Julkaistu: 29.05.2008

Les Lumières 2008

Valistusajan kulttuurifestivaali suomalaisen kosmopoliitin, Gustaf Mauritz Armfeltin jalanjäljillä.

Kosmopoliitti ja upseeri, Kustaa III:n neuvonantaja ja Aleksanteri I:n suosikki, diplomaatti Gustaf Mauritz Armfelt oli myös merkittävä kulttuurimies. Kansainvälisiä suhteita neuvotellut hovimies ja joukkojensa edessä antaumuksella taistellut kenraali Armfelt osallistui myös Kustaa III:n Italian ja Ranskan matkalle 1783–1784. Seurue vieraili Euroopan hoveissa – Roomassa, Napolissa ja Pariisissa – osallistuen lukuisiin teatteri- ja oopperaesityksiin. Matkan myötä epäluottamus kuninkaaseen kasvoi, mutta kulttuurimatka tuotti myös tulosta, joista yksi on Ruotsin Akatemian perustaminen. Armfelt puolestaan ansioitui Ruotsin Akatemian jäsenä ja Kuninkaallisten teattereiden johtajana.

Korkeakulttuuria ja taidetta rakastavan kuninkaan hovissa viihtyivät monet nuoret eurooppalaiset muusikot ja säveltäjät. Eräs näistä oli saksalaissyntyinen Joseph Martin Kraus. Nuorukainen tavoitteli läpimurtoa kolme köyhää vuotta ennen kuin onnistui saavuttamaan kuninkaan huomion. Kapellimestari sai arvostuksen lisäksi kuninkaan ”stipendin”, jonka turvin hän kiersi vuosia Euroopan musiikkimaailmassa johtavien säveltäjien opisssa. Palatessaan Ruotsin hoviin hänestä kehkeytyi kustavilaisen musiikin johtohahmo.

Krausin musiikkia kuullaan festivaalin avajaissunnuntaina, jolloin pääosassa on Kuningas Kustaa III:n hovin musiikki. Valkoisessa salissa kuullaan Krausin Sinfonia Cis sekä aarioita sopraano Tuuli Lindebergin tulkitsemana. Lisäksi Kuudennen kerroksen orkesteri esittää Francesco Uttinin musiikkia baletista Thétis ja Pelee. Muun muassa Marc Antoine Charpentierin musiikkia kuullaan puolestaan perjantaina Ritarihuoneella, otsikolla Sceaux’n Linnan Yöt.

Lauantai on perinteisesti juhlapäivä, jolloin historia puhkeaa loistoonsa Helsingin ydinkeskustassa.
Wanhaa waruswäkeä eri puolilta Suomea, muusikoita sekä 1700-luvun helsinkiläisiä kaupunginmuseosta kulkee jälleen Sofiankadun ja Kauppatorin tienoilla. Suomenlinnan Kustaanmiekassa on jo perinteeksi muodostunut Paroni Lejonspårin Pique-Nique, jonka ohjelmassa on tällä kertaa filosofiaa ja oopperamusiikkia Armfeltin ja Kustaa III:nnen Pariisin matkalta 1784 sekä Tukholman hovista. Piknikille voi matkustaa myös vanhalla purjealuksella Kauppatorilta.

Piknikillä näyttelijät Sixten Lundberg ja Timo Torikka lukevat otteita kuninkaan ja Armfeltin kirjeenvaihdosta ja Armfeltin matkapäiväkirjasta. Lisäksi ohjelmassa on filosofi ja runoilija Johann Kellgrenin ajatuksia ja kohtauksia Beaumarchais’n näytelmästä Tarare. Suomenlinnan piknikin tarjoillaan myös musiikkia mm. Grétryn oopperasta l´Amant Jaloux, Salierin oopperasta Danaïdes sekä Naumannin oopperasta Gustaw Wasa, jonka libreton Kellgren on riimitellyt Kustaa III tekstin pohjalta. Orkesterin konserttimestarina on Maria Lindal Tukholman barokkiorkesterista sekä solisteina sopraano Meri Siirala, tenori Charles Barbier ja basso Niklas Spångberg. Ilta jatkuu kustavilaisessa hengessä konsertilla ja assembléetanssiaisilla.

1700-luku on elävästi läsnä monissa tilaisuuksissa. Kaupunginmuseossa on näyttely 1700-luvun Helsingistä ja Sederholmin talon kahvilassa on pitkin viikkoa tapahtumia. Musiikkiesitysten ohella luvassa on tanssinopetusta, korttipelejä ja tapahtuman hengen mukaan 1700-luvun kahvipöytä. Eikä festivaali unohda niitä perheen pienimpiäkään: sunnuntaina tanssitetaan vielä pieniä prinsessoja ja prinssejä.

Tiedot

Les Lumières 2008

Valistusajan kulttuurifestivaali
8.-15.6.2008

Ohjelma sekä lisätiedot tilaisuuksista
www.lumieres.fi