Julkaistu: 06.11.2008

Ikuistetut hetket

1900-luvun alun yhteiskunnallinen murros ja onneton avioliitto ravistelevat Maria Larssonin elämää. Jan Troellin elokuvan pääosissa loistavat Maria Heiskanen ja Mikael Persbrandt.

Elokuvan tapahtumat vievät 1900-luvun alkuun. Tuolloin myös Ruotsissa eletään yhteiskunnallisen murroksen aikaa, jonka epävarmuutta lisäävät ensimmäinen maailmansota ja köyhyys. Työväenluokkaan kuuluva, suomenruotsalainen Maria (Maria Heiskanen) voittaa arpalipulla kameran ja menee naimisiin Sigfridinsä (Mikael Persbrandt) kanssa. Maria unohtaa kameransa kaapin pohjalle, lapsikatras kasvaa reippaasti ja elämä Sigfridin kanssa osoittautuu vähitellen pettymykseksi. Kuolevan isänsä painostuksella Maria toteuttaa aikakautensa naiskohtaloa ja päättää jäädä miehensä rinnalla – siitä huolimatta, että mies rähjää, rällästää ja kulkee avoimesti toisten naisten kanssa.

Kun Maria eräänä päivänä löytää kameran uudestaan, hän aikoo ensin myydä sen. Valokuvaamoliikkeen omistaja, valokuvaaja Petersson (Jesper Christenssen) houkuttelee Marian kuvaamaan. Perhosen räpytellässä ikkunaa vasten ja rimpuillessa kohti valoa Maria löytää oman maailmansa, johon voi paeta hetkeksi elämäänsä ja ahdinkoaan. Hänen vangitsee kuviinsa pieniä hetkiä, kauniita ja pysähtyneitä tuokioita, joissa hän itse syttyy hetkeksi elämään. Marialla on merkillinen kyky löytää kauneutta vaikeistakin asioista, surusta, köyhyydestä ja kurjuudesta.

Ikuistetut hetket on konstailematon, vanhanaikainen elokuva – mutta ei pelkästään epookin takia. Troell luottaa perinteiseen tarinankerronnantaan ja tarkkoihin tuokiokuvauksiin, joita hän rakentaa viehättävästi varhaisen valokuvataiteen teemaan liittyen. Vanhanaikaista tunnelmaa tukee toisesta ajasta tapahtumia muisteleva kertoja ja pehmeä, tummasävyinen, ajanpatinaa henkivä kuvaus.

Troell ei pyri elämää suurempaan kertomukseen. Ikuistetut hetket perustuu ohjaajan vaimon Agneta Ulfsäter-Troellin perheen tarinaan. Se on tavallaan kertomus yhden epätavallisen ja rohkean naisen elämästä, jotka sinnikkäästi ponnistelee eteenpäin aikakauden naismallista ja elämän murskaavista vastoinkäymisistä huolimatta. Toisaalta elokuva on vahva aikalaiskuva kertoessaan 1900-luvun murroksesta, lakoista ja rikkureista, sodan aiheuttamasta epävarmuudesta ja ennen kaikkea työläisnaisen asemasta tuona aikana.

Maria Heiskanen ja Antti Reini kohtaavat Troellin elokuvassa nyt toista kertaa. Molemmille näyttelijöille Il Capitano (1991) oli ensimmäinen iso ja paljon vaatinut rooli. Elokuva kertoi kolmoismurhaaja Juha Valjakkalan kohtalokkaan tarinan. Ruotsissa pitkään asunut ja työskennellyt Maria Heiskanen on tehnyt topakan paluun kotimaansa valkokankaalle. Miehen työssä (2007) hän esitti tiukalle joutuvan miehen kriittistä vaimoa. Laitakaupungin valoissa (2006) Heiskanen nähtiin kaurismäkeläisenä haaveitten kohteena grillimyyjänä.

Miespääosan Mikael Persbrandt tunnetaan Suomessa parhaiten Beck-elokuvien kovapintaisena Gunvald Larssonina. Omalla maallaan Persbrandt on kovan luokan tähti, joka on täystyöllistetty niin elokuvan kuin teatterin puitteissa. Näyttelijä sopii tähtikuvaltaan ja jopa lööppijulkisuudeltaan loistavasti Sigfridin rooliin. Näyttelijänä hän tekee jälleen kerran vakuuttavan ja luontevan roolityön.

Troell on Ingmar Bergmanin jälkeen tunnetuin ruotsalaisohjaaja. Hänen tärkeimpiä ja tunnustetuimpia töitään ovat viiden Oscar-ehdokkuuden Maastamuuttajat (1971) ja Raivaajat (1972). Troellin myöhäisempiä elokuvia ovat mm. Hamsun (1996) ja Pilvien syleilyssä (2001). Max von Sydow kuului Troellin vakionäyttelijöihin.

Tiedot

Ikuistetut hetket (Maria Larssons eviga ögonblick)

ENSI-ILTA 7.11.2008
OHJAUS Jan Troell

KÄSIKIRJOITUS Niklas Rådström, Jan Troellin ja Agneta Ulfsäter-Troellin tarinasta.
NÄYTTELIJÄT Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christenssen, Antti Reini.
KUVAUS Jan Troell, Mischa Gavrjusjov
LEIKKAUS Niels Pagh Andersen
ÄÄNI Olle Tannergård
TUOTANTO Final Cut Film Production
KESTO 133 min
IKÄRAJA K11