Julkaistu: 23.10.2008

Liikkeellä marraskuussa 2008

Tämänvuotisen Liikkeellä Marraskuussa -festivaalin teema on eurooppalaisuus nykytanssissa. Kuuden teoksen tapahtuman esityspaikat ovat Kiasma–teatteri ja Stoa Itä-Helsingin kulttuurikeskus.

Festivaalin taiteellinen johtaja Ari Tenhula on valinnut 1.-9.11. järjestettävälle festivaalille neljä ulkomaista teosta sekä kaksi kotimaista kantaesitystä. Hän on hakenut teoksia, joissa tanssitaiteilijat käsittelevät eurooppalaisuutta ja etsivät eurooppalaisen taiteen rajoja. Mukana olevat ulkomaiset tekijät eivät ole ennen vierailleet Suomessa.

Kansallisen ja eurooppalaisen identiteetin pohdintaa on luvassa festivaalin avaavan serbialaisen Saša Asentićin teoksessa My Private Biopolitics. Asentić asuu Ranskan Montpellierissä ja työskentelee laajasti ympäri Eurooppaa. Ranskassa työskentelee myös algerialaissyntyinen Jérôme Bel, jonka palkittu teos The show must go on vuodelta 2001 nähdään Stoan näyttämöllä yhden kerran. Miesten välinen kaari syntyy siitä, että Asentić on aikaisemmin opiskellut ja tanssinut Belin ryhmässä. Asentić jopa viittaa ja postmodernisti lainaa esityksessään Belin klassikkoa.

Argentiinasta lähtöisin oleva koreografi Ayelen Parolin on löytänyt eurooppalaisuutensa Belgiasta. Hänen teoksensa Tropeau / Rebaño tutkii yhteisöjä ja valtaa. Festivaalin tuottaja Jonna Huttunen mainitsee esityksessä olevan mukana eläimellisiä viittauksia ryhmäkäyttäytymisestä, kun yksilö menee massan mukana.

Neljäs ulkomainen vierailija on walesilainen Marc Rees. Sooloteos Gloria Days kertoo 1800-1900 –lukujen taitteessa eläneestä Angleseyn viidennestä markiisista, joka tuhlasi sukunsa valtavan omaisuuden valmistamiinsa teatteriesityksiin. Markiisi loi omia esityksiä, jotka hän puvusti intialaisella silkillä ja pariisilaisilla jalokivillä. Rees haluaa teoksellaan kunnioittaa miestä, joka haastoi ja käänsi päälaelleen Edwardin ajan käsityksiä sukupuolesta ja säädyllisyydestä.

Avajaispäivänä 1.11. koreografi Tommi Kitti tuo uutuusteoksensa Riffi Stoan näyttämölle. Kitti tunnetaan musikaalisista teoksista, joissa rento liike virtaa tilanteesta toiseen. Kitti ei yleensä sanallista teoksiaan. Hän haluaa, että katsojat löytävät merkityksiä näkemästään.

Tällä kertaa Kitin liikemateriaalia tulkitsee peräti yhdeksän tanssijaa, häntä itseään ei tällä kertaa nähdä näyttämöllä. Useiden koreografien teoksissa tanssineet Satu Halttunen, Virpi Juntti, Mikko Paloniemi, Mammu Rankanen ja Eero Vesterinen on nähty Kitin tuotannoissa aikaisemminkin. Tanssijoiden tulevaisuuden nimiä ovat Unna Kitti, Natasha Lommi, Pekka Louhio ja Vera Tegelman.

Festivaalin toinen suomalainen kantaesitys on Heli Meklinin yhdessä belgialaisen Michael Laubin kanssa luoma sooloteos Bruce and more.
- Teos kertoo siitä, kuinka yksi länsimainen ihminen on rakentunut, kertoo Meklin. Hän valmistui koreografiksi kaksi vuotta sitten ja on sen jälkeen työskennellyt Suomen lisäksi Ranskassa ja Saksassa. Berliinissä hän tutustui Laubiin ja esiintyi tämän teoksessa, jossa tutkittiin teeskentelyä ja identiteetin syntymistä. Yhteistyö jatkuu näin saman aihepiirin parissa.

Heli Meklin esittää Bruce and more –teosta kaksi kertaa osana Liikkeellä Marraskuussa –festivaalia. Sen jälkeen esitysperiodi jatkuu Zodiakissa yhteisiltana Meklinin viime kesänä ensi-illan saaneen teoksen Moving kanssa. Tommi Kitin Riffi–teoksen esitykset jatkuvat Stoassa festivaalin jälkeen 13.11. asti.

Tiedot

Liikkeellä marraskuussa 2008

1.-9.11.2008

Festivaalin esitykset:
1.-2.11. Sasa Asentic: My private biopolitics Kiasma -teatteri
5.11. Jérôme Bel: The show must go on Stoa
5.-6.11. Ayelen Parolin: Tropeau/Rebaño Kiasma - teatteri
8.-9.11. Marc Rees: Gloria Days Stoa

1.-2.11. Tommi Kitti & co.: riffi Stoa
8.-9.11. Heli Meklin & Michael Laub: Bruce and more Kiasma -teatteri