Julkaistu: 17.04.2008

Connective patterns & Rush man waiting mind

Nuoren polven koreografit Sari Palmgren ja Virva Talonen tutkivat arjen tilanteita yhteisillassaan Zodiakissa.

Koreografi Sari Palmgren tutkii tanssijan arjen samankaltaisuutta Suomessa ja Aasiassa. Kokemuksista on syntynyt tanssia, liikettä ja videota yhdistävä Connective patterns.

– Tutkin teoksessani, kuinka kaikki on yhteydessä toisiinsa kehämäisesti, kertoo Sari Palmgren. Hän pohtii ihmisten jokapäiväistä toimintaa systeemiajattelun avulla.

Dokumentinomaista videota varten Palmgren matkasi yhdessä videokuvaaja Päivi Kettusen kanssa Thaimaan Bangkokiin ja Filippiinien Manilaan kuvaamaan paikallisia tanssijoita. Videolla nähtävät tanssijat ovat Sirithorn Srichalakom Thaimaassa sekä Maria Donna Grey Miranda Filippiineillä. Video kuvaa heidän arkipäiväänsä kotona, kaupungissa ja harjoitussalissa. Palmgren taas tulkitsee omaa arkeaan näyttämöllä.

– Minulle oli yllätys, kuinka samalla lailla ajattelemme tanssista, vaikka asumme eri puolilla maailmaa. Jokainen meistä imee virikkeitä omasta kulttuuristamme, mutta tulos ei silti ole kansantanssia.

Esityksen kuluessa nähtävä video ei ole projisointi, vaan luo toisia tiloja teokseen. Video ja elävä tanssija näkyvät näyttämöllä samaan aikaan, mutta tanssiva koreografi ei ole siitä huolissaan.

– Toivon, että hämmennän katselua, ja välillä voin jäädä videolle kakkoseksikin.

Työryhmän yhteisesti leikkaamasta videosta päävastuun on saanut teoksen valotkin suunnitellut William Iles. Tunnelmaa luovaa musiikkia soittaa nauhalla ja livenä Rinneradiosta tuttu Tuomas Norvio.

Kahden teoksen illan Palmgrenin kanssa jakaa Virva Talonen teoksellaan Rush man waiting mind –ajankäyttöopas vasta-alkajille. Talonen käsittelee nykypäivän ihmiselle tuttua kiirettä ja sen vastakohtana kiireettömyyttä. Talonen puhuu välitilasta, jolloin aikaa on joko liian vähän tai liikaa. Esimerkiksi kiireisessä välitilassa voi olla hirveä kiire muka johonkin tärkeämpään paikkaan.

– Yleisö tulee näkemään tilanteen, joka on kokonaan välitilaa. Välitila tarkoittaa aikaa, joka on meille ikään kuin toisarvoista. Aikaa on liian vähän tai liikaa, kuten bussissa tai vaikka lääkärissä. Se on odottamista, mutta paljon muutakin.

Teos on tehty vakavalla mielellä, muttei synkkäotsaisesti. Tanssijat Sofia Karlsson, Esete Sutinen ja Vera Tegelman tulkitsevat kehollisia tapahtumia mm. kahvitauolla. Kahvinkeittimen lisäksi visualisoinnista vastaava Matti Jykylä tuo näyttämöllä ainakin polkupyörän. Teoksen musiikkina soi Lou Reed.

Talonen on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005. Hänen edellinen oma koreografiansa oli Second Hand Shop –toisen käden kauppa vuonna 2006.

Tiedot

Sari Palmgren: Connective patterns

KOREOGRAFIA JA TANSSI Sari Palmgren
KUVAAJA Päivi Kettunen
VALO- JA VIDEOSUUNNITTELU William Iles
ÄÄNISUUNNITTELU Tuomas Norvio
TANSSIJAT VIDEOLLA Sirithorn Srichalakom (Thaimaa), Maria Donna Grey Miranda (Filippiinit)

Virva Talonen: Rush man waiting mind

KOREOGRAFIA Virva Talonen
VISUALISOINTI Matti Jykylä
MUSIIKKI Lou Reed
ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Kujala
TANSSI Sofia Karlsson, Esete Sutinen, Vera Tegelman

ENSI-ILTA 25.4.2008 klo 19 Zodiak

MUUT ESITYKSET
27.4.2008 klo 15
28.4.2008 klo 19
29.4.2008 klo 19
2.5.2008 klo 19
3.5.2008 klo 15
4.5.2008 klo 15

Yleisökeskustelu esityksen jälkeen 29.4.2008