Julkaistu: 13.03.2008

Turing Machine

Muusikko Eeppi Ursinin alkukevään täyttävät teatteriprojektit. Helmikuulla avasi Naisten Sirkus –kabaree ja nyt Ursin valmistautuu seuraavaan koitokseen, multimediaooppera Turing Machinen ensi-iltaan.

Kahteen erilaiseen teatteriproduktioon musiikin säveltäneellä Eeppi Ursinilla on ollut kiireinen alkuvuosi. Tosin Teatteri Avoimissa ovissa ensi-iltansa saanutta Naisten Sirkusta on harjoiteltu jo lähes vuoden päivät.

Teokset ovat erilaisia sisällöltään: Turing Machine kertoo Alan Turingin traagiseksi elämästä ja Naisten Sirkus tarkastelee yhteiskuntaa ikääntyvän naisen näkökulmasta, roisin huumorin keinoin.

Turing Machine on oopperamuotoinen teos, jossa yhdistellään konemusiikkia ja liikkuvaa kuvaa. Musiikki on kirjoitettu oopperalaulajille, joten melodialinjoissa sai käyttää hyväksi ehkä tavallista enemmän mielikuvitusta ja laajempaa skaalaa. Kun säveltää musiikkia teatteriesitykseen, täytyy aina muistaa, että teoksen tarina on tärkein asia ja musiikin tulee tukea sitä. Säveltäjänä painotan myös aina sitä, kenelle olen säveltämässä, kuka tätä laulaa.

Turing Machine yhdistää elektronisen musiikin, oopperan ja 3D-projisoinnin. Oopperan libreton on kirjoittanut Taina Seitovirta Miko Jaakkolan näytelmän Turing pohjalta. Ohjauksesta vastaa Janne Lehmusvuo. Teos välittää pohdiskellen tietokoneen isän, Alan Turingin oudon elämäntarinan. Tämä englantilainen matemaatikko, logiikan tutkija ja kryptografi, filosofi ja sotasankari mm. mursi saksalaisten käyttämän sukellusvenekoodi Enigman toisen maailmansodan aikana. Hänen kehittämänsä Turingin kone tunnetaan tietokoneen edeltäjänä. Neron yksityiselämä oli puolestaan suuri tragedia. Turingia vainottiin homoseksuaalisuuden takia, mikä lopulta johti tämän itsemurhaan vuonna 1954.

Multimediaoopperaa Ursin on säveltänyt yhdessä nuoren muusikon, Visa-Pekka Mertasen kanssa.
– Visa-Pekka Mertasen kanssaan on aina ilo tehdä töitä. Hän on aina valmis auttamaan eikä rutise työtunneista. Hänellä on todella korkea työmoraali ja hommat hoituvat varmasti. Ja jälki on upeaa, Ursin hehkuttaa.

– Odotan innolla ensi-iltaa. Paljon on vielä treenattavaa, mutta olemme luottavaisin mielin koko työryhmän kanssa. Ooppera Skaalan projekteissa on aina hienoa olla mukana, sillä hommassa on ammattitaitoa ja sisältöä.

Laulaja-lauluntekijä Eeppi Ursin on monipuolinen freelance-muusikko. Eeppi Ursin Bandin ensimmäinen albumi Violet ilmestyi vuonna. 2005. Seuraava albumi on vasta valmistunut ja odottaa julkaisuhetkeä.
– Uusi levyni on äänitetty ja miksattu, siltä osin siis valmis. Julkaisuajankohta on vielä auki. Sen kanssa ei ole nyt hätää, mutta voin sanoa, että levystä tuli todella hyvä. Se on rauhassa tehty ja harkittu kokonaisuus.

Ursinin musiikissa on vaikutteita jazzista, popista ja laulelmamusiikista. Eeppi on toiminut säveltäjänä ja sovittajana useissa teatteriproduktioissa ja opettanut yhtyelaulua mm. Teatterikorkeakoulussa. Ooppera Skaalan kanssa hän on tehnyt yhteistyötä aiemminkin debytoidessaan The Manson Family -oopperassa vuonna 2006.

Tiedot

Turing Machine

SÄVELLYS: Eeppi Ursin ja Visa Oscar
LIBRETTO: Miko Jaakkolan näytelmän "Turing" pohjalta kirjoittanut Taina Seitovirta
OHJAUS: Janne Lehmusvuo
LAVASTUSPROJISOINNIT: Merja Nieminen
VALOSUUNNITTELU: Harri Peltonen
ÄÄNET: Matias Kupiainen
PUVUT: Tyra Therman
MASKEERAUS: Kukka Silius

ESIINTYJÄT: tenori Juha Hostikka ja sopraano Mia Heikkinen
KOSKETINSOITTIMET JA LAULU: Eeppi Ursin
KOSKETINSOITTIMET JA OHJELMOINTI: Visa Oscar

TUOTTAJA: Ooppera Skaala ja Kulttuuritehdas Korjaamo
yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratorion
Crucible Studion kanssa

Esitykset:
Ennakko to 27.3.2008 klo 19
ENSI-ILTA pe 28.3.2008 klo 19
Esitykset:
su 30.3. klo 15
ma 31.3. klo 19
ti 1.4. klo 19
ke 2.4. klo 19