Julkaistu: 07.05.2008

Disco Ensemble

Maailmalla komeasti noteerattu, kotimaassa hehkutettu Disco Ensemble palaa kuulijoiden äänentoistolaitteisiin kolmannen levynsä ”Magic Recoveries” myötä. Musiikkilinjaansa kevyen raikkaasti muokanneella yhtyeellä on tiedossa hektinen keikkakesä niin kotikulmilla kuin maan rajojen ulkopuolella.

Alun perin porilainen, sittemmin helsinkiläistynyt Disco Ensemble teki ärhäkän läpimurron toisen albuminsa First Aid Kit (Fullsteam Records, 2005) puitteissa. Niin kriitikot kuin kansa haltioituivat räväkästä energiasta, joka pursuili levyltä entistä ehompana ja kehittyneempänä sitten vuoden 2003 debyyttilevyn, joka kantoi nimeä Viper Ethics. Loistokkaasti menestyneen levyn jälkeen itse kullakin bändillä on korkeat paineet seuraavan tuotannon suhteen, varsinkin kun yleisö on vielä suhteellisen marginaalia ja vaativaista. Näin myös Disco Ensemblen kohdalla. Bändi ei kuitenkaan antanut odotuttaa turhaan kolmea vuotta uuden materiaalin suhteen – uutukainen Magic Recoveries avautuu hitaasti, mutta palkitsee sinnikkään kuuntelijan.

First Aid Kitin suosion siivittämästä, myös muualle maailmaan suuntautuneesta kiertuepyörteestä toivuttuaan Disco Ensemble työsti uutta materiaalia reilun vuoden ajan ennen siirtymistä studioon. Arvostetun tuottajan Pelle Gunnerfeldtin (mm. The Hives) kaitsemiin äänityssessioihin Tanskan ja Ruotsin puolelle yhtye saapui noin parinkymmenen kappaleen voimin. Valmiille levylle biisejä valikoitui lopulta 13 raitaa.

Magic Recoveries -kiekon myötä Disco Ensemblen musiikkityylin kuvailu osoittautuu entistä haastavammaksi. Punkrockia, emoa, progea, modernia punkkia? Näitä kaikkia piirteitä löytyy kyllä, mutta lisäksi pienemmällä aggressioliekillä roihutettua kaunismelodista indierockia, kuten esimerkiksi Arsonists vs. Firemen tai Beacon todistavat. Miikka Koiviston ärjyntä räväyttää levyn nimikappaleessa kuonat kuulijan korvista, mutta ei vielä täysin vakuuta. Ensimmäisen sinkkulohkaisun, Bad Luck Charmin elektrovaikutteet yllättävät positiivisella tavalla ja jalkaa vipattaa. Ehdottoman sopivaa musiikkia itsesoimauspäiviin, mutta myös tanssilattialle.

Jussi Ylikosken vängät kikkailut kitaran kanssa ovat antoisia ja taidokas soitto sykähdyttää läpi levyn, varsinkin kappaleissa Headphones, Beacon ja Lightweight Giants. Sanoitukset ovat kautta linjan maskuliinista ja synkkyyteen taipuvaa maailman havainnointia. Energiatasot levyllä on sen verta huikeat, että rypemis- tai melankoliareaktiota ei kuitenkaan synny, turhaumat vuodatetaan räimeen avulla ränniin.

Vaikka pitkäsoitolle on närpitty aineksia useammasta suunnasta, eikä varsinaista yhtä kantavaa teemaa ole, silti kokonaisuus pysyy hallussa. Tämä johtunee vahvasta rytmityksen tajusta, jolla kappaleet on järjestetty levylle. Tuntuu, että Magic Recoveries on elävä osoitus taiteen kirjoittamattomasta säännöstä: kun teoria ja perusta ovat hallussa ja omat taidot ymmärretty, voi alkaa soveltaa ja luomaan jotain omakohtaista sekä tuoretta.

Tämän kevään ja kesän Disco Ensemble -kvartetin kotina toimii kiertuebussi. Bändi on parhaillaan soittamassa Keski-Euroopan lavoilla, mutta toukokuun aikana luvassa on useita keikkoja kotimaan kamaralla. Japaniin suuntautuvan pikapyrähdyksen jälkeen kesä jatkuu isoja festivaaleja soittaessa. Mm. Rock Am Ringin sekä Hultsfredin lisäksi Provinssirockilla ja Ruisrockilla on kunnia kuuluttaa yhtye esiintymislavalleen. Puheet Disco Ensemblen vyöryvästä maailmanvalloituksesta ovat ehkä vielä hieman liioittelua, mutta suuremmista ympyröistä kielii fakta, että bändi on valittu ensimmäisenä suomalaisena bändinä Pohjois-Amerikassa heinäkuussa toteutuvalle Warped Tourille.

Tiedot

Disco Ensemble

Nosturissa 18.5.2008
Tavastialla 21.5.2008

Disco Ensemble: Magic Recoveries (Fullsteam/Vertigo)

www.discoensemble.com