Julkaistu: 06.11.2008

Riffi

Koreografi Tommi Kitin uutuusteos Riffi on ladattu liikkeen ilottelulla ja tanssijoiden liikkeellisellä virtuositeetilla.

Kitin tavaramerkki, vapaasti virtaava liike, täyttää Stoan näyttämön yhdeksän taitavan tanssijan voimalla. He kaikki kuuluvat suomalaisen nykytanssin huipulle, mukana olevat vanhat konkarit kuin nuoretkin nimet.

Kitti itse on päättänyt jättäytyä näyttämöltä sivuun ja keskittyä koreografin työhön, samalla hän on luovuttanut vanhimman valtiomiehen roolin Eero Vesteriselle, joka kantaa kruununsa hienosti. Nuoremmat Pekka Louhio ja Mikko Paloniemi ovat myös omaksuneet Kitin helponnäköisen mutta vaativan liikkumistavan.

Kuuden naisen joukossa Kitin monivuotiset tanssijat Saru Halttunen, Virpi Juntti ja Mammu Rankanen tanssivat tasaisen varmasti. Tähdiksi nousevat nuoret nimet Unna Kitti, Natasha Lommi ja Vera Tegelman. Nuoruuden into yhdistettynä hyvään tekniikkaan ja eläväiseen liikemateriaaliin saa jäntevät naiset loistamaan.

Jokainen on persoonallisuus, joka tulkitsee Kitin letkeää menoa oman kehonsa kautta. Tulkintaa on paljon, jopa niin paljon, että vielä ainakin ensi-illassa yhtäaikaisuudessa oli parantamisen varaa.

Wikipedia määrittelee riffin muodostuvan lyhyistä yksittäisistä sävelistä tai soinnuista, joita toistetaan. Monet rock-klassikot alkavatkin tunnistettavalla riffillä. Kitin riffi on liikkeellinen lause, aloitus, jota kokeillaan moneen kertaan. Yksi näyttää, toiset toistavat, tanssi alkaa ja jatkuu. Aloituksia tulee useita, jopa niin reilusti, että ne alkavat jossain vaiheessa riittää, vaikka tanssijoiden liikkeessä onkin katsojalle paljon huomioitavaa.

Tanssijat istuvat tuoleilla, katsovat toisiaan ja nousevat kertomaan tarinaansa yleisölle. Katseen käyttö läpi teoksen on merkittävää, erityisesti naisten avoimet, hymyilevät katseet kohti katsomoa vetävät katsojan mukaan tunnelmaan. Toisiinsa katsoessaan tanssijoiden läsnäolo konkretisoituu.

Kansanmusiikin poljennon alkaessa tanssijat ottavat muutaman kansantanssiaskeleen, mutta sitten alkaa Kitin oma tunnistettava liike. Traditionaalista musiikkia soittavan Bratsch–yhtyeen musiikki katoaa välillä kuin toiseen huoneeseen tai naapuritaloon, mutta säilyy tempona hiljaisuuksienkin aikana. Tanssijat ottavat aika ajoin kansantanssin askelia, ne ovat viitteitä leikillisestä kisailusta tai yhteisöllisyydestä ja luovat yhteisöllistä iloa vaikka kreikkalaisen ketjutanssin tapaan. Ne, kuten esimerkiksi folklore-lähtöiset pohkeen lyömiset, ovat hauskoja, mutta mielenkiintoisinta on, kun tanssijat pääsevät vauhtiin Kitille tunnusomaiseen liikkeen virtaukseen.

Silloin katsojakin lähtee mukaan, huomaan lähestulkoon iskeväni vierustoveria kyynärpäälläni käteni heilahtaessa sivulla tanssijan mukana. Tempo tarttuu ja pääsen kehollisesti mukaan teoksen vauhtiin. Vauhti kulminoituu yhdeksän tanssijan yhteiseen finaaliin. Mahtavassa lopetuksessa tunnelma nousee kattoon ja kokonaisuus kasvaa uskomattoman hienoksi.

Tiedot

Riffi

Kantaesitys 1.11.2008 klo 19.00 / Kulttuurikeskus Stoa
Muut esitykset 2.11. klo 15.00, 11.11. klo 19.00, 12.11. klo 19.00, 13.11. klo 19.00

Koreografia Tommi Kitti

Valosuunnittelu Janne Teivainen

Pukusuunnittelu Karoliina Koiso-Kanttila, Sanna Bollström

Tanssi Satu Halttunen, Virpi Juntti, Unna Kitti, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Mikko Paloniemi, Mammu Rankanen, Vera Tegelman, Eero Vesterinen

Musiikki Brasch, rumpukommentit Jussi Nikula