Julkaistu: 25.09.2008

Helsingin vanhan musiikin viikko 2008

Neljättä kertaa järjestettävä Vanhan musiikin viikko tutustuttaa menneiden vuosisatojen musiikkiin.

Vanhan musiikin viikko on aiempina vuosina on valinnut turhankin laajoja maantieteellisiä teemoja, kuten barokin musiikkikaupungit. Tänä vuonna konsertit keskittyvät yhden säveltäjän, Georg Friedrich Händelin (1685-1759) ympärille.

Viikon aikana kuullaan musiikkia Händelin Italian ja Englannin kausilta. Nuorena säveltäjä vietti Italiassa yli kolme vuotta opetellen oopperan säveltämisen taidon sekä nousten maan musiikkielämän huipulle. Pian Italiasta palattuaan Händel matkusti jo Lontooseen, jossa hän vietti suurimman osan elämästään. Englannissa säveltäjästä tuli lähes instituutio, eikä vähiten siksi, että hänellä oli taito sopeutua uusiin musiikkivirtauksiin.

Händel onkin ollut suosittu omasta elinajastaan lähtien. Miksi Helsingin vanhan musiikin viikko on valinnut hänet teemasäveltäjäkseen juuri nyt?
- Me tavallaan ennakoimme juhlavuotta, Händelin kuolemasta tulee ensi vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Lisäksi meillä on ollut halu tehdä Händelin Acis ja Galatea -ooppera, joten samalla on luontevaa keskittyä Händeliin muutenkin, kertoo Kirsi Kujanpää, yksi tapahtuman tuottajista.

Kujanpään mukaan Suomessa tarjonta vanhan musiikin saralla on niin vähäistä, että tapahtumalle riittää kysyntää. Ennakkolipunmyynnissä kysynnän nousu näkyy edelleen, jo neljättä vuotta.

Vanhan musiikin viikolla esiintyy joukko niin ulkomaisia kuin kotimaisiakin taiteilijoita, jotka ovat erikoistuneet mahdollisimman autenttisiin menneiden aikakausien esityksiin. Näin myös tapahtuman pääkoitoksessa, Helsingin Barokkiorkesterin, Suomalaisen Kamarioopperan ja Helsingin yliopiston kanssa toteutettavassa Acis ja Galatea -teoksessa.
Vaikka muusikot toteuttavat teoksen periodisoittimin, yleisöä tuskin rohkaistaan matkimaan 1700-luvun alun englantilaisten katsomokäyttäytymistä. Tyytymättömät katsojat saattoivat aloittaa korttipelin tai käyskentelyn kesken esityksen. Toisaalta Acis ja Galatea oli Handelin teoksista hänen elinaikanaan useimmin esitetty, joten yleisö lienee ollut sille suosiollinen.

Georg Friedrich Händelin lisäksi Vanhan musiikin viikko esittelee hänen ympäristössään vaikuttaneiden säveltäjien (mm. Hellendaal, Geminiani, Corelli, Pepusch ja Rebel) musiikkia. Erityisenä ekstranumerona on luvassa budapestiläisen Corvina Consort -yhtyeen esittämä läpileikkaus Unkarin kuningasparin, Matias Corvinuksen ja Beatrice d'Aragonan, hääjuhlissa vuonna 1476 kuullusta musiikista. Lähes neljä viikkoa kestäneisiin juhlallisuuksiin mahtui aikanaan niin messuja, näytelmiä, kuoroesityksiä kuin saattueitakin, joten ehjän kokonaisuuden luomisessa lienee omat haasteensa.

Tiedot

Helsingin vanhan musiikin viikko 2008

7.10. Händel ja Lontoo, liput 15 e/10 e
9.10. Unkarin kuninkaalliset häät 1476, liput 15 e/10 e
10.10 Händel ja Italian vaikutteet, liput 15e/10 e
11.10 Händel: Acis & Galatea, liput 35 e/15 e
12.10. Händel: Acis & Galatea, liput 35 e/15 e
14.10 Händel: Acis & Galatea, liput 35 e/15 e

www.earlymusic.fi