Julkaistu: 18.09.2008

Tavastian lasten sunnuntait

Tavastialla musisoidaan sunnuntaisin lasten ehdoilla.

Rohkeimmat vanhemmat vievät vauvojaan ja pieniä lapsiaan kesäfestareille kuulosuojaimilla varustettuina. Varsinaisia lapsille suunnattuja konsertteja Helsingissä on kuitenkin verrattain harvoin. Radio Helsingin ja Tavastian yhteistyönä järjestämät Lasten sunnuntait ovatkin löytäneet kiitollisen yleisönsä.

Viime keväänä startanneet keikat myivät lähes joka kerta loppuun, mikä jo itsessään todistaa, että koko perheen tapahtumille on kysyntää. Suosion ansiosta Lasten sunnuntait ovat myös saaneet jatkoa.

Syyskauden konsertit avasi syyskuun puolivälissä Paukkumaissin keikka. Bändi kiteytti oman musiikkinsa ohessa Tavastian lastenkeikkojen päämäärän Radio Helsingin kotisivuilla: "Haluamme tähän maailmaan lisää koko perheen kulttuuria: lasten ja aikuisten yhteisiä tunne-elämyksiä. Tämä on vastalause lapsuuden lyhenemiselle!"

Lastenkulttuurin edistämisen lisäksi kyse on toki myös puhtaasta liiketoiminnasta. Lasten sunnuntait tarjoavat Tavastialle tilaisuuden buukata samalle päivälle kaksi keikkaa. Esimerkiksi marraskuun alussa lapsiyleisö pääsee lämmittämään rokkiklubin Uriah Heepin illan keikkaa varten.

Normaaleista Tavastian keikoista Lasten sunnuntait eroavat muun muassa varhaisella alkamisajankohdallaan. Konsertit alkavat jo kello 15. Sen lisäksi keikkojen äänenvoimakkuus on säädetty perheen pienimmillekin sopivaksi, eli kuulosuojaimia keikoilla ei tarvitse. Lipunmyynnin puolella väkeä houkutellaan paikalle tarjoamalla hitusen halvempia perhelippuja. Kun yksi lippu maksaa 10 euroa, tulee ennakkoon ostettujen perhelippujen hinnaksi 9 euroa henkilöä kohti.

Hauskinta lasten kansoittamilla keikoilla on kuitenkin rokkipoliisien vähäisyys. Keskittyneitä katsojia löytyy toki myös Lasten sunnuntain katsomosta ja osa tuijottaa baarin puolella tuttipulloonsa, mutta meininki on yleensä melko välitöntä.

Seuraavan kerran lapset pääsevät Tavastialle 28. syyskuuta, kun Pellekaija Pum astuu lavalle Varaventtiili-orkesterinsa säestämänä. Matkalla Huitsin Nevadaan -levyn julkaisua juhlistava orkesteri esittää muiden sarjassa esiintyvien bändien tapaan suomenkielistä musiikkia. Muuten keikkojen musiikillinen anti vaihtelee Pellekaija Pumin letkeästä reggaesta Jytäjyrsijöiden punk-rokkiin.

Vaikka kyseessä onkin lapsille suunnattu tapahtumasarja, kaipaisi siihen hiukan yllätyksellisyyttä ja riskinottoa. Sinänsä mainiot Paukkumaissi ja Kengurumeininki esimerkiksi kun esiintyivät jo kevään keikoilla. Ehkä maineikkaiden lastenorkestereiden lisäksi myös muut kokoonpanot olisivat halukkaita esiintymään lapsiyleisölle. Löytyihän viime vuonna julkaistulle Ipanapa-lastenlevyllekin esiintyjiä aina Olavi Uusivirrasta Palefaceen ja Siiri Nordiniin.

Lasten sunnuntait ovat joka tapauksessa tervetullut tapahtuma. Toivottavasti Tavastia joustaa myös jatkossa aikuislinjastaan ja avaa ovensa yhä enemmän myös nuorisolle. Alle 18-vuotiaat suuntaavat tällä hetkellä live-musiikin perässä lähinnä Nosturin ja Glorian ikärajattomille keikoille tai vallatuille taloille.

Tiedot

Tavastian lasten sunnuntait

28.9.2008 Pellekaija Pum
19.10.2008 Tohtori Orff & Herra Dalcroze
2.11.2008 Kengurumeininki
16.11.2008 Herra Heinämäen Lato-orkesteri
23.11.2008 Jytäjyrsijät
13.12.2008 Joulukonsertti: Satu Sopanen ja Tutti-orkesteri

www.pellekaijapum.net/
www.tohtoriorff.net/
www.kengurumeininki.fi/
www.heikkisalo.com/heinamaki/
www.myspace.com/jytajyrsijat
www.tuttiorkesteri.fi/