Julkaistu: 03.04.2008

Ruutia!-festivaali 2008

Tanssifestivaali Ruutia! tuo jälleen värikkäitä tanssiteoksia Kaapelitehtaalle. Festivaalin avaa kotimainen ensi-iltateos, Pieni Merenneito, joka kerrotaan nyt tanssin ja nukketeatterin keinoin.

Pitkän linjan nukketeatteriohjaaja Bojan Baric tuo perinteisen satuklassikon kerrontaan uusia ulottuvuuksia.
– Andersenin Merenneidon tarinassa sankaritar ilmaisee itseään, kommunikoi ja kertoo tapahtumia ihmisille tanssimalla, sillä hänellä ei ole näiden kanssa yhteistä kieltä - tai kieltä ollenkaan. Tanssiteatteri sopii luontevasti tähän yhteyteen ja nukketeatteri puolestaan antaa tilaa mielikuvitukselle, kertoo Baric.

Tanssin ja nukketeatterin keinot antavat vapautta teosmaailman luomiseen. Nukketeatterilla pystytään toteuttamaan mikä tahansa ympäristö tai tapahtuma ilman perinteisiä näyttelijän rajoitteita. Nukke- ja tanssiteatterin lisäksi tehokeinona esityksessä on käytetty hyväksi ns. mustaa teatteria.

– Näitä kaikkia yhdistämällä voidaan esittää fantasiaa ja sadun maailmaa vapaasti ja monipuolisesti. Sekä tanssijoiden että varsinkin nukkien avulla pystytään ilmaisemaan ja vapauttamaan hahmot konkreettisesti vedenalaisessa maailmassa maan painovoimasta.

Baric kiittelee yhteistyötään koreografi Heidi Masalinin kanssa.
– Koreografin osuus tässä esityksessä on ollut huomattavan monipuolinen. Koreografilta tuli myös nukkien liikkeisiin monta hyvää ideaa ja ehdotusta, mikä aina ilahduttaa ohjaajaa.

Bojan Baricin mukaan satuklassikon vahvuutena on sen yleismaailmallinen, aina ajankohtainen sanoma.
– Andersenin satu on monitasoinen, ja tämän tarinan tulkinta painottaa yksilön rohkeutta astua omasta maailmasta toisenlaiseen ja hyvin erilaiseen maailmaan. Rohkeasti ja innokkaasti merenneito seuraa omaa polkuaan kohti oma kohtaloaan. Tämä on, ja tulee aina olemaan ajankohtainen asia – rohkeus astua uuteen ja olla uskollinen omille ajatuksilleen.

Tanssiteatteri HurjaRuuthin järjestämä lasten ja nuorten tanssifestivaalia tuo tänä keväänä esityksiä Ranskasta, Italiasta, Itävallasta ja Tšekeistä. Ensimmäistä kertaa Suomessa vierailee mm. maailmalla mainetta niittänyt koreografi-tanssija Nathalie Pernette, jonka tanssiryhmän esitys lienee festivaalin kohokohtia. Ranskalaisryhmän kolmiosaisessa Les Naufragées -esityksessä nähdään nimittäin kolmen tanssijan kanssa 50 elävää hiirtä. Esitys ei kuulemma sovi herkkähermoisille, mutta käy siitä huolimatta yli 3-vuotiaille…

Yli 2-vuotiaille suositellaan itävaltalaisen tanssiteatteri Dschungelin Yllätystä, joka nimensä mukaisesti johdattelee yllätysten ihmeelliseen maailmaan. Perheen pienille tanssinharrastajille, eli yli 3-vuotiaille on tarjolla myös tsekkiläinen Polaris-esitys. Jan Beneš-McGadien ja Vojta Švejdan esityksessä pohditaan yksinäisyyttä, ystävyyttä ja loputtomalta tuntuvaa odottelua. Näyttelijöiden tyyli perustuu herkkään ja täsmälliseen ilmaisuun, joka syntyy fyysisestä liikkumattomuudesta ja odottamattomasta liikkeestä.

Yli 6-vuotiaille on puolestaan suunnattu italialaisen tanssiryhmän, Compagnia Abbondanza/Bertonin Lapsuustarina. Esitys kertoo tanssiteatterin keinoin lapsista, jotka ovat kokeneet vaikeuksia. Lapsuustarinaa on esitetty ympäri maailmaa yli 300 kertaa, ja se nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tiedot

Ruutia! 2008

PIENI MERENNEITO
ENSI-ILTA 13.4.2008 klo 15.
Ruutia!-tanssifestivaalilla

OHJAUS Bojan Baric
KOREOGRAFIA Heidi Masalin
PUKUSUUNNITTELU JA LAVASTUS Kirsi Manninen
VALOSUUNNITTELU Riku Virtanen
MUSIIKKI Bojan Baric
ESIINTYJÄT Satu Rekola, Satu Paavola, Antti Silvennoinen, Sakari Männistö, Anna Pelkonen, Anna Sucksdorff, Milja Leppänen
ESITYKSET Hurjaruuthin näyttämöllä:
13.4. klo 15 (ensi-ilta), ti 15.4. klo 10, ke 23.4. klo 10, to 24.4. klo 10, la 26.4. klo 15, la 3.5. klo 15.
Esitystä suositellaan yli 3-vuotiaille.

Tanssiteatteri Dschungel (Itävalta):
Yllätys (Überraschung)
Yli 2–vuotiaille. Kesto 45 min.
Esitykset ke 16.4. klo 10 ja to 17.4. klo 10
Hurjaruuthin näyttämö

Compagnia Abbondanza/Bertoni (Italia):
Lapsuustarina (Romanzo D'infanzia)
Yli 6–vuotiaille. Kesto 55 min.
Esitykset pe 18.4. klo 10 ja la 19.4. klo 15
Hurjaruuthin näyttämö

Compagnie Nathalie Pernette (Ranska):
Les Naufragées: Animale, Pédigree ja Les Passage
Suositellaan yli 3-vuotiaille. Kesto yhteensä 1 h 30 min.
Esitykset la 19.4. klo 19 ja su 20.4. klo 15
Turbiinisali

Jan Beneš-McGadie & Vojta Švejda (Tšekki):
Polaris
Yli 3-vuotiaille. Kesto 50 min.
Esitykset ti 15.4. ja ke 16.4. klo 11
Turbiinisali

Liput kaikkiin esityksiin 9 €. Lippuvaraukset ja tiedustelut Hurjaruuthista, puh. 09 565 7250
(ma-pe klo 10-16). Viikonloppunäytöksiin lippuja myös Lippupalvelusta.