Julkaistu: 13.11.2008

Korjaamon konsertit

Kulttuuritehdas Korjaamon loppuvuoden konserttitarjonnassa valokeilaan nousevat kokeilevat USCO-illat.

USCO-kirjainlyhenteen takaa löytyvät sanat Uusi Suomalainen Cross-over, jossa kiteytyy Korjaamon Vaunusalissa järjestettävien konserttien idea. Ajatuksena on marssittaa saman illan aikana lavalle kaksi kotimaista esiintyjää, kumpikin joko omalla erillisellä ohjelmistollaan tai yhteistyössä syntyneen musiikin muodossa.

Kokoonpanot, joita konserteissa kuullaan, saattavat poiketa toistensa musiikkilinjasta hyvinkin paljon, mutta juoneen kuuluu, että yleisö voi löytää yllättäviä yhtäläisyyksiä artistien tuotannon välillä.
Syksyllä järjestettävien viiden konsertin sarjasta on jäljellä vielä kaksi. Marraskuussa Vaunusalin valtaa nykyjoikun edelläkävijä Wimme sekä instrumentaaliyhtye Tunto. Joulukuussa puolestaan Tuomari Nurmio kohtaa Kimmo Pohjosen ja Sami Kuoppamäen. USCO- konsertit jatkuvat keväällä 2009.

Wimme Saari opetteli joikaamaan vasta aikuisiällä. Enontekijöllä syntynyt saamelaismies päätyi töihin Yleisradioon 80-luvun puolivälissä ja löysi nauhoituksia traditionaalisesta joikaamisesta. Materiaalilla esiintyi muun muassa Wimmen oma setä. Nauhat olivat alkusysäys miehen omalle joikausuralle, jonka puitteissa Wimme on modernisoinut perinteistä saamelaista joikua.

Vuonna 1995 debyyttialbuminsa levyttänyt Wimme kertoo joikujensa tarinat sanoilla, rytmillä, melodialla ja äänensävyillä. Korjaamon USCO-konsertissa Wimmen joikua rikastuttamassa ja äänimaisemaa luomassa on Tunto. Tämän instrumentaalisen nu-jazz-electronica-kokoonpanon rivistöistä löytyy Wimmen kanssa aikaisemminkin yhteistyötä tehneitä muusikoita kuten RinneRadion perustaja Tapani Rinne sekä kitaristi Matti Wallenius.

Korjaamon Vaunusalin loppuvuoden konserttitarjonta ei rajoitu vain USCO-sarjan kotimaisiin kohtaamisiin. Joulukuussa UMO Jazz Orchestra isännöi iltaa, jossa estradilla nähdään UMO:n lisäksi maailmankuulu brasilialainen kitaristi Nelson Faria. Faria on brasilialaisen kitaratekniikan mestareita. Hän on kiertänyt niin konsertoimassa kuin opettamassa ympäri maailmaa jo reilun parinkymmenen vuoden ajan. Bossanovan, samban ja fuusiojazzin taituri taikonee lämpimän tunnelman keskelle joulukuista kaupunkia.

Omalaatuisen tunnelman Vaunusaliin loihtinee myös marraskuussa keikalle saapuva Färsaarien kuuluisin laulaja-lauluntekijä, muusikko Teitur. Livetilanteissa jähmeähkö ja ujonoloinen mies lämpenee ja innostuu omista popkappaleistaan aste asteelta. Konserttipaikan intiimiys yleensä edesauttaa tätä. 17-vuotiaana kotisaarensa pysyvästi jättänyt Teitur Lassen on julkaissut kolme englanninkielistä pitkäsoittoa, joista viimeisin, The Singer ilmestyi keväällä 2008. Lisäksi ehtivä nuori mies on vastuussa useamman elokuvan soundtrackistä ja kansainvälisistä yhteistyöprojekteista, sekä vuonna 2007 ensimmäisestä äidinkielellään ilmestyneestä Káta Hornið -nimisestä levystään.

Kotimaisen popmusiikin ilmiöitä päästään kuulemaan Vaunusalissa joulukuun alussa. Johanna-kustannuksen suojissa uraansa luovat Astrid Swan, kovassa nousussa oleva helsinkiläinen Kiki Pau, sekä vaasalainen Cats On Fire esittelevät kaikki musiikillisia taitojaan saman illan aikana.

Tiedot

Kulttuuritehdas Korjaamon Vaunusalin konsertit

25.11.USCO: Wimme & Tunto
26.11. Teitur
4.12. USCO: Tuomari Nurmio sekä Kimmo Pohjonen & Sami Kuoppamäki
11.12. UMO feat. Nelson Faria
18.12. Johanna-kustannus: Astrid Swan, Kiki Pau & Cats On Fire

Liput 10-20 e

www.korjaamo.fi