Julkaistu: 13.11.2008

Yhteensopivuustila

Romantiikka, älä jätä!
Yhteensopivuustilassa haetaan parisuhteen merkitystä. Suuria kysymyksiä lähestytään kliseiden kautta. Absurdit keikaukset antavat kokonaisuudelle terää. Keskeneräisyys haittaa etenkin dramaturgiaa.

Yhteensopivuustilan materiaali on koottu suuresta kysymyksestä: rakkaudesta. Essi Antikainen, Anssi Hyvönen ja Annamari Rajaniemi ovat koonneet esitettävän materiaalin yhdessä, ja lopputulos on syntynyt ryhmälähtöisesti. He esittävät ja ohjaavat. Tekotapa lienee teatteri-ilmaisun ohjaajille se kaikkein tutuin tekotapa. Teattereissahan heitä työskentelee juuri monenlaisten, yhteisöstä kerättyjä tarinoita ja havaintoja materiaalina käyttävinä kuraattoreina. He voivat vaikkapa artikuloida teatterin avulla joitain yksityisiä tai kollektiivisia kokemuksia. Yhteensopivuustilassa tätä metodia käytetään esiintyjien omien ajatusten työstämiseen.

Esitys kertoo parisuhteen alamäestä. Parhaiten esitys onnistuu naivistisen sarjakuvamaisissa kohtauksissa, jotka luiskahtelevat absurdiin ja kauhuun. Huumori toimii silloin, kun sitä maustaa vähän vino ja outo sivumaku.

Alkuasetelma on lupaava. Selkeät värivalinnat vaatetuksessa korostavat onnistuneesti hahmojen tietynlaista yksiulotteisuutta. Yhteensopivuustilassa parisuhteen arki alkaa maistua puulta ja kova pinnistely yhteiselon vuoksi kiristää pinnan. Nainen alkaa haaveilla valokuvamallin töistä, ja keittiön uuni rakastuu naiseen. Mies taas ihastuu tv:n makasiiniohjelman maanisen pirteään emäntään, joka lopuksi vieraileekin pariskunnan huoneistossa.

Tilaa käytetään kekseliäästi, ja visuaalisuudessa myös videoiden käyttö toimii. Juha Lankisen videoprojisoinneissa pysytään maltillisina, oikeaan aikaan sijoitetut pätkät laajentavat näyttämöllä parisuhteensa tilaa tuskittelevien näyttelijöiden tarinan menneeseen.

Tavallaan videoiden kautta päästään myös tulevaan, kun tv-juontaja äkkiarvaamatta kävelee heidän olohuoneeseensa. Onko rakkaus aina vain tätä? Alkuhuuma, tottumisvaihe, kyllästymisvaihe? Yhteensopivuustilassa tunnelma on koko ajan virittynyt ja odottava. Livemuusikko Tatu Rönkkö reagoi tapahtumiin ja enteilee niitä. Karikatyyrimäisten näyttelijöiden sisäinen maailma tulee ennen kaikkea esiin äänten ja videoiden avulla.

Tarinassa on vääntöä, mutta kunnon dramaturgia olisi tarvittu kiepauttamaan koko homma vielä muutaman kerran ympäri. On paljon turhaa odottelua ja väkinäisen äkistettyä riitelemis-näyttelemistä. Materiaalista olisi voinut saada teräviä, särmikkäitä viiltoja ja nopeasti rytmitettyjä havaintoja parisuhteen arkimankelista. Nyt näyttelemisestä vaivaa liiallinen kompromissin tuntu. Sinänsä etenkin naisnäyttelijät esiintyvät rennosti. Antikaisen Viettelijättäressä on kieroa lumovoimaa, ja hän selvästi nauttii hahmonsa räikeydestä.

Teoksen ydinajatus kuitenkin kirkastuu loppua kohti onnistuneesti. Yhteensopivuustilassa ikään kuin hahmottuu parisuhteen arkkitehtuuri. Hellan, sohvan, tv:n ja parivuoteen puristuksessa rakkaudesta alkaa hiipua se, mikä omissa romanttisissa valokuvissa viehättää. Seikkailu, yllätykset, matkat, kohtaamiset. Ylipäätään liike on jossain muualla kuin staattisessa asunnossa. Vastakohdilla pelaaminen stimuloikin miettimään Yhteensopivuustilan eri elementtien vuoropuhelua. Esityksen visuaalisuus nousee tärkeäksi, sitä on pakko alkaa tulkita. Koreografiset liikkumiset tuovat lavalle tanssimaisuutta. Juuri liikkeiden selkeys ja muilla kuin sanoilla luodut kohtaukset kuljettavat Yhteensopivuustilaa raikkaasti tanssiesityksen suuntaan.

Omista toiveista ja ajatuksista on muokkautunut esitys, joka käyttää tyylikkäästi monia teatterin ja elokuvallisen ilmaisun keinoja. Absurdit koukkaukset ja kauhuelementit lipsauttelevat kerrontaa röyhkeästi alitajunnan maailmoihin kuin Lynchin elokuvissa konsanaan. Esittäjät, videot ja lavastus sekä mukana hengittävä livemuusikko luovat esityksen sielun. Valitettavasti näytteleminen ja dramaturgia jäävät tällä kertaa puolitiehen.

Tiedot

Yhteensopivuustila

Metropolia Ammattikorkeakoulu,
Hämeentie 161, Tanssistudio.

Työryhmä: Anssi Hyvönen, Annamari Rajaniemi, Essi Antikainen
Äänisuunnittelu ja livemusiikki: Tatu Rönkkö
Videoprojisoinnit ja ajo: Juha Lankinen

ti 11.11. klo 19.00 ENSI-ILTA
to 13.11. klo 19.00
ti 18.11. klo 19.00
ke 19.11. klo 19.00
to 20.11. klo 19.00
ma 24.11. klo 19.00
ke 26.11. klo 19.00
to 27.11. klo 19.00
pe 28.11. klo 19.00

Liput
5 / 3,5 euroa