Julkaistu: 24.04.2008

Cirko 2008

Helsingin nykysirkusfestivaali tuo tänä vuonna sirkuksen keskelle kaupunkia. Festivaali nimittäin avataan koko kansan ilmaistapahtumassa Lasipalatsin aukiolla. Korkeatasoiset sirkusvierailut puolestaan kutsuvat yleisöä Kiasmaan, Stoaan ja Malmitaloon.

Kolmatta kertaa järjestettävä Cirko – Helsingin nykysirkusfestivaali tuo jälleen kansainvälisen nykysirkuksen parhaimmistoa Helsinkiin. Tällä kertaa ranskalaisryhmät La Scabreuse, Compagnie 3.6 / 3.4 3-4 sekä Le Petit Travers tuovat omat esityksensä Kiasman, Stoan ja Malmitalon näyttämöille. Festivaalin kotimainen ensi-ilta on Taikateatteri 13:n tuottama futuristinen avaruusdisko Kokko.

Festivaalin ilmainen kokoperheen avajaisjuhla järjestetään keskiviikkona 7. toukokuuta Lasipalatsin aukiolla. Ohjelmassa on muun muassa suurtrampoliinitaiturointia, akrobatiaa, elävää musiikkia, ulkoilmaelokuva, yllätyksiä ja popparia.

– Ohjelmiston levittäminen ja tuominen Lasipalatsin aukiolle juontuu paikan hyvästä sijainnista ja edellytyksistä järjestää ilmainen koko kansan ulkoilmatapahtuma Helsingin keskustassa. Cirko-festivaali järjestetään kaupungin kanssa läheisessä yhteistyössä. On kaikkien etu, että taide levittäytyy ulos teatteritiloista ja -rakennuksista, jolloin se on helpommin saavutettavissa myös satunnaiselle kävijälle ja kulkijalle, kertoo tapahtuman tuottaja Riku Lievonen, joka on hypännyt sirkukseen mukaan Kiasma-teatterin URB-projektista.

Aukiolla tullaan esittämään vanhoja sirkuselokuvia sekä tutustutaan sirkusaiheiseen valokuvanäyttelyyn. Bio Rexin seinälle heijastetaan festivaalin aikana kolme sirkuselokuvaklassikkoa – Tatia, Chaplinia ja Marx-veljeksiä. Illat jatkuvat virallisella festivaaliklubilla mbarissa. Valokuvaaja Heidi Uutelan näyttely Stadin Sirkus – Documentary Photographs of Circus in Helsinki levittäytyy Lasipalatsin aukiolle 5.–23. toukokuuta. Uutela on seurannut puolen vuoden ajan helsinkiläisten sirkustaiteilijoiden, harrastajien sekä Sirkus Finlandian työskentelyä harjoituksissa ja lavan takana.

La Scabreuse -ryhmän esitys Taiteul on Ranskan johtavan nykysirkustutkijan ja -kirjailijan Jean-Michel Guyn debyytti ohjaajana. Esitys liikkuu nykysirkuksen vielä kartoittamattomilla alueilla. Yleisö kuljetetaan läpi hassunkurisen, painajaismaisen tarinan ja halki teatterillisten tapahtumien, joissa klovnerian eri sävyt, jongleerauksen voima ja akrobatian jännitys seuraavat toisiaan. Taiteul kommentoi yhteiskunnallisia aiheita kylvämällä kysymyksiä, jättäen vastausten etsimisen katsojalle.

– Taiteul vie nykysirkuksen käsitettä uudelle ulottuvuudelle. Teoksen ohjaaja kutsuu sitä ultrasirkukseksi. Tyylilajia on vaikea lokeroida sirkuksen, teatterin tai performanssinkaan mukaan. Siinä on osa kaikkia, minkä lisäksi teos on yhteiskunnallisesti ajankohtainen ja kantaaottava, kertoo Lievonen, jonka omiin suosikkeihin kuuluu ranskalaisesityksen lisäksi myös kotimainen ensi-ilta Kokko taikuri Tatu Tyniltä ja Aavikko-yhtyeeltä.

