Julkaistu: 07.08.2008

Flow Festival 2008

Loppukesän musiikkitapahtumien vakioihin nykyisin lukeutuva Flow Festival valtaa 15.-17.8. Suvilahden historiallisen teollisuusalueen.

Kolmipäiväinen, nyt viidettä kertaa pidettävä ulkoilmafestivaali ei ole jämähtänyt tietyn musiikkigenren piiriin. Elektro, jazz, soul, hip hop, reggae, tekno, instrumentaali, garagerock, funk, house – musiikkityylejä on tarjolla joka lähtöön. Suurinta otosta festivaalin esiintyjistä yhdistää kokeilevuus ja lajityyppirajojen rohkea ylitys sekä romuttaminen. Kaupunkimiljöön lisäksi Flow poikkeaakin muista kesän suurista musiikkifestivaaleista juuri artistikatraan valinnan ennakkoluulottomuudessa.

Marginaalimusiikin maahantuonnin sekä sen tekemisen mieltää helposti pienien piirien sisäänlämpiäviksi jutuiksi. Flow Festivalin järjestävä taho, Nuspirit Helsinki -ryhmä, ottaa tietoisesti riskin haastamalla yleisönsä samaan ennakkoluulottomuuteen kuin mitä ohjelmistokartta näyttää. Aikaisemmat vuodet ovat näyttäneet, että tapahtumalle on kysyntää, eikä vain pienten ryhmien keskuudessa: viime vuoden kävijämäärä oli 12 000 henkeä.

Tänä vuonna tapahtuman alue on entisestään laajentunut. Organisaattorit ovat jakaneet musiikkityylillisesti toisiaan jossain määrin kosiskelevat esiintyjät omille alueille ja lavoille, joten jos tietyt genret eivät kuulostakaan niin korvaystävälliseltä kuin toivoisi, voi helposti siirtyä toisentyyppisen ohjelmistokokonaisuuden pariin.

Festivaalien Päälavalla ja Telttalavalla esiintyy pääsääntöisesti bändejä, Voimala- ja Tiivistämö- klubien keskittyessä DJ-setteihin perjantaina sekä lauantaina. Klubien esiintyjäkavalkadin ulkomaiset vieraat tulevat tänä vuonna Saksasta, Iso-Britannista sekä USA:sta. Kotimaisen elektron innovatiivinen kehitys ja nousukausi näkyy ja kuuluu myös Flown klubeilla. Esimerkiksi perjantai-illan Harmönia presents: Masters Of Skweee! marssittaa suomalaisten elektroartistien tämän hetken parhaimmistoa lavalle. Skweee on kuuden vuoden suomalais-ruotsalaisen yhteistyön tulos, jossa yhdistellään modernin R&B:n ja funkin rytmejä elektron pelkistettyihin koneääniin.

Kauimpaa maailmalta festivaaleille saapuvat mm. australialainen, polttava indie- nimi Cut Copy, aikaisemminkin Helsingissä hurmannut brasilialaisyhtye CSS sekä Kanadan mailta saapuva, varsinkin brittilehdistön hehkuttama elektroihme Crystal Castles. Kaikki kolme ovat oivia esimerkkejä myspace- ja tietokoneaikakauden bändeistä, joiden musiikki leviää globaalisti jo ennen kuin yksikään levy-yhtiö on kiinnittänyt artistia tai bändi olisi veivannut vuosikausia keikkaa lyödäkseen itsensä läpi. Samanlainen tilanne on myös festivaaleilla kuultavien kotimaisten Jesse, TV Off ja varsinkin Le Corps Mince de Françoise- yhtyeiden kohdalla, joista jälkimmäisen, vahingossa syntyneen kokoonpanon, kaikki tuotokset löytyvät tällä hetkellä vain internetistä.

Festivaalien skandinaavisen edustajiston puolelta löytyy ruotsalainen Detektivbyrån riemukkaan pimputtelevine elektro-folkeineen, rauhallisemmat norjalaiset Kings of Convience sekä laulajatar-lauluntekijä Ane Brun. Islannista puolestaan saapuu kaksi bändiä, joilla kummallakin on tinkimätön tyyli. Kokeellisen elektron pioneerijoukkoihin lukeutuva múm on jo tuttu vuosien takaa, mutta Borko eli Björn Kristjánsson lienee monille uusi tuttavuus. Mies on tehnyt kotimaassaan laaja-alisesti musiikkia niin teattereille kuin modernille tanssille ja tuntuu ihastuneen niin sarkasmiin kuin pseudonimiin.

Soulia ja jazzia Flowssa tarjoillaan niin uuden kuin vanhan koulukunnan edustajien varassa. Martha Reeves & The Vandellasin nimi lupaa takuuvarmaa Motown-laatua, uudempaa sukupolvea edustavat britti Jamie Lidell sekä yhdysvaltalainen José James.

Viime vuonna Flow-keikkansa perunut, tuore Ranskan Euroviisuedustaja Sébastien Telliertekee uuden yrityksen tämän vuoden festivaaleille. Eroottiseksi diskoksi luonnehdittua musiikkia tekevä ja esittävä Tellier lämmittänee yleisönsä ranskalaisella, runsaskarvaisella olemuksellaan viileässä elokuun illassa, jos miehen karisma vain yltää livenä vertailukohteensa Serge Gainsbourgin tasolle.

Ympäristöystävällisyyden näkökulmasta Flow Festival on ottanut hieno askeleen – järjestäjät lupaavat, että kaikki juomat tarjoillaan pantillisissa kierrätettävissä tölkeissä.

Tiedot

Flow Festival

Suvilahden teollisuusalueella 15.-17.8.2008

Liput
pe 40 €/la 45€/ su 40€
kahden päivän liput 60€/65€
kolmen päivän liput 80€

Koko ohjelma
www.flowfestival.com