Julkaistu: 22.05.2008

Kaktus 2008

Uutta tanssia näyttämölle tuova Kaktus-festivaali täyttää Kaapelitehtaan Pannuhallin kymmenenä päivänä kesäkuun alussa.

Festivaalilla nähdään peräti kolme kantaesitystä. Tapahtuman järjestävä Gruppen Fyra -ryhmä tuo ensiesitykseen kaksi uutta teosta, kolmas ensi-ilta on Kuopiosta vierailevan tanssiryhmä Minimin. Teatterikorkeakoulun TADaC -tanssiryhmä päättää kevään kiertueensa Pannuhalliin ja tuo muassaan London Contemporary Dance Schoolin valmistuneista tanssijoista muodostetun ryhmän nimeltä EDge. Lisäksi Pohjois-Karjalan Ammattiopiston tanssijat esiintyvät omalla teoksellaan.

Enough said on vielä Teatterikorkeakoulussa opiskelevan Katja Maria Taavitsaisen uusi teos Gruppen Fyralle. Ryhmän taiteellinen johtaja Jenni Nikolajeff on kantaesityksestä innoissaan.

– Tämä on meidän ensimmäinen kunnon ryhmäteos, tanssijoita on seitsemän. Teos käsittelee ihmisten kohtaamista ja koskettamista. Tunnelma nousee iholle, mukana on raakuutta ja herkkyyttä, jota korostaa Los Fuegosin livemusiikki. Tämä ei varmasti ole tyypillinen Gruppen Fyra -teos, koska perustuu liikkeeseen. Tanssissa on paljon parikontaktia, hiukan Kenneth Kvarnströmin tyyliin, Nikolajeff hehkuttaa.

Teoksessa tanssivat Jenni Nikolajeff, Tommi Haapaniemi, Pia Tavela, Kaisu Hölttä sekä vierailijat Lotta Maunula, Ahto Koskitalo ja Jarkko Mandelin.

Myös Virpi Juntin Jenni Nikolajeffille luoma uusi soolo Accumulator on liikepainotteinen, fyysinen teos, johon Nikolajeff päättää valtion puolivuotisen taiteilija-apurahakautensa.

– Tanssija varaa itseensä liikkeitä, ainakin minä olen todellinen lataaja ja varaaja, siitä nimi ja teoksen teema, Nikolajeff kertoo.

Nina Hyvärisen Matsuri nähtiin jo kaksi vuotta sitten Kaktus-festivaaleilla, nyt Hyvärinen työstää siitä uuden, entistä rosoisemman version Matsuri II.

– Tähän Nina on halunnut rikkoa japanilaista traditioita, ja näyttää, ettei kaikki ole Japanissakaan niin pyhää, kuin miltä ensin näyttää. Tavallaan nyt nähtävä teos on kokonaan uusi, tällä kertaa naiset vedättävät miestä eikä toisinpäin, kuten ensimmäisessä versiossa.

Tanssiryhmä Minimin uutuus Manners of Success kertoo, kuinka käytöstavoilla saa menestystä. Näyttämöllä sukkuloivat Antti Lahti ja Tuomas Juntunen, jotka ovat myös luoneet koreografian. Musiikista vastaa Aavikko-yhtyeen Tomi Kosonen, Tommi Kainulainen on ohjannut teoksen.

– Odotettavissa on humoristinen pienoistanssinäytelmä. Juuri muuta en voi siitä paljastaa, sanoo Minimin taiteellinen johtaja Antti Lahti. Toinen Minimin festivaalilla esittämä teos on Riikka Puumalaisen ja Petteri Mårdin katutanssiesitys Pohjan Blondi.

Mielenkiintoinen ulkomainen vieras EDge tulee the Placesta Lontoosta. Ryhmä on koottu London Contemporary Dance Schoolin vastavalmistuneista tanssijoista. Sen ohjelmisto koostuu Retina Dance Companyn taiteellisen johtajan Filip van Huffelin sekä London Contemporary Dance Theatressa aikaisemmin tanssineen koreografi Jonathan Lunnin teoksista. Lisäksi mukana on lyhyitä teoksia Lontoon nousevilta nuorilta koreografeilta.

Teatterikorkeakoulun TADaC esittää festivaalilla Jenni Kivelän Sadepäivän askartelukirjan sekä Maria Saivosalmen ja Andrius Katinaksen teoksen Farewell Anna Karenina. Myös Pohjois-Karjalan Ammattiopiston tanssijat esiintyvät festivaalilla, sekä vastikään Zodiakissa ensi-illan saanut Jonna Eiskonen sooloteoksellaan Punainen poni-vauhdilla Chigagoon.

Tiedot

Kaktus-nykytanssifestivaali

4. kerran Kaapelitehtaan
Pannuhallissa 1.-10.6.2008

Lisätiedot: www.gruppenfyra.com/
www.tanssiareena.fi/

Ohjelma-aikataulu:
1.6.-2.6. TaDAC, Edge ja Gruppen Fyra
3.6.-5.6. Jonna Eiskonen ja Gruppen Fyra
7.6. Tanssiteatteri Minimi ja Gruppen Fyra
8.6. Tanssiteatteri Minimi ja Gruppen Fyra
9.6. TaDAC, Gruppen Fyra ja Martina La Ragione&Simone Alberti, Pohjois-Karjalan ammattiopisto/Outokumpu
10.6. Gruppen Fyra ja Martina La Ragione&Simone Alberti, Pohjois-Karjalan ammattiopisto/Outokumpu

Kaikki esityksen klo 19.00