Julkaistu: 08.05.2008

Mevoth

Koreografi Petri Kekonin Kaapelitehtaan Pannuhallissa 16.5. ensi-iltansa saavan uutuusteoksen MEVOTH nimi kätkee sisäänsä ajankohtaisen kysymyksen.

- Miksi Emme Voi Olla Tässä Hetkessä? tuli minulle hetken oivalluksena noin vuosi sitten. Se on paitsi kysymys, myös väite ihmiskunnan tilasta. Siitä, kuinka meidän ihmisten on vaikea rauhoittua, kertoo Petri Kekoni.

Ajatuksen ytimeen Kekoni pyrkii lähestymällä sitä ääripäistä kohti keskustaa. Liikkeellisesti ääripäät ovat kuuden tanssijan vauhdikas, iso pyörre, jossa katsoja näkee paljon liikettä samaan aikaan. Toinen ääripää on intiimi solistinen liike. Näistä löytyvät niin hetkessä oleminen, tai siitä pakeneminen. Hiljaisuus ja pysähtyminen ankkuroivat tuulispäänä pyörivän vauhdin tähän hetkeen.

- Lähden ikään kuin narun kahdesta päästä liikkeelle, uskon, että totuus majailee jossain keskellä.

Yleisö seuraa pyörremyrskyä tanssijoiden ympärillä, neljästä suunnasta. Vaikka yleisö ei varsinaisesti osallistukaan tanssiin, on kokemus tanssijoiden kanssa näyttämöllä olosta yhteinen.

- Teos pyörii ainakin neljään suuntaan, jolloin joka puolella katsomoa katsojat näkevät yhdenvertaisen esityksen. Pyörivyys ei ole tanssijan liikkeessä, vaan tanssijoiden suhteessa ja tilassa liikkuvassa liikkeessä.

Teoksen juurevaksi ankkuriksi ja hetken hiljaisuuden saavuttajaksi on valikoitunut tanssija Maija Kiviluoto. Hiukan ennen harjoitusten alkamista Kekoni sai kuulla Kiviluodon olevan raskaana. Niinpä koreografi ei voinut antaa Kiviluodolle hänelle alun perin suunnittelemaansa rankkaa osaa.

- Tanssijan luonnollisen tilan kautta teoksessa nähdään nyt odottavan naisen tanssi, joka katkaisee kaaoksen ja tuo teokseen aivan uudentyyppistä liikettä. Vastakohta on raju, se seisauttaa, toteaa Kekoni, joka samalla tunnustautuu kauneuteen pyrkiväksi esteetikoksi.

Kekoni on nelikymppinen tanssitaiteilija, joka on valmistunut Teatterikorkeakoulusta koreografiksi vuonna 1997. Hän on vuosittain uusia teoksia synnyttävä koreografi, jonka edellinen teos oli neljän tanssijan tulkitsema Absoluutti(2007). Hän on myös luonut liikettä musikaaleihin ja oopperalle.

Kekoni hyppäsi teokseen tanssijaksi kesken harjoituskauden, kun yksi tanssijoista vetäytyi projektista. Nyt koreografi koettaa nähdä teoksensa yhtä aikaa objektiivisesti ulkopuolelta ja subjektiivisesti sisäpuolelta. Muut tanssijat ovat Andrius Katinas, Sara Kovamäki, Tanja Kuisma sekä Terhi Vaimala. Kaikkien kanssa Kekoni on tehnyt töitä aikaisemminkin ja he muodostavat viime vuonna perustetun Petri Kekoni Companyn. Näin hän mielestään pääsee parhaiten jatkamaan tanssijoiden kanssa sitä, mihin edellisessä teoksessa jäi.

Musiikki on Kekonin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Iiro Ollilan säveltämää. Tärkeässä osassa on myös valosuunnittelija Matti Jykylä, joka luo suureen tilaan valoisia hetkiä. Pukusuunnittelusta vastaa Joanna Weckman.

Tiedot

Mevoth

Koreografia ja konsepti: Petri Kekoni
Sävellys: Iiro Ollila
Valosuunnittelu: Matti Jykylä
Tanssi: Andrius Katinas, Petri Kekoni, Maija Kiviluoto, Sara Kovamäki, Tanja Kuisma, Terhi Vaimala
Pukusuunnittelu: Joanna Weckman

Valokuvaus ja graafinen suunnittelu: Kirsi Saarhelo

Ensi-ilta 16.5.2008 klo 19.00 Kaapelitehtaan Pannuhallissa

Muut esitykset 17., 20., 22., 23., 24.5. klo 19.00 ja 25.5. klo 15.00

Liput 15 / 8 euroa