Julkaistu: 09.10.2008

Joensuu 1685

Levy-yhtiö Bone Voyagella on ollut hyvä vuosi. Kesään mennessä se oli julkaissut jo 22-Pistepirkon, Judge Bone & Doc Hillin ja Goodnight Monstersin levyt. Korkeatasoinen julkaisutoiminta jatkui syyskuun lopussa helsinkiläisyhtye Joensuu 1685:n debyytillä.

Bändin omaa nimeä kantava levy on ehtinyt saada neljä tähteä viidestä niin Rumbalta kuin Soundiltakin, yhdeksän pistettä kymmenestä Suelta ja kolme tähteä viidestä Nyt-liitteeltä. Yhdessä niin ikään helsinkiläisen Kiki Paun esikoisen Let's Rockin kanssa Joensuu 1685 onkin vuoden tähän mennessä vuoden kiitetyimpiä kotimaisia debyyttilevyjä.

Veljekset Markus ja Mikko Joensuu soittivat vielä muutama vuosi sitten skandinaavista toimintarokkia Autopilot-yhtyeessä. Pikkuhiljaa musiikkiin kaivattiin kuitenkin uusia elementtejä, ja kun poikien tuttava Risto Joensuu liittyi kokoonpanoon basistiksi, syntyi Joensuu 1685.

Bändin vaikutteet tulevat enimmäkseen 1980-luvulta ja erityisesti skottibändi Jesus and Mary Chainin suunnalta. Myös Joensuu 1685 yhdistää vyöryvät äänivallit, kirskuvan noise-estetiikan sekä tenhoavat melodiat. Jo levyn ensimmäisestä biisistä (You Shine) Brighter Than Light alkaen mukana ovat kuitenkin myös hengellisen musiikin vaikutteet. Sanoituksissa käännytään usein Luojan puoleen, mutta messuaminen on harvoin ollut
rokkaavampaa tai rouheampaa.

Usein, kuten kappaleessa Electric Ocean Sailor, lohdutuksen pyynnöt kietoutuvat instrumenttien särkyneeseen ulinaan.

Huolimatta laulaja Mikko Joensuun lempeästä ulosannista, bändin musiikki on sukua autotalliorkestereille. Kolmeminuuttinen Kill/Shot/Love tai neliminuuttinen Baby, Baby, Baby istuvat yhtä luontevasti niin viileiden indie-baarien kuin tummien garage-klubien ohjelmistoon. Joensuu 1685:n vaikutteet yhdistävätkin heidät samaan sarjaan 2000-luvun tulokkaiden, kuten The Raveonettesin ja Black Rebel Motorcycle Clubin kanssa.

Joensuu 1685:n keikoille kannattaa varautua korvatulpin, sillä live-tilanteessa äänivallit kasvavat hurmoksellisiin ja tärykalvoja koetteleviin mittoihin. Asko Keräsen ja bändin itsensä tuottamalla levyllä hienosti toimiva hengähdysten ja nostatusten välinen dynamiikka saa keikoilla kurittomamman muodon, kun kitaran feedback karkailee omiin hypnoottisiin ulottuvuuksiinsa.

Joensuu 1685 kiertää levy-yhtiötovereidensa Goodnight Monstersin ja 22-Pistepirkkojen kanssa Suomea seitsemän yhteiskeikan verran. Helsinki käännytetään 17. lokakuuta.

Tiedot

Joensuu 1685

Tavastia 17.10.

Goodnight Monsters
22-Pistepirkko
Liput 15 e

www.myspace.com/joensuu1685