Julkaistu: 19.03.2008

Yönvartija

Alpo Aaltokosken rituaalinen Yönvartija saa katsojan mukaansa.

Seitsemän eri-ikäistä, persoonallista naista tulkitsee Aaltokosken meditatiivisen Yönvartija–teoksen , joka on muokattu uusinta vanhasta. Teos valmistui alun perin jo vuonna 1992, tuolloin kuudelle miestanssijalle. Aaltokoski on palannut teokseen aikaisemminkin, vuonna 2001 siitä valmistui versio seitsemän miehen voimalla. Aaltokoski sanoo vanhojen versioiden olevan runko uudelle. Tämä ei ole kopio vaan aiheesta ja materiaalista työstetty uusi teos.

Teos muodostuu tanssijoiden riittimäisistä liikkeistä Kaapelitehtaan Pannuhallin suurella näyttämöllä. Tanssijan sisäinen liike on tärkeintä ja suurempaa kuin käsien tai vartalon liike. Tanssijat kulkevat näyttämöllä lattian pintaa viilettäen, painopiste alhaalla. Teos on selvästi sukua buto-tanssille, jota meillä ei viime aikoina ole paljon nähty. Ensimmäisen Yönvartijan valmistumisen aikaan se oli suosittua.

Teokseen uppoutuu, aluksi hitaasti, mutta lopulta syvälle. Tanssiteokselle harvinaisesti teoksen loppu tuleekin yhtäkkiä ja tuntuu, että maagisessa tunnelmassa voisi viipyä pitempään. Vakavailmeiset naiset pyörivät akselinsa ympäri ja jäävät yhtäkkiseen jännittyneeseen asentoon, jolloin vain Taina Relanderin luomat kiiltelevät, läpikuultavat hameet jatkavat onnistuneesti liikettä.

Olli Koskelinin sävellys täyttää tilan pitkillä äänillä ja herkillä, hennoilla helähdyksillä. Äänet kulkevat jossakin ylätasossa, aivan kuin korkean Pannuhallin katonrajassa. Musiikissa tapahtuu paljon, vaikkei tanssissa usein kuultavaa takovaa rytmiä tässä kuullakaan.

Suuri näyttämö on kuin tori, avoin tila, johon väki kokoontuu. Pasi Pehkosen valot avartavat tunnelmaa, silloin kun eivät sulkeudu pieniksi spoteiksi kuin auringonsäteeksi tai hanasta vuotavaksi vedeksi. Vuotava vesi, tai kenties hiekka ovat hienoja tyhjästä syntyviä symboleita, joita voi jäädä miettimään teoksen päätyttyä

Tiedot

Alpo Aaltokoski: Yönvartija

Ensi-ilta 14.3.2008 klo 19 Pannuhalli, Kaapelitehdas (Tallberginkatu 1, Helsinki)
Muut esitykset
16.3. klo 15, 17.3. klo 19, 19.3. klo 19 (+Taikuri), 20.3. klo 19 (+Taikuri),
24.3. klo 19 (+Taikuri), 25.3. klo 19 (+Taikuri), 27.3. klo 19
Liput 17/10 €
Lippuvaraukset www.zodiak.fi tai p. 09 694 4948

Tanssi Jonna Eiskonen, Johanna Ikola, Tuovi Rantanen, Suvi Ruotoistenmäki, Reija Vaahtera, Esete Sutinen ja Terhi Vaimala

Sävellys Olli Koskelin
Äänisuunnittelu Timo Muurinen
Valosuunnittelu Pasi Pehkonen
Pukusuunnittelu Taina Relander