Julkaistu: 25.09.2008

High Heels Society

Anna Veijalainen, Maija Kaunismaa ja Sofi Oksanen revittävät KokoTeatterin uutuudessa, joka on musiikilla maustettu yhteiskuntakriittinen ilottelu. Räväkässä esityksessä puhutaan muun muassa prinsessana olemisesta ja mediajulkisuudesta.

KokoTeatterin uutuus on räväkkä musiikillinen ilottelu jäljittelemättömään tyyliin. Anna Veijalainen eli Anski ja Maija Kaunismaa, eli Maiski pistävät tuulemaan kuin Absolutely Fabulous -sarjan Patsy ja Edna konsanaan. Laulujen sanoituksista ja tiukan yhteiskuntakriittisestä otteesta vastaa trion kolmas jäsen, Sofi Oksanen, eli Sucksi.

Esityksen alussa katsojat toivotetaan tervetulleiksi härskeillä huomautuksilla ja kommenteilla. ”Panisitko? Panisin!” –heitot tuovat mieleen Tv-sarjan Kumman kaa. Jää murtuu varmasti. Tyylilaji muuttuu kuitenkin nopeasti.

Alkuun Veijalainen ja Kaunismaa kajauttavat ilmoille komean kansanomaisen laulun a cappellana. Sanoitus tosin hakkaa Värttinän rohkeimmatkin viisut. Räväkkänä mediapersoonana tunnettu kirjailija Sofi Oksanen on luonut vahvoja sanoituksia, jotka eivät päästä kuulijaa helpolla.

Oksanen kulkee nyt myötätuulessa. Hänen kirjoittamansa Puhdistus veti katsomoita täyteen Kansallisteatterissa, nyt teos on kerännyt paljon kiitosta romaanijulkaisuna. KokoTeatterin esityksessä Oksasen läsnäolo on kiinnostava ja hämmentävä. Oksanen ei ole varsinaisesti näyttelijä, joten uteliaisuus herää siitä, mitä hän esityksessä tekee. Hän toimii etenkin provokaattorina ja faktojen kertojana, esityksen materiaali on nimittäin koottu, yllätys yllätys, nettikeskusteluista, lööpeistä ja mediajulkkisten paljastusromaaneista.

Kuvasto heilahtaa käsittelemään kaikkea sitä ikävää kuonaa, jota netti on pullollaan, kuten hyväksikäyttö kaikissa muodoissaan ja ihmisten käsittämätön halu pilkata ja loata muita esimerkiksi ulkonäöllisistä syistä. Aiheita alleviivataan provokatiivisilla lauluilla ja videomateriaalilla. Teema on tärkeä, mutta sen käsittely lavalla on hankalaa. Oksasen kylmän analyyttinen ote herättää aluksi puolustusreaktion. Vaikka edustankin katsomossa miestä, kaikki miehet eivät ole silti kusipäitä. Esityksessä tökitään sairaan maailman oireita, mutta ei etsitä syitä, eikä tarjota vaihtoehtoja. Ironia meinaa kääntyä syyttelyksi, mutta onneksi kurssi korjaantuu.

Trio nousee mainiosti barrikaadeille unohdettujen naisten puolesta. Nimikkokatua näillä naisilla ei vielä ole, mutta nyt saavat nimikkolaulun mm. Mervi Tapola ja Susan Kuronen (Ruusunen). Biisit ovat vielä oikeasti hyviä ja koskettavia. Esityksen toimivimmassa osiossa pohditaan prinsessana olemista, eräänlaista ”prinsessuutta”. Havaintomateriaalina käytetään muun muassa Linda Lampeniuksen ja Susan Kurosen julkaisuja. Näitä teoksia trio tutkii ja analysoi ”vakavissaan”. Kohtauksessa yhdistellään railakkaasti talk-show maneereja ja kuohuviinin juontia.

Veijalaisen ihana itseironia pääsee irti hulvattomassa videokoosteessa, jossa prinsessaelämää yrittävä Veijalainen uskoutuu yleisölle mikkihiiriäänellä. Prinsessuus on hankalaa ja kallista. ”Huono tukka” pudottaa uskottavuutta, ainakin netin keskustelupalstojen mukaan. Jujun absurdiutta lisää se, että huonosta tukasta väitteleminen netissä on totisinta totta nykyaikana.

Esityksen lopussa Kaunismaa vetäisee hillittömän räpin, maustettuna kaikilla asiaankuuluvilla machokliseillä. Korkeiden korkojen kopinaa tukee mukavasti Juho Rahijärven suunnittelema visuaalinen ilme, joka on juuri niin glamour kuin tyyliin sopii. Jopa piano on saanut karvapäällyksen ja kimalletarroja. High Heels Society ei ole varsinaisesti draamallinen esitys, pikemminkin eräänlainen kabareemainen puhutteleva happening. Eri tyylilajien yhdistely, improvisoinnin tuntu, yleisön suora puhuttelu ja komea musiikki tekevät siitä nautittavaa ja raikasta, uudenlaista teatteria.

Tiedot

High Heels Society

TEKSTI, VIDEOKOOSTEET JA DRAMATURGIA: Työryhmä
LAULUJEN SANAT: Sofi Oksanen
SÄVELLYS: Maija Kaunismaa
LAVALLA: Anna Veijalainen, Maija Kaunismaa, Sofi Oksanen
VISUAALINEN SUUNNITTELU: Juho Rahijärvi
TUOTTAJA: Isabel Gonzalez

Kantaesitys KokoTeatterissa 19.09.2008