Julkaistu: 02.10.2008

Leonard Cohen

Kanadalaista kirjailijaa ja lauluntekijää Leonard Cohenia on kutsuttu muun muassa pessimismin kirjuriksi. Silti hänen teksteistään löytyy itsetietoista huumoria.

Cohen tunnetaan myös pohdiskelevana juutalaisena ja buddhalaisuuden kannattajana, mutta hengellisyyden rinnalla hänen sanoituksissaan elää kiimainen hedonisti. Ristiriitaisuuksista on jo neljän vuosikymmenen ajan syntynyt mieleenpainuvaa musiikkia, jota 74-vuotias mies saapuu pian esittämään Suomeenkin.

Maailmankiertue, Cohenin ensimmäinen viiteentoista vuoteen, alkoi keväällä Kanadasta. Sittemmin Eurooppaan siirtynyt konserttien sarja on saanut kiittäviä arvioita niin faneilta kuin lehdistöltäkin. Syyskuun lopussa Prahassa esiintyneen miehen konserttia luonnehdittiin paikallisissa lehdissä mm. maagiseksi ja poikkeukselliseksi.

Mikäli Suomen keikka noudattaa aiempien keikkojen henkeä, odotettavissa on läpileikkaus miehen koko uralta. Settilistoihin ovat kuuluneet ainakin Dance Me to the End of Love, Hey That's No Way To Say Goodbye, Suzanne, Take This Walz, I'm Your Man sekä kymmeniä muita. Useisiin osiin jaetut keikat ovat parhaimmillaan kestäneet lähes kolme tuntia.

Vaikka Leonard Cohenin kynästä ei tällä vuosituhannella ole varsinaisia hittejä tai klassikoita syntynytkään, on 2008 hyvä vuosi harmaatukkaiselle artistille. Maaliskuussa lauluntekijä liitettiin Lou Reedin puheen saattelemana amerikkalaiseen Rock and Roll Hall of Fameen. Tarkoituksena on - tai ainakin oli - julkaista tänä vuonna myös uusin levy sitten 2004 Dear Heatherin. Kiertuekiireet ovat tosin siirtäneet levyn julkaisua epämääräiseen tulevaisuuteen.

Suomalaisten Cohen-fanien kannalta vuosi on ollut hyvä myös kirjallisessa mielessä, sillä miehen tuoreehko kokoelma runoja eri vuosikymmeniltä julkaistiin Ville-Juhani Sutisen suomennoksena nimellä Kaipauksien kirja. Hajanainen kokoelma kirjoituksia meni ilmestyessään Kanadassa myyntitilaston ykköseksi.

Artisti onkin aina nauttinut suurinta suosiota kotimaassaan ja Euroopassa, jossa Cohen on liitetty Jacques Brelin ja Serge Gainsbourgin kaltaisten sisukkaiden romantikkojen linjaan. Ei ihme, että miehen maailmankiertuekaan ei ole vielä yltänyt Yhdysvaltoihin. Ensi vuonna maa saattaa kuitenkin olla vuorossa yhdessä Australian kanssa.

Vuoden ennen Elvistä ja seitsemän vuotta ennen Bob Dylania syntyneen lauluntekijän laaja tuotanto on tosin saavuttanut uusia ystäviä viiveellä ja kiertoteitse myös Yhdysvalloissa. Viimeksi amerikkalaiset innostuivat kappaleesta Hallelujah, kun American Idol -kisaaja Jason Castro esitti sen alkuvuodesta hittiohjelmassa. Cohenin lauluja ovatkin coveroineet sadat artistit, heidän joukossaan niin Johnny Cash ja Rufus Wainwright kuin Hectorkin.

Voi olla, että mittava maailmankiertue on Cohenin viimeinen ponnistus eläkerahastoa varten. 2005 artisti vei entisen managerinsa oikeuteen väittäen tämän kavaltaneen häneltä miljoonia. Vaikka mies voittikin lakijutun, rahojaan hän ei ilmeisesti ole nähnyt vieläkään. Pitkä kiertue ja hintavat liput mahdollistanevat kuitenkin artistin siirtymisen ansaitulle eläkkeelle.

Tiedot

Leonard Cohen

Hartwall Areena
10.10.2008
Liput 68,7e / 73,7e / 78,7e