Julkaistu: 16.10.2008

Kira Kira

Jos Ruotsissa osataan listahittien väsääminen, niin islantilaisessa musiikissa eksotiikka ja kokeilevuus ovat arvossaan. Muun muassa Björkin, Sigur Rósin ja Mugisonin rakentamaa mielikuvaa vahvistaa Kira Kira, oikealta nimeltään Kristín Björk Kristjánsdóttir, joka saapuu Helsinkiin kahdelle keikalle.

Kira Kira on keikkaillut Helsingissä kerran aikaisemmin, viime vuoden Pikseliähky-tapahtumassa. Hänellä on kuitenkin tuoreempikin yhteys kaupunkiin. Artistin toinen levy, alkukesästä julkaistu Map to the Monster Olympics, on nauhoitettu suureksi osaksi Suomenlinnassa.

Suomesta löytyy myös luontevia vertailukohtia islantilaistaiteilijan eksentriselle folkille, sillä Kira Kiran musiikissa on samaa intiimiä tenhoa ja toisaalta abstraktia maalailua kuin kotimaisten Lau Naun tai Islajan lauluissa. Musiikin luonteeseen sopii islantilaisnaisen viehätys haamuihin ja kummituksiin.

Aaveteema puskee läpi niin tunnelmassa, kappaleiden nimissä kuin Kira Kiran muussakin taiteessa. Islantilaisen Kitchen Motors -taidekollektiivin perustajajäseniin kuuluva nainen on tehnyt mm. ääni-installaatioita, performansseja ja kaitafilmejä, joissa möröt musisoivat ja kummitustalot taistelevat.

Kummituksia on nähty silloin tällöin myös Kira Kiran keikoilla. Suomeen hän tuo kuitenkin mukanaan myös lihaa ja verta olevia soittajia. Kira Kiran livekokoonpanoon kuuluvat ainakin múm-yhtyeestä tutut Samuli Kosminen sekä Eirikur Orri. Instrumenttien joukossa puolestaan ovat kellopeli, koskettimet, trumpetti, tietokone, rummut, soittorasiat ja muut lelut. Kaikessa aavemaisuudessaan musiikista kuuluukin myös leikkisyys.

Vaikka kokeellinen folk onkin ollut jo muutaman vuoden ajan nosteessa, ei Kira Kiran musiikkia edes oleta kuulevansa myydyimpien listoilla. Niin kokeellisen kuin islantilaisen musiikin perinteeseen onkin kuulunut taloudellinen kannattamattomuus, mikä on vapauttanut artistit kompromissien tarpeesta ja antanut tilaisuuden uskaliaaseen itsensä toteuttamiseen. Kira Kiran tenho perustuukin myös yllätyksellisyyteen ja outoihin elementteihin.

Vaikka lähes kymmenen vuotta musisoinut Kira Kira kuuluukin kaupalliseen marginaaliin, on hänen esittämällään musiikilla ihailijoita ympäri maailmaa. Taiteilija onkin kiertänyt festivaaleja ja näyttelyjä Pariisista, New Yorkiin, Firenzeen ja Shanghaihin.
Helsingissä hän esiintyy tällä kertaa kahteen otteeseen: ensin poikkitaiteellisessa Väkevä Viapori -tapahtumassa Suomenlinnassa, sitten perinteisemmällä pop-areenalla Kuudennella linjalla. Jälkimmäisellä keikalla yleisön lämmittelee kotimainen Sami Kukka pienieleisellä folkillaan.

Tiedot

Kira Kira

25.10.2008 Väkevä Viapori -tapahtuma
Suomenlinna
Vapaa pääsy

28.10.2008 Kuudes linja
Liput 7 euroa

www.myspace.com/trallaladykirakira
this.is/kirakira