– Tyni on viimeksi nähty teatterin puolella Ryhmäteatterin Saatana saapuu Moskovaan -esityksen illuusioiden tekijänä. Kokko on vauhdikas tieteisdisko, jossa taikuutta rytmittää Aavikko-yhtyeen livemusiikki yhdistettynä japanilaisen tanssija-laulaja Takako Matsudan lauluun, Lievonen luonnehtii uutuusteosta.

3-4 Petites Pièces Pour Vélo on Cirque du Soleilin tunnustuspalkinnollakin palkitun taiteilijan Vincent Warinin unenomainen nykysirkusesitys miehen ja BMX -pyörän yhteisestä maailmasta. Esitys avannee virallisesti kevään polkupyöräkauden Helsingissä.

Le Petit Travers palaa Helsinkiin yleisön pyynnöstä. Syksyllä 2007 Suomessa vieraillut ryhmä hurmaa villillä huumorillaan, pienten eleiden klovnerialla sekä taikuuden ja jongleerauksen yllättävillä yhdistelmillä.

Tänä keväänä Cirko-festivaalilla esittäytyy myös suomalaisen nykysirkuksen uusin sukupolvi. Mukana on Tukholman Danshögskolanista keväällä valmistuvien sirkustaiteilijoiden uusia sooloteoksia sekä Lahden sirkuskoulun ja Circus Helsingin nuorten opiskelijoiden vauhdikkaita ja värikkäitä esityksiä.

– Haluamme tuoda esiin nuorten tekijöiden uusia teoksia. Tukholman Danshögskolanista valmistuvat nykysirkuksen uuden sukupolven tekijät. Heidän sooloteoksiaan ei ole voinut Suomessa vielä nähdä. Nykysirkuksen muoto uudistuu koko ajan, jolloin nuorten tekijöiden uusi ilmaisu on avainasemassa. On myös tärkeätä antaa mahdollisuus sirkusta harrastavien nuorten nähdä ammattitaiteilijoiden esityksiä. Nämä voivat toimia esikuvana ja mahdollisesti myös roolimallina nuoren miettiessä omaa harrastusta.

CIRKO – Helsingin nykysirkusfestivaali 2007 tuotetaan Cirko – Uuden Sirkuksen Keskuksen, Helsingin kulttuuriasiainkeskuksen ja Ranskan kulttuurikeskuksen yhteistyöllä.

Tiedot

Cirko – Helsingin nykysirkusfestivaali 2008

ke / wed 7.5.
19.00 Tatu Tyni & Aavikko: Kokko, Stoa
20.00 Festivaalin avajaiset, Lasipalatsin aukio
22.00 Jaques Tati: Parade, Lasipalatsin aukio
23.30 Festivaaliklubi, mbar

to / thu 8.5.
19.00 Tatu Tyni & Aavikko: Kokko, Stoa
22.00 Charlie Chaplin: Circus, Lasipalatsin aukio
23.30 Festivaaliklubi, mbar

pe / fri 9.5.
19.00 Vincent Warin: 3-4 petites pièces pour vélo, Stoa
22.00 Marx-veljekset: Päivä Sirkuksessa, Lasipalatsin aukio
23.30 Festivaaliklubi, mbar

la / sat 10.5.
17.00 Nykysirkuksen uusi sukupolvi, Malmitalo
19.00 La Scabreuse: Taïteul, Kiasma-teatteri
19.00 Petit travers, Stoa

su / sun 11.5.
14.00 & 17.00 Circus Helsinki: Sukris, Malmitalo
15.00 Petit Travers, Stoa
17.00 La Scabreuse: Taïteul, Kiasma-teatteri

ti / tue 13.5.
13.00 & 17.00 Koulutuskeskus Salpaus esittää, Malmitalo
19.00 Tatu Tyni & Aavikko: Kokko, Stoa

ke / wed 14.5.
19.00 Tatu Tyni & Aavikko: Kokko, Stoa

Stadin Sirkus – Documentary Photographs of Circus in Helsinki
5.–23.5.2008 Lasipalatsin aukio / Lasipalatsi square