Julkaistu: 21.05.2008

Reino and the Rhinos

Englanninkielisestä nimestään huolimatta suomeksi soulia tekevä Reino and the Rhinos esiintyy esikoislevynsä Tähän tyyliin julkaisukeikalla Tavastialla kesäkuun alussa.

Reino Nordinin (s. 1983) velmut kasvot ovat jääneet useille mieleen kotimaisista elokuvista ja tv-sarjoista. Musiikkirintamalla näyttelijä on tullut tutuksi suppealle piirille lyömäsoittimien soittajana pääasiassa suomireggae -ja ska -yhtyeiden kokoonpanoissa (mm. Soul Captain Band, Kompostikopla, Jazzgangster). Musiikki ei siis ole tälle nuorelle miehelle mikään uusi aluevaltaus, mutta bändin nokkamiehenä olo on - varsinkin kun koko levy koostuu pelkästään Nordinin itsensä säveltämistä ja sanoittamista kappaleista. Huhtikuun alussa Backstage Alliance levy-yhtiön toimesta julkaistua Tähän tyyliin -levyä uskaltaa siis väittää raotukseksi Reino Nordinin maailmankuvaan.

Musiikkigenreltään Reino and the Rhinos debyytti on popahtavaa soulia, jossa varsinkin sanoitusten rytmityksessä on selkeästi kuultavissa myös reggae-piirteitä. Useista kappaleista (mm. Hunajaa ja Niin kaunis) tulee mieleen Suurlähettiläät ja Aki Sirkesalo, mutta Nordin bändeineen on silti onnistunut luomaan oman tyylinsä. Levyn markkinointislogan ”Rakkauden kesän 2008 virallinen soundtrack” on osuva. Musiikki on juurikin letkeää, vastaanhangoittelematonta ja helppoa kuunneltavaa ja rakkaus näyttäytyy sanoituksissa kaikissa aspekteissaan, kaiken kattavassa ihanuudessa sekä eron kivussa ja surussa.

Albumin sanoitukset perustuvat kevyisiin riimimäisiin tarinoihin. Kappaleissa Niin kaunis ja Lempee käväistään jo siirappipurkin suulla, mutta äkläkkyys eliminoituu Nordinin tavassa laulaa. Lauluosuudet tekevätkin levystä kaksijakoisen: Nordinin laulutyyli on jollain tapaa flegmaattinen ja laiska, joka melkein ärsyttää siihen pisteeseen asti, että on vaikea uskoa miehen puheita. Tämä korostuu kulutusjuhlaa kritisoivassa Ylellistä elämää ja elämänuskoa valavassa Toivoo -biiseissä. Ja toisaalta taas juuri tuo tulkinta puhaltaa rakkaus-teemaiset laulut henkiin. Albumin päätöskappaleessa Niin monta iltaa…tuntuvat kaikki osat loksahtelevan paikoilleen: koukukas ja taidolla soitettu melodia sekä tunteisiin vetoava sanoitus, jossa Nordinin sinänsä väritön ääni onnistuu koskettamaan.

Reino and the Rhinos muusikot ovat useissa, varsinkin reggaepiirien eri yhtyeissä soittavia tai soittaneita ammattilaisia. He ovat tuttuja aikaisemmin mainittujen Kompostikoplan ja Soul Captain Bandin rivistöjen lisäksi mm. Jukka Poika ja Jenkkarekan, Pelle Miljoonan ja jopa Paukkumaissin jäsenistöistä. Kitaristit Seppo Salmi ja Boris Nordin-Oroza, basisti Kari Hulkkonen, kosketinsoittaja Kim Rantala ja rumpali Joakim Bachman tulkitsevat taidolla Nordinin sävellyksiä ja luovat musiikillisesti varman pohjan, jolla solistin on hyvä irrotella. Levyllä tätä ei kuulu liikoja, mutta live-tilanteessa odotukset ovat korkealla.

Viime huhtikuussa järjestetyillä Funky Elephant -festivaaleilla Semifinal pullisteli ennen Reino and the Rhinosin keikkaa niin, että sisääntulo tai ulospääsy oli käytännössä mahdotonta. Monelta halukkaalta taisi jäädä keikka kokematta, mutta nyt siihen on uusi mahdollisuus laajemmassa tilassa bändin vallatessa Tavastian 5.6. Keikalle ennakkolipun ostaneista ensimmäiset 200 henkilöä saavat lunastaa illan aikana singlen, jossa on uusi versio biisistä Ylellistä elämää sekä ennen julkaisematon ekstrakappale.

Tiedot

Reino and the Rhinos

Levynjulkaisukeikka Tavastialla 5.6.2008

Reino and the Rhinos:
Tähän tyyliin (Backstage Alliance)