Julkaistu: 23.04.2008

Ääni ja Vimma 2008

Nuorten musiikinharrastajien bändikatselmus Ääni ja Vimma on rokattu ja popattu tältä vuodelta nyt semifinaalivaiheeseen asti. Toukokuun alussa kulttuuriareena Gloriassa finaalipaikkoja tavoittelee yhteensä yli neljäkymmentä yhtyettä, jotka edustavat musiikkityylejä heavysta reggaeen.

Vuodesta 1996 lähtien järjestetty katselmus tarjoaa nuorille bändeille mahdollisuuden esiintyä areenalla, jossa he saavat palautetta taidoistaan ammattilaisraadilta. Tapahtumaan voivat osallistua kaikki yhtyeet läpi Suomen, joilla ei ole levytyssopimusta, eivät ole julkaisseet levyä sekä ovat jäsenistöltään noin 15- 20-vuotiaita. Esivalintaa bändien suhteen ei tehdä, vaan mukaan otetaan 240 bändiä ilmoittautumisjärjestyksessä. Katselmuksen tavoitteena on vahvistaa nuorten ilmaisutaitoja ja luovaa osaamista. Järjestävinä tahoina toimivat Helsingin, Vantaan ja Espoon nuorisopalvelut yhteistyössä paikallisten Elävän musiikin yhdistysten kanssa.

Tänä vuonna alkukarsinnoissa kuultiin taidonnäytteitä yhteensä 179 kisaan ilmoittautuneelta bändiltä. Tuomaristo valikoi lopulta 42 lahjakasta kokoonpanoa 5.- 9.5. käytäviin semifinaaleihin. Lauantain 10.5. finaaliin pääsee yhteensä 11 bändiä. Finaali-iltana Glorian lavalle nousee myös Sukupuu, joka korjasi tämän vuoden pääpalkinnon Ääni ja Vimma -katselmuksen sisarkilpailussa, alle 15-vuotiaille tarkoitetussa JunnuVimmassa.

Palkintoja Ääni ja Vimma -kisassa on monenlaisia aina studioajasta fanituotteiden sponsorointiin. Lisäksi luvassa on nuorisoasiankeskuksen organisoimia keikkoja niin ulkoilmatapahtumiin kuin esim. Nosturiin, Oranssille tai Semifinaliin. Kaiken muun yli kuitenkin kohoaa laaja näkyvyys, nousu levy-yhtiöiden tietoisuuteen kisan myötä. Katselmus on toiminut pohjana monen yhtyeen tiellä kohti ostavia yleisöjä ja levytyssopimusta, näistä esimerkkeinä Superchrist, The Wrecking Queens, Sydän sydän sekä tuoreimpana viime vuoden voittaja Pintandwefall. Työtä pelkäämättömille kisamenestyksen tuomat edut voivat avata laajemmatkin markkinat: vuoden 2001 Ääni ja Vimma -finalisti Turisas on parhaillaan kiertueella Yhdysvalloissa.

Tämänvuotisten semifinalistibändien keskuudessa musiikkityylijakauma on melko suppea suhteutettuna yhtyeiden lukumäärään. Suomalaisen heavymusiikin voittokulku ulkomailla lienee yksi syy genren suosioon myös Äänen ja Vimman osallistujabändien keskuudessa. Toisena vahvana ryhmänä on rock, mutta löytyypä joukosta jopa yksi gospel-orkesteri (Kanava). Mukaan on löytynyt myös reggae/ska/rap -genrejen edustajia (esim. Hässäkkä, Sielunpyssy) kuin myös ilahduttavasti muutamia pelkästään nuorista naisista koostuvia kokoonpanoja (Sauma, Invisibles). Tosin olisi luullut, että vuoden 2007 voittajien, neljän naisen Pintandwefallin, jalanjäljissä useampi tyttö olisi rohkaistunut mukaan.

Semifinaaliviikko käynnistetään popin ja rockin merkeissä, jotka jatkuvat musiikkityyleinä myös keskiviikkona. Raskaampaa soitantaa kuullaan niin tiistaina kuin torstaina sekä perjantaina, jolloin heavy, hard rock ja rock valtaavat Glorian lavan. Tuomaristossa istuu musiikkityylin mukaan sekalainen joukko musiikkialan ammattilaisia muusikoista levy-yhtiöiden edustajiin, esim. Peksi Olkkonen (Stam1na), Siiri Nordin, Eeka Mäkynen ja Teja Kotilainen.

Tiedot

Ääni ja Vimma -bändikatselmus

Kulttuuriareena Gloriassa
Semifinaalit 5.-9.5.2008 klo 19
Finaali 10.5.2008 klo 18
Tilaisuuksiin vapaa pääsy, pe ja la narikka 1,50 €