Julkaistu: 02.04.2008

no-no

Koreografi Kenneth Kvarnström tekee näyttävän paluun Kaupunginteatterin näyttämölle. Vielä 12 vuoden jälkeen no-no säväyttää ja ravistelee.

Koreografi Kenneth Kvarnström piti 90-luvulla helsinkiläisen nuoren kulttuuriyleisön otteessaan. Hänen ensi-iltansa Kaupunginteatterin Elsassa olivat aina tapauksia, joita odotettiin ja joista puhuttiin. Vihdoinkin Helsinki Dance Company tuo yhden Kenneth Kvarnströmin teoksista uuteen ensi-iltaan: vuonna 1996 kantaesitetty no-no on jo nimetty nykytanssin klassikoksi, eikä ansiotta. Koreografi itse pitää tätä tuotantonsa keskeisimpänä teoksena ja ainoana, jonka pariin hän halusi vielä palata uudelleen. Teos oli Tanssiryhmän tuoreen johtajan kauden avausteos.

Tukholman Dansens Husia viimeiset neljä vuotta johtanut Kvarnström on jälleen antanut pikkusormensa tanssin tekemisellä. no-no on onnistunut come-back pitkän linjan ammattilaiselta. Vauhtia riittää ensi-illan jälkeenkin: hän valmistelee jo uutta teosta Göteborgin oopperan kolmen koreografin iltaan – aiheena Ravelin Boléro – sekä toimii Helsingin Juhlaviikkojen vuoden 2008 tanssiohjelmiston taiteellisena neuvonantajana.

Kvarnströmille tuttu sensuelli liike alkaa no-nossa hitaan pehmeänä, herkästi soljuvana, se virtaa pysähtymättä, keinuu, pyörii ja vie unenomaisesti, pakottomasti eteenpäin. Vähitellen, varkain, tanssi saa yhä enemmän voimaa, fyysisyyttä ja tempo nousee rytmin kiihtyessä. Tanssi kulkee intensiivisesti kohti huikeaa finaalia, jossa jokainen tanssija antaa kaikkensa juuri tälle hetkelle. Fyysisessä, vahvassa loppukohtauksessa ryhmä tanssii yhtenä, saumattomasti, kuin olisi lukittu samaan liikkeeseen. Teoksen intensiteettiin tuo osansa sen komea äänimaailma. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan musiikki tuo teokseen mystiikkaa ja antaa kieltämättä jopa uskonnollisia vivahteita muuten abstraktiin.

Uudessa versiossa tanssivat kaikki ryhmän kymmenen tanssijaa aikaisemman seitsemän tanssijan sijasta. Ryhmää ovat vaivanneet sairastelemiset ja ensi-iltaan mentiin pienen paineen alla – vasta edellisenä lauantaina koko ryhmä oli ensimmäistä kertaa yhdessä harjoituksissa. Tämä valitettavasti jonkun verran näkyi ensi-illassa, sillä Kvarnströmin teoksille ominainen ryhmäkohtausten tarkasti viimeistelty, loppuun asti hiottu ja kerrattu yhteinen liike jäi paikoin puuttumaan. Se ei kuitenkaan olennaisesti haitannut no-non onnistumista, ja esityskauden jatkuessa pieni takkuilu tulee eittämättä korjaantumaan. Toisaalta upeassa finaalissa tanssiryhmä tanssi juuri niin täsmällisesti kuin Kvarnströmin teoksissa pitääkin.

Vaikka teoksen näyttämökuva on riisuttu, on se tanssillisesti kiihkeän runsas, yltäkylläinen. Jopa niin runsas, että kaikkea näyttämöllä tapahtuvaa on melkein vaikea seurata. Rinta rinnan näyttämöllä tanssitaan soolona, duettona tai pienessä ryhmässä. Teoksen sisällä kasvaa pienoistarinoita, joille sävyjä ja tulkintoja antaa oivallisesti valittu musiikki. Liike jatkuu ja kertautuu tanssijalta ja parilta toiselle. Kovatasoinen tanssiryhmä työskentelee kokonaisuudessaan komeasti, ja ensi-illassa Pienellä näyttämöllä nähtiin monta herkän vahvaa suoritusta. Teoksen uudessa versiossa tanssivat Sofia Hilli, Mikko Lampinen, Jenni-Elina Lehto, Kai Lähdesmäki, Heidi Naakka, Unto Nuora, Mikko Paloniemi, Valtteri Raekallio, Maria Saivosalmi ja Inka Tiitinen, joista Nuora ja Lähdesmäki olivat mukana myös teoksen kantaesityksessä.

On selvää, että 12 vuoden jälkeen ei voi muistaa kaikkea, mitä jossain yksittäisessä tanssiteoksessa ammoin tapahtui, vaikka teos olisikin jättänyt jälkeensä tunnemuistoja. Silti on hätkähdyttävää, miten jotkut no-non kohtaukset ja liikesarjat ovat jääneet mieliin niin voimakkaina, että ne palautuvat mieleen kuin olisi nähnyt teoksen vasta hetki sitten. Tällä pohjustuksella on ilo jäädä odottamaan uusia Kvarnströmin teoksia, joita toivottavasti tullaan näkemään myös Helsingissä.

Kenneth Kvarnström on saanut tanssikoulutuksensa Ruotsissa, ja hän on toiminut koreografina vuodesta 1987, jolloin hän perusti oman ryhmänsä K. Kvarnström & Co sekä tuotantoyhtiön K2 Dansproduktion. Ryhmä on ollut kiertueella ympäri maailmaa ja tehnyt tilaustöitä mm. Cullbergbaletille, Ruotsin Kuninkaalliselle baletille ja Suomen Kansallisbaletille. Hän on työskennellyt apulaisprofessorina Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitoksella ja Kaupunginteatterin Tanssiryhmän johtajana 1996–98.

Tiedot

no-no

2.4. 2008 alkaen
Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)

Ideointi ja koreografia: Kenneth Kvarnström
Lavastus ja valosuunnittelu: Jens Sethzman
Puvut: Sari Salmela
Äänisuunnittelu: Jyrki Sandell
Tanssijat: Sofia Hilli, Mikko Lampinen, Jenni-Elina Lehto, Kai Lähdesmäki, Heidi Naakka, Unto Nuora, Mikko Paloniemi, Valtteri Raekallio, Maria Saivosalmi, Inka Tiitinen
Kesto: 1 h 10 min
Musiikki: S.M. Keyrouz, Cheikh A. Abdessamad, H. Aïchi, Muslimgauze, Aphex Twin, Dead Can Dance, J. Sandell.
Liput: 24 e
Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, puh. (09) 394 022, Ensi Linja 2, ma - pe klo 9 -18, Eläintarhantie 5, la klo 12 - 18, Eerikinkatu 2 puh. (09) 696 27 033, ma - pe klo 9- 19, la klo 12 - 19, ja Lippupiste joka päivä klo 7-22 puh. 0600 900 900 (1,50 e/min +pvm)