Julkaistu: 16.10.2008

Nim ja salainen saari

Little Miss ja Sunshine
Värikäs ja eksoottinen Etelämerenseikkailu on kuin mittatilaustyönä kymmenvuotiaille tytöille tehty.

Nim (Abigail Breslin) on 11-vuotias tyttönen, joka kiertää maailman meriä innokkaan plankton-tutkijaisänsä, Jackin (Gerard Butler), kanssa. Eräällä varhaisella ekspeditiolla perheen äiti joutui sinivalaan vatsaan, kerrotaan tarinan alussa.

Isän ja tyttären viidakkokoti sijaitsee tulivuoren juurella trooppisella paratiisisaarella. Nim viihtyy eläinten ja kirjojen parissa. Etenkin urhean seikkailijan, Alex Roverin, edesottamuksista kertova teossarja vetää tyttöä vastustamattomasti puoleensa. Nimin riemulla ei ole rajoja, kun taustatutkimusta tekevä suosikkikirjailija tiedustelee sähköpostilla lisätietoja saaren vulkaanisista elinolosuhteista.

Kun Jack-isä jää merellä myrskyn saartamaksi, päättää huolestunut Nim pyytää kirjailija-seikkailijan apuun. Alex Rover -nimen taakse kätkeytyy kuitenkin jotain aivan muuta kuin mihin Nim on henkisesti valmistautunut. Alex onkin Alexandra (Jodie Foster), agorafobiasta kärsivä kirjailijaerakko, joka ei ole aikoihin uskaltautunut kaupunkiasuntonsa ulkopuolelle.

Otetaan kunnon tujaus Robinsonin perhettä ja Eläintohtori Dolittlea. Sekoitetaan joukkoon reilut ripaukset Vihreän timantin metsästystä ja Yksin kotona -selviytymistemppuja, niin saadaan aikaiseksi värikäs koko perheen seikkailu Nim ja salainen saari (Nim's Island, 2008).

Se, että parasta elokuvassa on Little Miss Sunshinena itsensä läpilyönyt Abigail Breslin, on tuskin yllätys kenellekään. Päivettynyt ja terveyttä uhkuva tyttö jaksaa tarvittaessa kantaa elokuvaa myös pelkästään omilla hartioillaan. Näin tapahtuukin pitkien pätkien ajan.

Reippaan, myönteisen ja aina vivahteikkaan varhaisteinin seurassa aika ei tule pitkäksi, vaikka ajoittain tarina ajautuu odotteleviin suvantoihin. Kiitos Breslinin sähköistävän intomielen, Nim ja salainen saari -seikkailun ei tarvitse upota armeliaaseen unohdukseen.

Nim ja salainen saari on suoraviivainen ja konstailematon kertomus positiivisesta tytöstä, joka osoittautuu yllättävän neuvokkaaksi mahdottomalta vaikuttavassa tilanteessa. Huomatessaan nimihenkilönsä kyvykkyyden tarina päättää vuorostaan keskittyä pelokkaan Alexandran hahmoon – ratkaisu, joka sekä toimii että ei.

Jodie Fosteria katselee toki aina mielellään, ja tämänkaltaisen neurootikon tähti osaa tehdä vaikka silmät ummessa, mutta jollain tavalla hänen mukaantulonsa tuntuu keinotekoiselta. Alex Rover jää – pätevästä yrityksestä huolimatta – pelkäksi ylimalkaisesti luonnostelluksi J.K. Rowling -hahmoksi.

Elokuva unohtaa toistuvasti panostaa itse juonen peruselementtiin, tarinaa vallitsevaan tunnelmaan. Hurrikaanit puhaltavat ja tulivuori varoittelee itsestään, mutta varsinaista jännityksen ilmapiiriä niiden myötä ei saada millään aikaiseksi. Lopputulos on perin leppoisa sankaritarina, jota seuratessa ei perheen pienimpienkään tarvitse pelätä.

Tiedot

Nim ja salainen saari

ENSI-ILTA 17.10.2008

USA 2008
OHJAUS Jennifer Flackett, Mark Levin
KÄSIKIRJOITUS Flackett, Levin, Joseph Kwong ja Paula Mazur – Wendy Orrin samannimisestä romaanista
TUOTANTO Paula Mazur
KUVAUS Stuart Dryburgh
LEIKKAUS Stuart Levy
MUSIIKKI Patrick Doyle

PÄÄOSISSA:

ABIGAIL BRESLIN – Nim Rusoe
JODIE FOSTER – Alexandra Rover
GERARD BUTLER – Jack Rusoe/Alex Rover

KESTO 96 min