Julkaistu: 30.10.2008

Kaupunki - Kohtaavien unelmien koti

Edward Lammervo on kirjoittanut ja ohjannut rennon esityksen nuorista kaupunkilaisista. Rakkauden ja ystävyyden nälkä yhdistyy suorasukaisempaan seksiin. Valtimonteatterin pieni tila rajoittaa pitkän esityksen intensiteettiä.

Stadiasta (nyk. Metropolia) valmistuva Edward Lammervo on ohjannut pienimuotoisen ja kiinnostavan esityksen Valtimonteatteriin. Lammervo on tuttu improteatteri Poreen riveistä, ja raikkaasti improvisoidulta Valtimonteatterinkin esitys näyttää. Nelikko Marko Lindholm, Saana Peltola, Annamari Rajaniemi ja Tuukka Tiihonen näyttelevät kaupunkilaisia nuoria, jotka etydimäisissä kohtauksissa etsivät onnea ja rakkautta. Esitystä komppaa Pauli Riikosen ja Mikkomarkus Ahtiaisen äänimaailma muutamine lauluineen.

Kohtauksista mainittakoon muutama. Tuukka Tiihonen ja Annamari Rajaniemi esittävät nuorta paria, joka unelmoi vanhasta puutalosta ja omavaraistaloudesta lehmineen ja kanoineen, tietenkin lähellä Helsinkiä ja palveluja. Marko Lindholm taas esittää mainiosti luuseria nimeltä Teppo, joka epätoivoisesti etsii suhdetta netin kautta. Slangin ja englannin kielestä sovitettu kielellinen sekasotku on osuvasti tätä päivää. Palvonnan kohde, Saana Peltola näyttelee naista, joka koettaa päästä irti epämukavasta tilanteesta.

Esityksen teemaksi alkaa nousta rakkauden ja läheisyyden nälkä, sekä suorasukainen seksistä puhuminen. Eräässä kohtauksessa Rajaniemi esittää hauskasti bimboa kampaajaa, joka osaa kyllä kuvailla tarkasti ihmisten ulkonäköä baarin terassilla, mutta ei pysty ottamaan luontevasti kontaktia muihin.

Pariutumisrituaaleista kerrotaan rohkeasti kohtauksessa, jossa aktia kuvaillaan hauskasti tieteellisin sanankääntein ja valotetaan piirtoheittimen välityksellä tikku-ukkopiirroksilla. Miesten ja naisten kokemuksellisia eroja kuvaillaan ironisen hauskasti aktin jälkeisillä vuodatuksilla: siinä missä Rajaniemi leijuu jumalallisissa tunnelmissa, Tiihonen puhuu urheilusuorituksesta tutun tv-musiikin säestyksellä.

Myös homoseksuaalisuutta ja naisten välistä ystävyyttä sivutaan. Löytyypä esittämisen alta vihdoin todellisiakin tunteita. Esimerkiksi Lindholm laulaa surkuhupaisen söpösti karaokena oman versionsa punk-klassikosta Tahdon rakastella sinua. Teppo on löytänyt syvimmän olemuksensa, kun hän silmiin katsoen ja nuotin vierestä hoilaa: en oo, mikään pelimies! Tahdotko sinä minua?

Esitys on raikas ja rento, ei mitään kuolematonta teatteria, eikä sitä liene sellaiseksi ole tarkoitettukaan. Lammervo hallitsee ohjauksessaan irtonaisen otteen ja improteatterin tyylikeinot. Fragmenttisuus on Unelmien kodin etu ja ongelma. Lyhyet kohtaukset kuvaavat tuttuja arkisia tilanteita oivaltavasti. Eräässä kohtauksessa omissa luukuissaan asuvat ihmiset pesevät hampaita, lukevat lehtiä, imuroivat. Tässä kohtauksessa äänimaailmaa ja toistoa käytetään toimivasti. Tämänkaltaista äänen ja liikkeen yhdistelyä olisi katsellut mielellään enemmänkin.

Vitseistä ja tilanteista toiseen hyppinen kuitenkin myös puuduttaa. Kaikkien kohtausten ydin ei ole läheskään tarkka, osan olisi huoletta voinut jättää pois. Valtimonteatteri on kiinnostava teatterikeidas keskellä Kalliota, mutta pienessä tilassa on ongelmansa. Happi alkaa auttamattomasti loppua ja puolentoista tunnin kesto ilman väliaikaa tekee vääjäämättä tehtävänsä. Intensiteetti kärsii - tiivistäminen auttaisi.

Tiedot

Kaupunki - Kohtaavien unelmien koti

KÄSIKIRJOITUS JA OHJAUS: Edvard Lammervo
OHJAAVA OPETTAJA: Sussa Lavonen
NÄYTTELIJÄT: Marko Lindholm, Saana Peltola, Annamari Rajaniemi, Tuukka Tiihonen
ÄÄNET JA LAULUT: Pauli Riikonen, Mikkomarkus Ahtiainen
VALOT: Ada Halonen
TUOTTAJA: Päivi Äijälä

Ensi-ilta Valtimonteatterissa, Aleksis Kivenkatu 22, 25.10.2008
Esityksiä 3.12.2008 asti