Julkaistu: 05.06.2008

Kurja joukko

Kesäkuussa Töölön ylpeyden eli Korjaamon valloittaa nykysirkus, joka tutkii hassua ja omituista käytöstä. Alma Lehmuskallio on käsikirjoittanut ja ohjannut esityksen, jossa sirkusammattilaisten taitoihin yhdistellään teatterin keinoja.

Sam Peckinpahin länkkärissä mellasti aikoinaan hurja joukko, jota erotti yhteiskunnasta luonteen hurjuus. Eräänlaista luonteen hurjuutta on luvassa myös Korjaamolla, kun Kurja joukko käsittelee nykysirkuksen keinoin erilaisuutta ja normien ulkopuolista käytöstä. Teatteriryhmä MedAndraOrd on noussut kuuluisan ruotsalaisen Cirkus Cirkörin suojista. Ryhmän jäsenet ovat ammattitaiteilijoita ja sirkuslaisia ja heistä Kurja joukko on muodostettu produktiokohtaisesti. Ohjaaja Alma Lehmuskallio kertoo esityksen taustoista.

- Olen ohjannut Ylioppilasteatterille Humpuukin (2007). Minua kiehtoo tietynlainen marginaalisuus sekä nykysirkus. Ystäväni Henna Kaikula, joka on MedAndraOrdin perustaja ja kantava voima pyysi minut mukaan tähän produktioon. Henna halusi yhdistellä teatteria ja nykysirkusta siten, että teoksessa olisi selkeä käsikirjoitus. Kirjoitin esityksen rungon, johon on yhteistyönä tuotu visuaalisuutta, kuten akrobatiaa, kuvailee Lehmuskallio esityksen syntyä.

Kurja joukko tutkii kuuden taiteilijan kautta sellaista hassua olemista, jota ei suvaita. Ryhmän esitteessä on ilkikurinen kuolemansyntien lista tällaisesta ei-toivotusta käyttäytymisestä: älä nuuski, raavi, lallattele, huoju, söpötä, paijaa itseäsi, tuijota, tee numeroa... Miten tällainen teema valikoitui Kurjan joukon esitykseen?

Teatterilaisethan tunnistaa siitä, että he venyttelevät tai keskittyneesti mutisevat repliikkejään, vaikka bussipysäkillä. Sirkuslaiset taas etsivät temppuihinsa näyttävyyttä mahdottomia hipovista rajoista. Jos tällaista tutkimista ja harjoittelua tekee julkisella paikalla, se näyttää muista oudolta. Tietenkin on myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät voi esimerkiksi pakkoliikkeilleen mitään.

- Lähdimme tutkimaan nimenomaan sitä, miten normitettua niin sanottu hyväksytty käytös on ja miten siitä poiketaan, Lehmuskallio kertoo esityksen taustoista.

Lehmuskallion dramaturgiassa eletään kuvitteellisessa laitoksessa, jossa ei-toivottua käytöstä kitketään pois. Normeja rikkova käytös kuvataan sirkuksen keinoin monenlaisina taiturimaisina temppuina. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan luoda mitään freak-showta, entisajan julmaa sirkustyyliä, jossa naurettiin ja kauhisteltiin erilaisia luonnon oikkuja. Kurjan joukon esitysrungon tausta on dramaattinen.

– Kävimme tutustumassa ja esiintymässä mielenterveysongelmista kärsivien avohoitolaitoksella Malmilla. Minua järkytti, kuinka syrjään heidät oli laitettu, kuinka kukaan ei tuntunut välittävän heistä. Apeaa tunnelmaa korosti likaisuus ja esteettisten virikkeiden puute, heidät oli jo selvästi työnnetty yhteiskunnan ulkopuolelle. Normien mukaiselta käytökseltä vaaditaan, että se on mahdollisimman funktionaalista ja mahdollisimman huomaamatonta. Sellaiseen nämä ihmiset eivät vain pysty, mutta he pystyvät johonkin muuhun, Lehmuskallio pohtii.

Kurjan joukon esityksessä erilaisuutta ja outoa käytöstä on tutkittu monenlaisten harjoitteiden kautta. Kullekin esiintyjälle on määritelty esimerkiksi jokin syndrooma, johon syvennytään erikseen koko ryhmän kautta. Tehtävänantona saattaa olla myös vaikka jokin arkinen askare, joka vaikeutuu tai muuttuu mielenkiintoiseksi jonkin trauman takia. Kuinka käy, jos yrität kantaa pöytää ulos huoneesta, mutta yhtäkkiä sinut valtaa selittämätön kauhu siitä, mitä huoneen ulkopuolella on? Vaikka Kurjan joukon tyylittely on varmasti puhuttelevaa ja hauskaa, on esitys varustettu kuitenkin K15-merkinnällä.

– Kun mainitaan sana sirkus, vaikka kyseessä olisi nykysirkus, se tuo monille mieleen tietyt estradinumerot ja sirkuseläimet. Sellainen on tietysti ihanaa perheen pienimmille. Tässä esityksessä tutkitaan kuitenkin sellaisia rajapintoja, joita lapsen saattaa olla vaikea ymmärtää. Ei esityksessä mitään seksiä ja väkivaltaa ole, mutta sellaista henkistä rankkuutta, joka itkettää ja naurattaa, Lehmuskallio kuvailee.

Teeman puhuttelevuuden takia Kurja joukko on laatinut esityksestään teknisesti kierrätettävän. Korjaamon esitysten jälkeen se on tilattavissa erilaisiin tilaisuuksiin.

Tiedot

Kurja joukko

Nykysirkusryhmä MedAndraOrd Korjaamolla

OHJAUS: Alma Lehmuskallio
ESIINTYJÄT: Henna Kaikula, Natasha Lommi, Sasu Peistola, Sakari Saikkonen, Sanna Stellan
LAVASTUS: Jegi Pekkala
PUVUSTUS: Jaana Haaksiluoto
ÄÄNISUUNNITTELU: Janne Hast
VALOSUUNNITTELU: Nanni Vapaavuori

Yhteistuotanto: Korjaamo ja Teatteri MedAndraOrd
Ensi-ilta 7.6 klo. 19.00
Muut esitykset: 8-10.6, sekä 12.6. klo. 15 ja 19.00