Julkaistu: 21.08.2008

Käpälälauta

Aamuyön tunteina Helsingissä uurastaa omalaatuinen hiljainen heimo: lehdenjakajat. Jari Rättyä on kirjoittanut omakohtaisiin kokemuksiin perustuvan trillerimäisen satunäytelmän, jonka teatteri Ilmi Ö Esittää Juhlaviikkojen kutsumana Stoassa. Ohjauksesta vastaavat Pilvi Kallio ja Merja Pennanen.

Teatteri Ilmi Ö:n syyskausi käynnistyy kiinnostavalla uutuusnäytelmällä, jonka aihepiiri koskettaa meitä kaikkia, mutta on samalla näkymätön. Lehdenjakajista ei nimittäin ole ennen taidettu tehdä näytelmää. Näytelmän käsikirjoittajalla, Jari Rättyällä on työstä kokemusta.

- Takavuosina jaoin itse lehtiä ja opin, miten fyysisesti raskasta ja kummallisella tavalla näkymätöntä työ on. Hyvää palautetta ja kiitosta ei saa, mutta haukut tulevat heti, jos lehti on vähänkin myöhässä. Tapasin työssä omintakeisia ihmisiä ja Ruskeasuolla päivystävän kolmen city-jäniksen porukan. Tästä kiehtovasta yöllisestä maailmasta oli pakko kirjoittaa ja niin teos sai syntynsä, Rättyä kertoo.

Allekirjoittanut on itsekin kokeillut lehtien jakamista ja muistaa hyvin todellisuuden hämärtymisen aamuyön tunteina. Rättyä on kirjoittanut Käpälälaudan komedialliseksi trilleriksi, jossa voi tapahtua mitä vain.

- Tämä on satuteatteria, mutta ei aivan pienimmille. Päähenkilönä on lehdenjakaja Jopi, joka jakelukärrynsä Reiman kanssa kokee hurjia seikkailuja. Jakelualuetta ja lähiötä hallitsevat ja terrorisoivat öiseen aikaan kolme radioaktiivista jänistä, muitakin mielikuvituksellisia hahmoja on luvassa, näytelmän toinen ohjaaja, teatteri Ilmi Ö:n perustajiin kuuluva Merja Pennanen paljastaa.

Käpälälauta on osa Juhlaviikkojen ohjelmaa ja samalla teatteri Ilmi Ö:n laajin teos. Saattekohan katsomoon paikalle nuorten lisäksi myös aitoja yön kulkijoita, lehdenjakajia?

- Tarjosimme esitystä Juhlaviikoille ja saimme yhteistyön syntymään Stoan, Itä-Helsingin kulttuurikeskuksen kanssa, mikä on hienoa. Esitys on teknisesti laajin produktiomme, eli käytössä tulee olemaan sekä live-projisointeja että live-musiikkia. Tämä aiheuttaa esitystilalle vaatimuksia. Nämä Juhlaviikkojen esitykset pyritään tekemään viimeisen päälle, mutta Käpälälaudasta muokataan myös tilattavissa oleva kiertue-esitys, Pennanen kertoo.

- Täytyy muistaa, että postinjakajat ovat aivan eri porukkaa kuin öiset vaeltajat, lehdenjakajat. Kuvaavaa on, että kun joitakin vuosia sitten Nyt-viikkoliitteessä oli juttu Helsingin salaperäisestä yöelämästä, lehdenjakajia ei edes mainittu. Ja kuitenkin juuri he senkin lehden toivat ihmisille luettavaksi, Rättyä pohtii.

Osuuskuntana toimiva Teatteri Ilmi Ö on tullut tutuksi uusista metodeista, soveltavan draaman käytöstä, nuorille suunnatuista esityksistä ja erilaisista työpajoista. Myös perinteistä ohjaajavetoista työtapaa pyritään uudistamaan. Pennasen lisäksi myös uusi ilmiöläinen, Pilvi Kallio, toimii ohjaajana Käpälälauta-esityksessä. Kallio muistetaan mm. viime kesän Vanhankaupungin kesäteatteritapahtuman taiteellisena johtajana. Tämän lisäksi molemmat näyttelevät esityksessä. Miltä tällainen työtapa tuntuu?

-Tokihan se vaatii sen, että ollaan samalla aaltopituudella ja niinhän me Pilvin kanssa ollaan. Itse asiassa tällainen työtapa on hyvin kätevä, kun ideoita voi lennossa testata. Kun minä kohellan lavalla, Pilvi tarkastelee kokonaisuutta ja päinvastoin, Pennanen kuvailee.

Haastattelutilanteessa Rättyä ja Pennanen lukivat minulle pari kohtausta, joiden verbaliikka ja kekseliäisyys olivat erittäin mukaansatempaavia.
Kuinka käsikirjoittaja malttaa luopua omasta tekstistään itse esitystilanteessa?

- No tähän on jo niin tottunut, kun me kaikki ollaan ikään kuin yhtä isoa perhettä. Tietenkin luotan Merjaan ja Pilviin sekä heidän ratkaisuihinsa. Pilvi pystyy katsomaan tekstiä ehkä myös uusin silmin, vähän analyyttisemmin, Merjalle teksti on niin tuttu. Tällä hetkellä joudun itse enemmänkin keskittymään esityksen musiikkiin, Rättyä kertoo.

Tiedot

Jari Rättyä: Käpälälauta

OHJAUS: Pilvi Kallio ja Merja Pennanen
KÄSIKIRJOITUS JA MUSIIKKI: Jari Rättyä
ESIINTYJÄT: Anne Korhonen, Merja Pennanen, Outi Sädekallio, Kaisa Koskinen, Pilvi Kallio, Jari Rättyä, Tuukka Långsjö, Petri Kalliomäki, Pauli Konttajärvi

Esitykset Stoa, Itä-Helsingin kulttuurikeskus
24.8 klo 14 ja 16, 25.8 klo 10 ja 14, 26.8 klo 10 ja 14, 30.8.2008 klo 14 ja 16