Julkaistu: 29.05.2008

Yhteispiha 2008

Nyt ei stadilaisen tarvitse surra, jos on jäänyt kesäleskeksi kaupunkiin vaikka työn takia. Vanhankaupungin kesäteatterissa alkaa puolentoista kuukauden mittainen festivaali, joka on kaupunkilaisille räätälöity ja josta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Festivaali huipentuu näköisiinsä iltamiin heinäkuussa.

Tänä kesänä Helsingin vanhassa kaupungissa, Arabian rantamilla on nähtävissä kesäteatteria, joka palvelee katsojia hyvin monipuolisesti. Teatteririentoihin ovat tervetulleita kaikki, sylivauvoista alkaen. Nimensä mukaisesti Yhteispiha on eräänlainen teatteri-piknik, jonne erilaiset lähiseudun ryhmät tuovat omia maistiaisiaan, kuten pihatalkoissa. Tapahtuman taiteellinen johtaja ja koordinaattori on teatteri-ilmaisun ohjaaja Pilvi Kallio .

– Oikeastaan idean keksi Esittävä taiteen koulutusohjelman uusi linjanjohtaja Siri Kolu. Hän ehdotti, että tällä kertaa Vanhankaupungin kesäteatteria voisi tuoda enemmän soveltavan draaman suuntaan. Se tarkoittaa yleisökeskeisempää ja yleisöä aktivoivaa esitystapaa. Haluamme selkeästi palvella esim. niitä helsinkiläisiä, jotka jäävät kaupunkiin kesäksi. Tarkoituksemme on tehdä teatterista yllätyksineen myös luonteva osa tätä kaupunginosaa. Niin päätimme haravoida lähiseudun teatteritarjontaa, Kallio kertoo Yhteispihan syntyideasta.

Monipuolisessa tarjonnassa huomioidaan myös aivan pienet lapset. Mukaan lähtivät mm. Teatteri ILMI Ö, esityksellä Kato! Se on tarkoitettu yksivuotiaille ja leikkisästi kaikille, jotka pitävät toistosta. Työryhmässä ovat Merja Pennanen, Kaisa Koskinen ja Anne Korhonen. Stadian aikuisopiskelijalinjalta lapsia viihdyttää Taaperoteatteri, jota vetävät Satu Mäkinen ja Pia Tapio. Stadiasta on ponnistanut myös Vanhankaupunginkesäteatterin tuttu ja suosittu Improvisaatioteatteri Pore, jotka esittävät sekä lapsille että aikuisille suunnattuja improvisaatioesityksiä. Myös Pilvi Kallio koordinoi lastenteatterityöpajaa.

– Ryhmiä on kaksi, ensimmäisessä nuorimmat teatterilaiset ovat viidestä vuodesta ylöspäin ja toisessa vähän varttuneempia. Työpajan nimi on Nurinkurin ja siinä leikitellään roolinvaihtoajatuksella, eli lapset pannaan ratkomaan erilaisia aikuisten ongelmia. Ryhmiä ohjaavat esittävän taiteen ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat, itse valvon, että homma toimii. Sen voin paljastaa, että aika villiä on innokkaiden lasten kanssa ollut väsääminen, Kallio myhäilee.

8–18-vuotiaille on luvassa myös hiphop-työpaja, johon juuri nyt tarvitaan lisää innokkaita osallistujia. Lasten maailmasta hyppy Anton Tšehovin raukeaan maailmaan. Seniorien Tšehov on Kallion vetämä työpaja, jossa näyttelevät Arabiassa sijaitsevan Aktiiviset seniorit ry:n jäsenet. Kyseessä on mielenkiintoinen taloyhtiö, jonne pääsyvaatimuksena on vähintään 48 vuoden ikä ja aktiivinen elämänasenne. Ryhmään valikoitui mukaan teatterista kiinnostuneita asukkaista ja aiheeksi valikoitui Tšehov.

– Kyllähän herra Antonin teksteistä voi ammentaa vaikka mitä. Valitsimme näytelmäksi Kolme sisarta ja sen pohjalta on tehty erilaisia improja ja harjoituksia. Kolmessa sisaruksessahan on paljon odottelua ja päivittelyä siitä, kuinka elämä on mennyt ohitse. Ryhmäläisten omat kokemukset ovat kiinnostavasti nivoutuneet näytelmän teemoihin. Prosessi elää kuitenkin vielä, eikä lopputulosta voi määritellä. Tuomme yleisön nähtäväksi sitten työpajan päätöksenä sen hetkisen tilanteen, Kallio kuvailee.

Työpajojen lisäksi Yhteispihalla nähdään myös valmiita, tilaan sovellettuja esityksiä. Valtimonteatteri karauttaa paikalle jenkkiraudoilla ja tuo hurmaavan esityksensä Mies autossa. Minna Kivelä ja Niina Hosiaisluoma eläytyvät drag-kingeinä autoja palvovien miesten maailmaan pulisongit ja irtoparrat heiluen. Runsaasti taustavideoita sisältävästä esityksestä nähdään nyt kesäteatteriversio. Lippuja on ainakin vielä 13.6. esitykseen.

Kiertueteatteri Pensas starttaa Suomen kiertueensa esittämällä Yhteispihalla Aleksis Kiven klassikon Kihlaus 23. kesäkuuta. Lisäksi edellä mainittu Improvisaatioteatteri Pore esittää aikuisille suunnattuja koko illan improesityksiä 6.–27. kesäkuuta.

Yhteispihan ehkä kiinnostavin sarja tulee olemaan 1.-15. heinäkuuta. Vanhankaupungin ympäristössä tapahtuva Salattukauneus. Esityssarjan tyylilajia on vaikea määritellä, ehkä yllätyksellisyys ja hetkellisyys kuvaavat sitä parhaiten. Sarjan tekijöinä on esittävän taiteen III-vuosikurssin opiskelijoita, sekä erityisiä kutsuttuja taiteilijoita. Yhteispiha huipentuu iltamakarnevaaleihin heinäkuun puolenvälin tietämillä. Tuolloin leikitellään myös Arabian taidekoulujen yhteen sulauttamisella ja uudella nimellä Metropolia.

Salattukauneus-projektin tarkoituksena on antaa yllätyksellisiä lahjoja ja kokemuksia kaikille, jotka ovat kiinni Vanhankaupungin alueessa kesällä, esimerkiksi työn takia. Onhan niitäkin, joilla ei ole kesällä paikkaa minne mennä. Erilaisia happeningeja, rituaaleja ja performanceja tulee tapahtumaan vaikkapa aamun tunteina bussipysäkeillä. Kaikki on mahdollista. Iltamista on tarkoitus tehdä vapaamuotoinen karnevaali, johon joitakin Salatunkauneuden esityksiä otetaan mukaan. Tarkoitus on tehdä kemuista niin yleisöä huomioiva kuin mahdollista. Mukana tulee olemaan ainakin rituaali, jossa minusta tehdään Metropolian morsian, Kallio paljastaa.

Tiedot

Yhteispiha 2008

Monipuolinen kesäteatterifestivaali Helsingin Vanhassa kaupungissa 30.6-12.7.2008

Päätapahtumapaikkana on Vanhan kaupungin kesäteatteri meren rannassa,
osoitteessa Hämeentie 159.

Esityksiä lapsille ja aikuisille, sekä erilaisia työpajoja ja demoja