Julkaistu: 27.03.2008

Kirkko soikoon

Helsingin musiikillista kulttuuritarjontaa rikastuttaa huhtikuun alkupuolella Kirkko soikoon – festivaali. Laaja-alaisesti kirkkomusiikkiin keskittyvässä konserttisarjassa kuullaan mm. Einojuhani Rautavaaran sekä Olivier Messiaenin teoksia.

Oulunkylässä vuonna 1995 pienimuotoisena aloittanut Kirkko soikoon - tapahtuma on laajentunut vuosien mittaan koskemaan koko kaupunkia. Tänä vuonna festivaali rakentuu mystiikka ja musiikki-teeman ympärille. Ohjelmistosta löytyy kamarimusiikkia, kotimaista liediä, kuoroesityksiä, urkukoraaleja, maakuntalauluja, yhteislaulutilaisuuksia sekä lapsille suunnattuja konsertteja. Tapahtumia on yhteensä parisenkymmentä ja estradina toimivat pääasiassa kirkot.

Sunnuntaina 6.4. avajaiskonsertissa Paavalinkirkossa kuullaan Einojuhani Rautavaaran varhaiskauden pianoteos Ikonit (1955) sekä muuta Rautavaaran säveltämää kirkkomusiikkia. Konsertin kuoroteokset ovat syntyneet neljällä vuosikymmenellä ja niitä esittää Helsingin kamarikuoro. Solistina konsertissa laulaa baritoni Esa Ruuttunen ja pianistina toimii vasta 15-vuotias, mutta jo omia pianokonserttoja säveltänyt Johannes Piirto.

80-vuotissyntymäpäiviään tänä vuonna juhliva Einojuhani Rautavaara on yksi maailmanlaajuisesti arvostetuimmista suomalaisista taidemusiikin säveltäjistä. Yhdysvalloissa opiskellut, mittavan uransa aikana myös opettajana ja kirjoittajana toiminut säveltäjä nousi huomattavaan kansainväliseen kuuluisuuteen 7. sinfoniansa (1994) myötä. Rautavaara on säveltänyt oopperoita, kahdeksan sinfoniaa ja lisäksi lukuisasti orkesteri- ja vokaalimusiikkia. Ulkomailla hän on esitetyin suomalainen klassisen musiikin säveltäjä Sibeliuksen jälkeen.

Maanantaina 7.4. Herttoniemen kirkon Ma elän!-konsertissa kuullaan teoksia niinikään Rautavaaralta, mutta myös Oskar Merikannolta ja Toivo Kuulalta. Keskiviikkona 9.4. Helsingin tuomiokirkon valtaa Evensong-konsertissa poikakuoro Cantores Minores johtajanaan Hannu Norjanen. Lapsiperheitä kiinnostanee mm. torstain 10.4. Camille Saint-Saënsin musiikkisatu eläinten seikkailuista Meilahden kirkossa.

Kirkko soikoon - tapahtumakoordinaattori Kristiina Vähäkankaalla on festivaaleilla oma suosikkinsa: Olivier Messiaenin kuoro-orkesteriteos Jeesuksen Kristuksen kirkastuminen. Suurteos saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 11.4. Finlandia-talossa ja se toteutetaan yhteistyössä Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Konsertti on osa festivaalien laajempaa Messiaen-teemaa, johon kuuluu konserttien lisäksi yleisöluentoja sekä Ranskan kulttuurikeskuksen esittämiä Suomessa ensi kertaa nähtäviä dokumenttielokuvia säveltäjämestarista.

Olivier Messiaen (1908-1992) tunnetaan omintakeisena säveltäjänä, joka rakasti yli kaiken linnunlaulua. Hän yhdisti musiikkiteoksissaan mm. gregorianiikkaa ja intialaisia rytmejä. Lisäksi Messiaenin koko sävellystuotanto on saanut vahvasti vaikutteita katolisesta uskosta ja kristinuskon mysteeristä.

Kirkko soikoon -festivaalin useista tavoitteista yksi on nostaa kirkkomusiikin arvostusta sekä edistää yhteistyötä Helsingissä toimivien kulttuuriyhteisöjen kanssa. Festivaalin tiedottaja Erja Piipponen luonnehtii tapahtumaa seuraavasti: ”Festivaali palvelee evankelis-luterilaisten paikallisseurakuntien musiikkityötä tuomalla suurelle yleisölle uusia kristillisestä perinteestä nousevia taide-elämyksiä.”

Tiedot

Kirkko soikoon -festivaali

5.-13.4.2008