz Gone By yhtye poimi materiaalia 60-luvun bossanovasta ja latinojazzista, uudella Hot Cornerilla meno on rytmikkäämpää jo souliin ja rockiin viitaten, mikä varmasti edesauttaa laajemman yleisön tavoittamisessa.

Jazzmusiikin elävä legenda, jazzlaulajien eliittiin kuuluva, yhdysvaltalainen Mark Murphy (s.1932) vieraili jo The Five Corners Quintetin debyytillä laulajana kolmessa sävellyksessä. Yhteistyö jatkuu nyt uudella levyllä kahden kappaleen verran. Kakkosraitana kuultava, Murphyn kanssa toteutettu Kerouac Days in Montana imaisee tunnelmaansa sisään ensi tahdeista ja imu vain tehostuu Murphyn aloittaessa laulamisen.

Murphy on tehnyt yli neljäkymmentävuotisen uran jazzmuusikkona ja miestä on useissa yhteyksissä ylistetty parhaaksi miespuoliseksi jazzlaulajaksi. Beat-sukupolven edustaja pitää esikuvanaan beat-kirjailija Jack Kerouacia, ja mies onkin omistanut laajasta, yli neljänymmenen levyn tuotannostaan kaksi albumia omalle idolilleen. Murphyn lisäksi Hot Cornerille äänensä lainaa ranskalaissyntyinen, kaunisääninen laulajatar Okou Rich In Time -raidalla.

The Five Corners Quintetia on leimannut läpi sen olemassaolon livekeikkojen ja levytettyjen kappaleiden välillä vallitseva erilaisuus, joka tukee jazzin improvisaatio-periaatetta. Kommunikaatio yleisön kanssa on oleellinen osa konserttien kokonaisuutta. Varsinkin vuoden 2005 esiintyminen Flow-festivaaleilla on jäänyt usean kuulijan mieleen hurmoksellisena iloitteluna.

Tavastialla järjestettävillä levynjulkaisukekkereillä on mahdollisuus päästä kokemaan tuo ero livetilanteen ja levyltä kuultujen sovitusten välillä. Tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi, sillä alkuvuodesta yhtyettä viedään jo pitkin Japania.

Tiedot

The Five Corners Quintet

Levynjulkaisukeikka Tavastialla 19.12.2008
Liput 12/14 e

The Five Corners Quintet: Hot Corner (Ricky-Tick Records)

www.thefivecornersquintet.com