Julkaistu: 04.09.2008

Tribadien yöt ja päivät 2008

Lesbo-, biseksuaali- ja transkulttuurifestivaali Tribadien yöt ja päivät levittäytyy ympäri kaupunkia 8.-14.9. Tarjolla on myös kaksi musiikkipitoista tapahtumaa, intensiivinen Laulaa ja palaa -tilaisuus sekä Bottalla järjestettävä pääjuhla Music Lovers.

Yhdeksättä kertaa järjestettävien festivaalien ajatuksena on käsitellä, esitellä ja tutkia lesbo-, bi- ja transaiheisia vaikutteita ja ilmentymiä eri taiteenlajeissa sekä yhteisöllisessä historiassa. Viikon aikana festivaaleilla järjestetään yhteensä kolmetoista tilaisuutta ja kolme näyttelyä.

Torstaina 11.9. Erottajan Diana-scenenillä pidettävässä Laulaa ja palaa –illassa lavalle kipuaa kaksi kokoonpanoa, Prunella Vulgaris sekä Ota minut. Prunella Vulgaris - Syksyn villi niittyhumala on kolmen naisen yhtye, jossa Inkeri Pohjola vastaa sävellyksistä ja sanoituksista, basson varresta löytyy Sara Puljula ja pianossa kuullaan Pilvi Talvitietä. Prunella Vulgaris on yksi Puljulan ja Talvitien monista musiikillisista projekteista. Naiset toimivat muusikkoina erinäisten kotimaisten yhtyeiden rivistöissä ja Puljulaa kuullaankin festivaaleilla myös vierailevana tähtenä perjantain Funk Sistersin keikalla. Talvitie on puolestaan muun muassa kansanmusiikkiyhtye Tsuumi Sound Systemin jäsen.

Kolmen näyttelijättären moottoroima Ota minut syntyi vuonna 2001 kahvilateatteriesitystä varten. Laulaa ja palaa -illassa Leena Nuora, Petriikka Pohjanheimo ja Nina Wiklund-Kuuranne tulkitsevat stemmalauluina Katja Lampelan kirjoittamia kappaleita Jiri Kurosen pianosäestyksellä. Bändi on esiintynyt vuosien mittaan festivaaleilla ja useissa teattereissa ja yhtyeen kokoonpano on vaihdellut tilanteen mukaan. Tänä vuonna Ota minut julkaisi omakustanteena debyyttialbumin Vihlovaa iloa.

Perjantai-illan Music Lovers - iltamissa Bottan juhlasalissa kuullaan lisää Katja Lampelan sävellystöitä tällä kertaa Lampelan luotsaaman Taikatuu- bändin esittämänä. Taikatuun kohdalla voidaan puhua comebackista, yhtyeeltä kun ilmestyi vuonna 1995 Johanna Kustannus-levymerkillä Dänsydän-esikoislevy. Kiitettävästi radiosoittoa kerännyt albumi sisältää kevyttä suomenkielistä poppia, jonka sanoituksissa on käytetty naisnäkökulmaista itseironiaa ja huumoria.

Illan rokimmasta puolesta vastaa Funk Sisters, joka nähtiin viime kesänä ainakin Espan lavalla.
Ulkomainen musiikkiedustus saapuu Ruotsista. Uumajalainen Jenny Gabrielsson tekee akustista rockia englanniksi queer-aktivismi, rakkaus ja seksi johtoajatuksinaan. Lisäksi lavan valtaa illan aikana drag king -ryhmä Ex-Poikaystävät, joka kerännyt mainetta harvinaisella ja hulvattomalla showllaan.

Tribadien yöt ja päivät -festivaalin pääjärjestäjänä toimii Rivinväli-yhdistys, joka on toiminut vuodesta 2000. Rivinväli pyrkii edistämään ja mahdollistamaan lesbo-, biseksuaali- ja transaiheista kulttuuria niin kotimaassa kuin maan rajojen ulkopuolellakin erilaisten tapahtumien, kurssien ja tiedotus- sekä julkaisutoiminnan muodossa. Yhteistyökumppaneina Tribadien yöt ja päivät -tapahtumassa toimivat muun muassa Naisasialiitto Unioni ry, Kiasma sekä Helsingin sarjakuvafestivaalit.

Tiedot

Tribadien yöt ja päivät -festivaali

8.-14.9.2008

Laulaa ja palaa Diana-scenenillä 11.9.
Liput 9/6 e
Music Lovers -pääjuhla Bottalla 12.9.
Liput 9/6 e, narikka 2,20 e

www.tribadit.fi