Julkaistu: 19.11.2008

Anni Löppönen

Hetki elämästä
Anni Löppösen valokuvat ovat kuvia matkalta. Löppösen kuvissa tunnelma ja kokonaisuus ovat merkittäviä, ei tarina tai tieto kuvan henkilöistä. Elämä on matka.

Anni Löppönen (s.1981) on kuvannut tämän näyttelyn kuvat Suomessa ja matkallaan Amerikassa. Löppönen kertoo, ettei paikoilla sinällään ole merkitystä. Hän kuvaa omaa elämäänsä, sitä mitä hänen ympärillään tapahtuu. Kuvat kertovat halusta olla yksin, ja halusta olla yhteydessä muihin ihmisiin. Ne ovat oikeastaan eksistentialistisia kuvia ihmisen olemassaolosta.

Löppösen laji ei ole helppo. Tällaisella lähtökohdalla on esittää kuvia, jotka eivät ilmennä mitään, jotka jäävät tyhjiksi tai pahimmillaan ovat narsistista sekoilua. Löppönen tuntuu hyvin välttävän nämä karikot. Hän on toteuttanut ripustuksen huolella, tehden kuvista visuaalisesti mielenkiintoisia ja toimivia ryhmiä. Kuvien visuaalinen suhde toisiinsa ja esillepano ovatkin erittäin tärkeitä tekijöitä näyttelyssä.

Löppösen kuvat ovat myös itsessään onnistuneita. Ne tavoittavat hetkellisyyden, mutta ovat silti sommittelultaan ja rajaukseltaan ehyitä. Tämä on hyvä lähtökohta kokonaisuudelle, joka toimii visuaalisena tarinana, eräänlaisena kertomuksena tien päällä olemisesta.

Löppönen on näyttelyssä sekoittanut Suomessa otetut ja Amerikan-matkansa kuvat. Teosten nimet eivät myöskään muutamaa lukuun ottamatta viittaa mihinkään. Kokonaisuudessa ei ole siten mitään selvitettävissä olevaa tarinaa, eivätkä henkilöiden väliset suhteet ole selvitettävissä. Katsoja alkaakin itse muodostaa erilaisia kuvitelmia kuvien henkilöistä.

Löppönen kuvaa digitaalisesti. Hän on itse tulostanut, pohjustanut ja pinnoittanut näyttelyn valokuvat.

Tiedot

Anni Löppönen

Approaching nowhere
Galleria Luova.fi
23.10. - 29.11.2008
Albertinkatu 16
ti-pe 11-18, la-su 11-16
Vapaa pääsy
www.luova.fi
p. 09-8775 2991