Julkaistu: 19.08.2008

The Dø

Raikkaita sävelkulkuja ja jatkuvaa liikettä – ranskalais-suomalaisen The Døn esikoislevy A Mouthful jatkaa hyväntuulisuudellaan kesää pitkälle syksyyn. Yhtyeen rönsyileväisiä kappaleita kuullaan Tokoinrannan Huvila-teltassa 30.8. osana Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

The Dø-duo rakastaa selvästi sanaleikkejä. Yhtyeen nimi ”do” on yhdistelmä bändikaksikon etunimien alkukirjaimista sekä duuriasteikon niin ensimmäinen kuin viimeinen sävel. A Mouthful –levyn sanoitukset vilisevät englanninkielisiä riimejä – osa soljuvia, osa ontuvia. Bändin hyvin suositun MySpace-sivuston esittelyteksti on niin ikään laadittu riimittelemällä. Viime kädessä kikkailu ei kuitenkaan onneksi nouse pääosaan Olivia Bouyssou-Merilahden ja Dan Levyn muodostaman kokoonpanon musiikissa, lähinnä höystää sitä.

The Døn debyyttialbumi singahti alkuvuodesta Ranskan listaykköseksi ja On My Shoulders
-kappaleen päätyminen mainoskampanjaan siivitti bändin nimeä musiikkimedioissa. Ilahduttavaa on, ettei kohu ole syntynyt tyhjästä, sillä A Mouthful on kiitettävä näyte musiikillisesta ammattitaidosta ja sen raikkaasta soveltamisesta.

Elokuvamusiikkiprojektin myötä vuonna 2005 voimansa ja taitonsa yhdistäneiden Merilahden ja Levyn ansioluetteloista löytyy musiikkiopintoja ja monipuolista toimintaa alan puitteissa. Levy on alkujaan saksofonisti, Merilahti soittaa pianoa sekä kitaraa ja on laulanut erilaisissa kokoonpanoissa teini-iästä lähtien. Duon ensimmäiset yhteiset kappaleet syntyivät studiossa elokuvamusiikin sävellyksen vastapainoksi.

A Mouthful yhdistelee musiikkilajeja reippaasti. The Dø on maininnut, ettei halua alistua minkään genren alaisuuteen - lajityypittely jääköön kuulijoiden päätettäväksi. Melodioiden intensiivisyys ja samalla leikittelevyys pitää levyn jännitettä yllä, kaikki tuntuu olevan mahdollista. Vajaan tunnin mittaisen levyn hykerryttäviin kappaleisiin lukeutuu ukulelen rytmikkäästä soitosta punaisen lankansa saava Stay (Just A Little Bit More) sekä helpottuneelta huokaukselta kaikesta jäntevyydestään huolimatta kuulostava At Last!. Tanssilattioille soveltuu muikea sana- ja rytmitykitys Queen Dot Kong, slovariosiosta pitävät puolestaan huolta Song for Lovers ja When Was I Last Home?. Energiatasovaihtelu albumin alun ja loppupuolen välillä on kuultavissa, rosoisuus hieman pyöristyy menettämättä kuitenkaan särmäänsä.

Temaattisesti levy poukkoilee viehättävästä naiivista uhmasta (Playground Hustle) nuoren naisen elämän töyssyjen ja suhteiden tilitykseen (esim. Stay ja Tammie). Lisäksi levyllä on yksi suomenkielinen kappale, värttinähenkinen Unissasi laulelet sekä kaksi instrumentaaliraitaa. Linjattomuus tuntuukin The Døn tavaramerkiltä, riskinotot ja rajankäynti ovat ominaisuuksia, jotka tekevät yhtyeen soundista mielenkiintoisen, väheksymättä lainkaan Merilahden vangitsevaa ääntä, joka taipuu sekä natisee taidokkaasti, nousee sekä laskee vakuuttavasti.

The Dø edustaa Huvila-teltassa elokuun viimeisellä viikolla järjestettävien konserttien ulkomaisista esiintyjistä selkeimmin popmusiikkia. Tiistaina 26.8. Tokoinrannassa heittäydytään Yasmin Levyn myötä flamenco-musiikin pyörteisiin. Keskiviikkona nautitaan klezmer-musiikista The Klezmaticsin tahtiin ja torstai-iltana Bombay Jayashri soittaa eteläintialaista klassista musiikkia intialaisten lyömäsoitinten säestyksellä. Kyseisenä iltana luvassa on myös ainutlaatuinen kantaesitys Jayashrin esittäessä yhteistyössä Avanti! – kamariorkesterin kanssa Eero Hämeenniemen tilaussävellyksen.

Tiedot

The Dø

Huvila-teltassa 30.8.2008
Liput 25/27 €

The Dø: A Mouthful (Rockhopper Music)