Julkaistu: 18.06.2008

Juorupiiri

Tervasaaressa nähdään mainiota kesäteatteria, jossa näytellään niin, että puuteri pöllyää. Teatteri Helsingin naimakauppakohellus on tehty commedia dell´arten henkeen ja ohjauksesta vastaa tyylin asiantuntija Jari Ålander.

Jo perinteeksi muodostunut Teatteri Helsingin kesäteatteri Tervasaaressa tuo yleisön eteen jälleen nautittavaa ja taidokasta viihdettä commedia dell´arten henkeen. Hyvässä muistissa on mainio Kahden herran palvelija parin vuoden takaa. Nyt traditio jatkuu italialaisen Carlo Goldonin (1707-1793) innoittamana. 17.6. sai ensi-iltansa Goldonin Juorupiiri, jonka, kuten Kahden herran palvelijankin, on ohjannut Jari Ålander.

Teatteri Helsinki on ammattiteatteriryhmä, joka koostuu pääasiassa helsinkiläisistä free-lancer näyttelijöistä. Näyttelijäkaarti kootaan produktiokohtaisesti. En nähnyt viime kesän esitystä, mutta nyt on mukana ainakin muutama tuttu kasvo parin vuoden takaa. Teatteri Helsinki on perehtynyt commedia dell´arteen, joka on taitoa, nokkeluutta, jopa akrobatiaa vaativa teatterin kuningaslaji. Tästä renessanssiajan tyylistä on kehittynyt mm. nykyajan farssi. Tässä tyylissä korostetaan hahmojen karikatyyrisiä piirteitä ja yliampuvat asut ja meikit kuuluvat asiaan. Oman herkullisuutensa tuo myös mukanaan roolien sukupuolten sekoittelu, usein miehiä nähdään hameissa ja naisia varustettuna muhevalla parralla, kuten nytkin.

Juorupiiri on lajityypin puhdas edustaja. Kohellusta ja hullunkurisia tilanteita riittää. Perinteisesti kyse on jälleen naimakaupoista ja niihin liittyvistä sotkuista. Tällä kertaa morsiona nähdään iloluonteinen Checca (Krista Putkonen-Örn), jota Beppo (Aki Raiskio piirittää. Anna Kauppila, Tarja Matilainen ja Arja Pekurinen muodostavat herraskaisen naisten klikin, joka elää kaupungin juoruista. Lumipalloefekti lähtee liikkeelle, kun kuullaan juoru, ettei Checca olisikaan merikapteeni Tonin (Timo Mann) tytär, vaan äpärä. Näytelmän herkullisuus piilee pallottelussa, kun niin sanotut ”kunnialliset” ihmiset välittävät juorua toisilleen. Viimein nuori kosijakin saa tietää juorun ja tulee toisiin ajatuksiin häitten suhteen. Monien sotkujen jälkeen kaikki kuitenkin selvenee ja lopulta nuoripari saa toisensa, kuten tähän näytelmätyyppiin kuuluukin.

Juonellisesti Juorupiiri ei siis tarjoa mitään kovin ihmeellistä ja uutta, mutta esityksen tenho onkin hullunkurisissa tilannekomiikassa. Esityksessä käytetään paljon tehokeinona dubleerauksia, eli näyttelijät hyppäävät roolista toiseen. Esimerkiksi juorun alkuun pistänyttä pesijätär Catea näyttelee peräti kuusi näyttelijää. Erityisen mainio on Aki Raiskion toinen hahmo, tyhjäntoimittaja Lelio, joka kultaisissa tekohampaissaan on varsin hullunkurinen näky. Raiskiolla on myös hienosti hallussa tyylilajin vaatima fyysinen taituruus.

Ålander ohjaa ryhmää taitavasti, lajityypin koukut ja mahdollisuudet tuntien.
Näyttelijäkaarti tekee hyvää ja tasaväkistä työtä. Kukin saa hahmoonsa sopivasti yliampuvaa tyylittelyä. Timo Mann saa kapteeniinsa mahtipontisuutta ja sen vastapainona kakkosrooliinsa ompelijattarena hullunkurista tyttömäisyyttä. Juoruilevat naiset ovat juuri niin ihanan karmeita, kuin pitääkin. Putkonen-Örn mutristelee huuliaan hauskasti, kuin hemmoteltu kakara. Heikki Häkkä on mainio tarinankertojan roolissa.

Erityismaininnan ansaitsee Maija Poskiparran komea puvustus huikeine, lähes surrealistisine peruukkeineen. Sisukkuutta ja asennetta oli myös ensi-illassa näyttelijöillä, jotka epookkiasuissaan vetivät esityksen läpi varsin sateisessa ja vetisessä tunnelmassa.

Olisin kaivannut esitykseen musiikkia tai laulelmia, joilla toimintaa olisi voitu rytmittää. Ainoana laulelmana kuultiin vähän irralliseksi jäänyttä Volgan lautturit -kansanlaulua. Juorupiiri on myös esitys, jonka rytmiikka, erilaiset vitsit ja toimivuus hioutuvat esityskaaren myötä. Svengiä oli ensi-illassa paljon, mutta myöhemmin kesällä varmasti vielä enemmän.

Tiedot

Carlo Goldoni: Juorupiiri

SUOMENNOS: Ritva Arvelo (1975)
SOVITUS JA OHJAUS: Jari Ålander
ROOLEISSA: Heikki Häkkä, Timo Mann, Krista Putkonen-Örn, Aki Raiskio, Anna Kauppila, Tarja Matilainen ja Arja Pekurinen.
SKENOGRAFIA: Maija Poskiparta
PUKUJEN TOTEUTUS: Jenni Nykänen, Johanna Mäensivu
GRAAFINEN SUUNNITTELU: Pekka Ihalainen

Ensi-ilta Tervasaaren kesäteatterissa 17.6.2008
Esityksiä 21.8 asti