Julkaistu: 13.11.2008

4.48 Psychosis

Liian läheltä nähty ihminen
Tulkinta Sarah Kanen 4.48 Psychosiksesta on keinoistaan tietoinen esitys. Banaalia vai taiteellista? Päättäkää itse!

Ei ole täysin yhdentekevä seikka, että mielen järkkymisestä kertova Sarah Kanen 4:48 Psychosis esitetään juuri Taiteen Vaihtolavalla. Pieneen huoneeseen yleisö asettuu pitkälle sivulle. Vaihtolavalle tupsahdetaan suoraan Fleminginkadulta. Ei turhia välitiloja. Eikä paikka unohdu, vaikka Psychosis sujuvalla englannilla esityksessä soljuukin. Lopuksi näyttelijä astuu Kallion kaduille. Ehkä hän on seuraava vastaantulijasi? Esityksen yhteydessä järjestetään mielenterveysaiheisia keskusteluja. Alle kolmekymppisen, itsemurhaan päätyneen brittiläisen teatterin enfant terriblen näytelmän nykyaikainen teatterillisuus hämmentää tarkkuudellaan.

Rosa-Maria Perän ohjauksessa 4.48 Psychosiksen tulkinnan kokoaminen jätetään yleisölle. Osa keinoista vihjaa ääritaiteelliseen meininkiin, osa hyvinkin banaaliin, jopa sketsimäisiin sävyihin. Tulkinta perustellaan tekstistä. Tekstissä mieli hajoaa, jopa niin, ettei ole aina selvää, kuka milloinkin puhuu. Auttajia naisella on, on ystäviä ja kuuntelijoita ja psykiatri. Monenlaisia diagnooseja hän on saanut, mutta niistä ei ole apua.

Kukaan ei pysty ratkaisemaan kysymyksiä rakkaudesta ja hyväksytyksi tulemisesta. Havahduttavinta onkin se, etteivät näytelmän asettamat kysymykset ole millään lailla vieraita kenellekään. 4.48 Psychosiksen runoa, draamaa ja proosaa yhdistelevän tekstimassan voi esittää vaihtelevina dramatisointeina.

Vaihtolavalla fragmentaarisen tekstikudelman keskellä rimpuilee vain yksi näyttelijä, Saara Saastamoinen, joka välillä käy dialogia nauhalta kuuluvan miehenäänen (Eljas Liinamaa) kanssa. En kaivannut lavalle ketään muuta, sillä esityksen vahvuuksiin kuului myös tietynlainen yleisön mielenkiinnon hajauttaminen. Väliin huomio jää tiukasti näyttelijän eleisiin, väliin sen vangitsevat videokuvat ja paikoin on pakko seurailla oman mielensä kuvia ja jäädä kiinni näyttelijän heittämiin väittämiin. Monimuotoisuus palkitaan. Mieli hajoaa, mutta esitys pysyy ehjänä.

4:48 Psychosiksessa kohtuuton elämänhalu ja elämästä luopumisen halu törmäilevät toisiinsa. Saastamoinen kuljettaa tiheään pakattua vimmaa, viisautta, typeryyttä, vahvuutta ja heikkoutta, omahyväisyyttä, narsismia ja mittaamatonta omanarvontunnon puutetta. Samalla hänessä on tylsää arkipäiväisyyttä yhdistettynä ripaukseen hirtehishumoristista diivaa. Saastamoisen urakka on kuitenkin valtava ja jännite pakostakin lässähtää loppua kohden.

Saastamoinen on läsnä, mutta jää hetkittäin liiaksi sanojen taakse. Olisiko esiintyjän ja tekstin suhteesta voinut saada vielä vivahteikkaamman? Entä esiintyjän yleisökontakti? Onko se liian varovainen ja kankea? Väliin Saastamoinen jähmettyy tekstinsä taakse ja pienet yksityiskohdat ovat jääneet näyttelemisestä hiomatta. Kokonaisolemus silti säväyttää, sillä hänen ilmaisunsa omaehtoisuus koskettaa.

Yakup Albekoglun videoiden ja vaaleasävyisen, mutta silti nuhjuisen tilan käyttö kuljettaa esitystä ja ottaa osittain ohjat käsiinsä. Ihopoimuihin saakka sukeltavista lähikuvista ja reseptien ja diagnoositekstien kekseliään kaoottisista yhdistelmistä ei helposti saa silmiään irti. Kun ihmistä katsoo liian läheltä, hän katoaa.

Vaihtolavan esitys on raadollinen ja kauhea. Mutta myös unenomainen toive parantumisesta ja näkemys siitä, ettei psykoosikaan aina johda tuhoon, nekin Vaihtolavan esityksessä ovat. 4:48 Psychosis on näytelmä, ei sairaskertomus, ja Vaihtolavalla siitä nousee ennen muuta katharsista tarjoamaton teatteriesitys, jossa voi nähdä – kuten myös terveessä ja sairaassa mielessä – myös paljon kauneutta.

Tiedot

Sarah Kane: 4.48 Psychosis

Ohjaaja: Rosa-Maria Perä
Näyttelijä: Saara Saastamoinen
Valo- ja äänisuunnittelu: Anssi Ruotanen
Videovisuaali: Yakup Albekoglu
Miehen ääni: Eljas Liinamaa
Musiikki: Satu Eronen

Esitysajat: ensi-ilta pe 7.11, la 8. 11., ke 12.11., to 13.11., pe 14.11., la 15.11., su 16.11., ma 17.11., ti 18.11. ja ke 19.11.2008

Esitykset alkavat klo 19.00., paitsi sunnuntaina 16.11. klo 15.00. Esityksen kesto on noin tunti. Liput 5/8e